<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalardaki yangın ne zaman söner?----

Piyasalardaki yangın ne zaman söner?

Piyasalardaki yangın ne zaman söner?
02 Mart 2015 - 07:34 www.finansingundemi.com

Babacan ve Başçı’nın bu saatten sonra istifa etmeleri kendileri ve ekonomi adına çok daha büyük sorunlar yaratacaktır. Peki bu olursa ne olur?

‘Silah bırakın’ çağrısı, ABD’de yatırımcılarla buluşacak olan Başbakan ve Babacan’ın mesajları ile Erdoğan-Başçı buluşmasından çıkacak barış mesajı, piyasayı rahatlatır mı? Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde piyasalardaki son durumu değerlendirdi. Ağaoğlu Başçı ve Babacan'ın durumları hakkında çok kritik noktalara değindi. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Cumartesi günkü Vatan Gazetesi’nin ekonomi sayfasında “Bu yangın söner mi?” diye bir soru vardı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin 25, Gecelik Marjinal borç verme faizinin 50 baz puan indirilmesi sonrasında gelen politik tepkiler piyasaları gerdi. Buna bir de Babacan’ın ve Başçı’nın istifa haberleri eklenince Dolar/TL kurlarında “tarihi zirveler” görüldü.

Cumhurbaşkanı’nın, “Bize karşı bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka yerlere bağımlılığın mı var?” sorusu, “Vatanı satmak yüksek faizle olur” söylemiyle MB Başkanı Başçı’yı vatan haini ilân etmesi, Başçı’nın Banka Meclisi toplantısına sağlık sebebiyle katılmaması ile ayyuka çıkan “istifa” söylentileri piyasalardaki “endişeyi” iyiden iyiye arttırdı. Cuma günü Dolar/TL kurları 2.5274’e kadar yükseldi. Teknik olarak önemli bir seviye olan 2.5175’in altında 2.5080 ile “haftalık kapanış” yaptı.

Her fırsatta Cumhurbaşkanı’nın, Merkez Bankası’na “yüklenmesi” sokaktaki vatandaşın da kafasını karıştırdı. 2.50 dolar/TL seviyesi hemen herkes için “yeni normal” haline geldi  ve ‘Bu seviyeden bile olsa dolar alalım mı’ sorusu sorulmaya başladı. Her halükârda “sokaktaki vatandaş” bunu sormaya başladıysa Merkez Bankası’nın “beklentileri yönetme” adına işi daha da zorlaşmış demektir.

Bir de buna istifa mı etti, görevden mi alınacak (Başçı’nın görevden alınması için kanun değişikliği gerekiyor) tartışmaları arasında kredibilitesi “erozyona uğratılan” Merkez Bankası Başkanı’nın yapacağı müdahalelerin ne denli etkin olacağı da ayrı bir soru işareti. Her ne kadar geçtiğimiz Cuma günü MB, döviz satış ihalelerini; bir gün önceden haber vermek koşulu ile; oynaklığın arttığı dönemlerde 40 milyon dolardan, 60 milyon dolara çıkarabileceğini  açıklasa da böylesi müdahalelerin sorunu “temelden” çözmesi hayli zor.  Önemli olan MB’nın kredibilitesinin korunmasıydı, bu unutuldu. Vurulan darbelerin maliyetleri korkarım önümüzdeki dönemde daha da yükselecek.

BABACAN VE BAŞÇI İSTİFA EDERSE

Babacan ve Başçı’nın bu saatten sonra istifa etmeleri kendileri ve ekonomi adına çok daha büyük sorunlar yaratacaktır. Eğer istifa ederlerse; aslında ekonominin yapısal sorunlarından kaynaklanan yüksek enflasyon ve işsizlik meselesi, “faizi indirmeyen MB Başkanı” ve “onu koruyan Bakan” seviyesine indirgenecek ve tüm başarısızlıkların sorumluları olarak anılacaklardır.

BAŞÇI'YA HAKSIZLIK OLUR

Belki Başçı daha önceden istifa etmeliydi; ya da etmişti, kabul edilmedi. Ancak bu saatten sonra istifa etmesi sadece “mağdur edebiyatının bir öznesi” olmayı getirecektir ki bu da tek başına Başçı’ya haksızlık olacaktır. Görev dönemi boyunca birçok uygulamasını eleştirmiş olsam da bugün gelinen noktada artık istifa etmesinin çok farklı yerlere gideceğinden dolayı, en azından seçimlere kadar “dayanması” gerektiğini düşünüyorum.

DOLMABAHÇE MUTABAKATI PİYASAYI SAKİNLEŞTİRİR Mİ?

28 Şubat artık farklı hatırlanacak. İlk kez hükümet ve Kürt tarafı birlikte bir açıklama yaptı, Barış süreci yeni bir aşamaya evrildi. Bu hafta Başbakan Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Babacan 4-6 Mart tarihlerinde ABD’deki yatırımcılarla bir araya gelecek. Eğer bu toplantılarda yabancı yatırımcılara, içeride de ekonomik “karar vericiler” piyasalara olumlu mesajlar verecek olur ise “Dolmabahçe Mutabakatı” ile birlikte piyasalarda bir yumuşama havası görebiliriz. Hele ki Cumhurbaşkanı’nın uçakta yapmış olduğu “Başçı görüşmek istedi, çağırıp konuşacağım” açıklaması (her ne kadar yöntem itibariyle kendi içinde sorunlu olsa da) sonrasında bu toplantıdan da “barış havası” eserse piyasalar rahatlayabilir. Diğer yandan ABD’deki açıklamalar he ne kadar “ılımlı mesajlar” içerse de; içeride yapılacak açıklamalar bunlarla çelişmeye devam ederse yangın daha da alevlenebilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)