<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda yıl sonu hareketi için moral----

Piyasalarda yıl sonu hareketi için moral

Piyasalarda yıl sonu hareketi için moral
20 Ekim 2013 - 09:34 www.finansingundemi.com

ABD’deki gelişmeler herkese derin nefes aldırdı. Tedirgin yatırımcı da hisse piyasasında alıma geçti

ABD’de geçici olarak çözülen bütçe krizi piyasaların nefes almasına neden oldu. Yatırımcılar, hisse piyasalarında alıma geçti. Yansıması gelişmekte olan ülke borsalarında da gözlenecek. Piyasalar yılsonu hareketi için moral kazandı
Türkiye’de bayram nedeniyle piyasalar kapalı olmasına rağmen, gözler ABD Senatosu’ndaki kilitlenen bütçe krizinin nasıl sonuçlanacağındaydı. ABD’de kamu kurumlarının kapandığı bu süreçte Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin bütçe krizinin aşılması yönünde anlaşmaya varması yatırımcıları rahatlattı. Taraflar arasında varılan anlamaya göre hazineye 7 Şubat tarihine kadar borçlanma yetkisi verilirken hükümetin de 15 Ocak tarihine kadar açık kalacak şekilde fonlanması öngörülüyor.
Zeynep Aktaş’ın Milliyet’teki haberine göre gelişmeler herkese derin bir nefes aldırırken tedirginlik içinde bekleyen yatırımcılar da hisse piyasasında alıma geçti. S&P 500 Endeksi perşembe gününü 1.733 puandan kapatırken 1.725 olan zirve rekorunu da geride bırakıyordu. Özellikle finans alanında faaliyet gösteren firmaların öncülüğünde başlayan çıkış, S&P 500 Endeksi’ndeki 10 sektörün tamamında yükselişe nedenoldu. Ancak açıklamalardan ocak ve şubat aylarına vurgu yapılması, anlaşmanın geçici olduğu ve sorunların ertelendiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor.
En kötü senaryo...
Bununla birlikte uzmanlar en kötü senaryonun artık masadan kalktığını dile getiriyor. Onlar bir şekilde nihai uzlaşının sağlanacağına inanıyor. Bu durum ister istemez önümüzdeki dönemde de piyasalarda dalgalanmaların olmasına zemin oluşturacak.
Öte yandan FED yetkililerinden gelecek açıklamaların da piyasalardaki dalgalanmanın boyutunu belirlemesinde etkisi olacak. Zira bir süredir tahvil alımlarının azalmaya başlama ihtimali, borç tavanına ilişkin düğümler, gelişen ülkelerin sancılı süreci haline gelmişti.
Bu noktada tahvil alımları ve gerileyen fiyatlar nedeni ile gelişmekte olan ülkelerde konuşlanan paranın büyük kısmının geri dönme ihtimali hâlâ varlığını sürdürüyor. Neticede yabancı fonlarınsatış yaparak gelişmekte olan ülke borsalarından çıkma ihtimalini göz ardı etmemekte fayda var.
Gelişmekte olan ülkeler arasında en fazla etkilenenler içinde ise Türkiye öne çıkıyor. MSCI Türkiye Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 12.23 oranıyla en fazla değer kaybeden ülke endeksi oldu. Aynı dönemde Brezilya’daki değer kaybı ise sadece yüzde 7.81 seviyesinde oldu.
Yurtiçinde fonlara ilgi
Küresel dalgalanmalar ister istemez yatırımcı tercihlerini de etkiliyor. Güvenli liman arayışı, yurtiçi yatırımcıları fonlara yöneltirken, yabancı yatırımcıları da Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) almaya itti. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği’nin dergisi Gündem’de, yurtiçi ve yurtdışında yerleşik yatırımcıların tercihlerine ilişkin veriler dikkat çekti.
Dergideki rakamlara göre, bu yılın ilk 5 ayında yerli yatırımcılar repo ve emeklilik fonlarına yatırdıkları tutarı azaltırken yatırım fonlarına ve katılım bankalarında toplanan fonlara yöneldi. Yatırımcıların yılın ilk 5 ayında özellikle repodan uzaklaştıkları gözleniyor. Bunda anılan tarihlerde faizin dip seviyelere gelmesinin etkisi göz ardı edilmemeli. Aynı tarihlerde yabancı yatırımcılar ise diğer yatırım enstrümanlarındaki paylarını artırmakla birlikte özellikle DİBS’i tercih etti.

Yabancılar hisse senedinde
Bununla birlikte yatırımcılar açısından genel eğilim değişmedi: Yabancılar hisse senetlerinde, yerli yatırımcılar ise mevduatta pozisyon almaya devam ediyor. Yabancıların toplam portföyünün yüzde 46’sını hisse senedi oluştururken yerlilerin portföyünün yüzde 52’sini TL mevduatı oluşturuyor. Yabancıların borsadaki payı 11 Ekim tarihi itibari ile yüzde 63.05.
Piyasalardaki dalgalanmaların etkisi ile hem yurtiçi hem de yurtdışı yatırımcıların portföylerindeküçük de olsa oynaklıklar yaşanması piyasanın genel seyri içinde normal hareketlilikçerçevesinde değerlendirilmeli. Önemli olan bu oynaklıkların boyutunun artmaması. Zira dalganın boyu artmaya başladığında piyasalardaki dengeleri de değiştirebilecek niteliğe dönüşebilmekte. Bunun sonucunda ise piyasalarda daha ciddi dalgalanmaların hatta kırılmalara neden olabilecek hareketlenmelerin yaşanması gündeme gelebilmekte ki bu pek de istenen bir durum değil.

ALİ İHSAN GELBERİ’NİN ARDINDAN
Tükiye’nin değerli ekonomistlerinden Ali İhsan Gelberi’yi geçtiğimiz perşembe günü kaybettik. Sıklıkla fikirlerinden istifade ettiğim Gelberi, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin önemli tespitleri ile her zaman çevresindekileri şaşırtmasını bildi. Gündemi yakından takip eder ve çözümlemeleri ile farkını ortaya koyardı. Bu özelliği daima fikirlerinin merak edilmesine neden oldu. Kendini sürekli yenileyen, tecrübesini ve bilgisini paylaşmaktan çekinmeyen bir yapısı vardı. Enerjisi ile çevresinde sinerji yaratan Gelberi, kişiliği ve dostluğu ile herkesin sevgi ve saygısını kazanmıştı. Erken yaşta aramızdan ayrıldı. Ailesine ve tüm dostlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.
HESAPLAR KAPANACAK
Borsa endeksi mayıstan ağustos ayının son haftasına kadar sürekli gerilerken 28 Ağustostarihinde en düşük seviyesi olan 63.888’i gördü. Sonrasında yönünü tekrar yukarıya çevirdi. Endeksin tekrar mevcut seviyesinin üstüne çıkabilmesi her şeyden önce alımların güçlenmesi ile mümkün olabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Halihazırda borsadaki hisseler, mayıs ayından bu yana 650 milyar TL’lik piyasa değerinden 553 milyar TL’ye düştü. Geçen sürede hisselerin değeri 97 milyar TL eridi. Kayıp oranı yüzde 14.98. Bununla birlikte yılın son iki ayında hesapların kapanacak olması borsaya yeniden hareketli bir süreç kazandırabilir. Bu durum şüphesiz hisse senetlerinin fiyatlarına yansıyacaktır.
Özellikle de banka hisselerinde seçici hareketler yaşanabilir. Neticede bankaların endeksüzerinde ağırlığı olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Bankalara gelecek alımlar ister istemez endeksi de olumlu yönde etkileyecektir. Yatırımcılar bankaları yakından takip edecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)