Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası bilimsel-akademik kuruluş EBES’in (Eurasia Business and Economics Society - Avrasya İşletme ve Ekonomi Birliği) 19. Konferansı 26-28 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü’nün ev sahipliğinde ve İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği’nin (İEAD) işbirliğiyle yapılan konferansa Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da destek verdi.
42 ülkeden 320 akademisyen, uzman, bankacı ve bürokratın katıldığı ve 184 bilimsel çalışmanın sunulduğu konferansta teorik konular yanında, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünya ekonomisindeki son gelişmeler de tartışıldı. Özellikle petrol fiyatları, Avrupa Birliği’nin geleceği ve Amerika Merkez Bankası FED’in faiz politikası gibi konular tartışmaların odak noktasını oluşturdu.
PETROL FİYATLARI NE OLUR?
EBES'in kurucuları Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Doç. Dr. Ender Demir ve Dr. Hakan Danış’ın verdiği bilgilere göre; konferansta ilgi çeken konuların başında düşük petrol fiyatlarının ne kadar devam edeceği ve bunun dünya ekonomisine olası etkileriydi. Katılımcıların genel görüşü, petrol fiyatlarında son haftalarda yaşanan artışın geçici arz sorunlarından kaynaklandığı ve kısa süreli olacağı şeklinde. Bu çerçevede, petrol fiyatının 2016 yılında 45-55 dolar bandında kalacağı öngörülüyor. Bu fiyat aralığı, petrol ihracatı bütçesinin büyük bir bölümünü oluşturan ve siyasi ambargolarla boğuşan Venezüella ve Rusya gibi ülkelerin düzlüğe çıkmasını engellemeye devam ederken, Türkiye gibi petrol ihraç eden ülkelerin dış ticaret dengesini ise olumlu yönde etkilemeye devam edecek.
Konferansta dikkat çeken tartışmalardan biri de İngiltere’nin AB’den ayrılıp ayrılmayacağı ve olası bir ayrılıkta Avrupa ve dünya ekonomilerinin nasıl etkileneceğiydi. Konferans katılımcılarına göre, İngiltere’nin AB’den olası ayrılığı (Brexit) kısa vadede finansal dalgalanmaları artırıp AB’nin geleceği hakkında olumsuz bir hava yaratsa da, uzun vadede Avrupa ve İngiltere ekonomileri üzerindeki etkisi sınırlı kalır. Böyle bir durumda İngiltere ve AB’nin tüm ticaret bağlarını koparmayacağını düşünen katılımcılara göre, İngiltere ve AB arasında olası bir ticaret anlaşmasının yapılması, bölge ve dünya ekonomisi üzerindeki etkinin sınırlı kalmasını sağlayacak. Tüm bu tartışma ve analizlere rağmen, konferans katılımcılarına göre İngiltere’nin AB’den ayrılma ihtimali oldukça düşük.
FED, FAİZİ NE ZAMAN ARTIRIR?
Amerika Merkez Bankası FED’in faiz politikası ve olası Faiz artırımları da konferansta tartışılan konulardan biri oldu. Ekonomistlerin genel kanısı, FED’in Haziran veya bir sonraki toplantısında faiz artırımı yapacağı şeklinde. Özellikle Amerika ekonomisinin istikrarlı şekilde büyümeye devam etmesi, işsizliğin düşük olması, enflasyonun FED’in hedefi olan yüzde 2’ye yaklaşması ve küresel ekonomideki risklerin azalması, bu kanının temel nedenleri olarak gösteriliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.