<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda öne çıkan riskleri neler?----

Piyasalarda öne çıkan riskleri neler?

Piyasalarda öne çıkan riskleri neler?
25 Ocak 2017 - 16:39 www.finansingundemi.com

Uzmanlar borsa beklentilerini ve piyasalarda öne çıkan riskleri değerlendirdi

Dolar bazlı endeksin 11 Ocak 2017'de 19.800 puan ile Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından gelişmekte olan ülke Borsalarına göre artan iskonto oranı, özellikle yabancı yatırımcı alımlarının güçlenmesine neden oldu ve BIST 100 endeksi yükseliş rallisine başladı.

BIST 100 endeksi, son iki haftada, gördüğü en düşük seviyeye göre dolar bazında yüzde 10'dan fazla değer kazanarak 22.200 puanın üzerine çıktı. BIST 100 endeksi aynı dönemde TL bazında yüzde 8,4 getiriye ulaşırken, yabancı takas oranı yüzde 63 seviyelerinden yüzde 64,3'e çıktı.

Yıla 77.907 puandan başlayan ve en düşük 5 Ocak'ta 75.657 puanı gören BIST 100 endeksi, bu tarihten itibaren üst üste 10 işlem günü süren yükseliş trendi ile 18 Ocak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi öncesi seviyesi olan 82.895 puana kadar çıktı. Aynı dönem içinde, 12 Ocak'taki 8,1 milyar liralık hacim ile tüm zamanların en yüksek günlük işlem hacmi rekoru da kırıldı.

Gelen kar satışlarının sınırlı kalması ile 19 ve 20 Ocak'ta 82.000-83.000 seviyelerinde dalgalanan endeks, 24 Ocak'ta analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 84.000 puanın üzerine çıkarak 84.278 puanı gördü.

"Kurlardaki yükseliş trendinin zayıflaması endeksin 84.000 puanı aşmasına neden oldu"

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Borsa İstanbul'un 2015 ve 2016 yıllarında emsallerinden önemli ölçüde negatif ayrıştığını belirterek, bu durumun BIST 100 endeksinin MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi'ne göre yüzde 30-35 ile son yılların en yüksek iskontosuna ulaşmasına neden olduğunu kaydetti.

Geçen yılın son çeyreğinden başlayarak ocak ayının ortalarına kadar devam eden süreçte TL'nin önemli para birimleri karşısında şiddetli değer kaybı yaşadığını, BIST 100 endeksinin ise 75.000 puanın altındaki seviyelerde kalıcı olmadığını ifade eden Doğan, son dönemde kurlarda yükseliş trendinin zayıflamasının da etkisi ile oluşan atmosferin endeksin 84.000 puanı aşmasına neden olduğu belirtti.

"BIST 100 endeksinin bu yıl içinde 90.000 ve üzerindeki seviyeleri görmesini sürpriz olarak değerlendirmiyorum" diyen Doğan, kısa sürede oluşan bu pozitif trendin sonunda gelinen seviyelerin orta ve uzun vadeli getiri potansiyelini azalttığını, bunun da alım iştahını sınırlayabileceğini söyledi.

27 Ocak Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesi, ABD'de Donald Trump'ın oluşturabileceği türbülanslar, şubatın hemen başında açıklanacak enflasyon rakamı sonrası faiz ve kur hareketleri ve devam eden referandum süreci gibi belirsizliklerin kalıcı bir trend oluşumunu engelleyebilecek etkenler olduğunu vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:

"Bu nedenle bahsettiğim iskonto ve cazip çarpanlar gibi son dönemde yaşanan yükselişi destekleyebilecek çok fazla argüman olmasına karşın kalıcı bir trend oluşmasını engelleyecek birçok riskin de hala gündemde olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu iki etkeni bir arada değerlendirdiğimizde, yılın ilk aylarında çok sık yön değişimlerinin olabileceği dalgalı bir görünümün daha olası olduğunu, bu çerçevede 85.000 sınırına yaklaşan endekste bir düzeltme yaşanma ihtimalinin kuvvetlendiğini düşünüyoruz. Endekste düzeltme yaşansa bile, açıklanacak 2016 mali tablolarının etkisi ile hisse bazlı sert yükselişler olabileceği de göz önünde bulundurulmalı."

"Bu yükseliş hareketinin lokomotifi sanayi hisseleri oldu"

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal da Aralık 2016'da 71.793 seviyesinden başlayan yükseliş hareketinin 12 Ocak'tan itibaren hızlanarak devam ettiğini ve 84.208 seviyesine kadar ulaşıldığını belirterek, ilk dikkat edilmesi gereken noktanın yükselişin artan ivmesinin yükselttiği volatilite olduğunu vurguladı.

Fitch Ratings'in Türkiye'nin notunu değiştirmemesi durumunda endeksin bilanço dönemine 83.300 üzerinde girmesi ve sırasıyla 87.000 ve 89,000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirten Atılal, "Bu yükseliş hareketinin lokomotifi sanayi hisseleri olurken, bankacılık endeksinin son bir aylık dönemde BIST 100 endeksinin yaklaşık yüzde 4 altında performans gösterdiği unutulmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

Kısa vadede Fitch Ratings'in kredi notunun, piyasa üzerindeki en önemli baskı olduğunu ve genel beklentinin jeopolitik riskler nedeniyle notun yatırım yapılabilir seviyenin altına indirilmesi yönünde bulunduğunu ifade eden Atılal, böyle bir durumla karşılaşılması halinde bankacılık endeksi öncülüğünde düşüş eğiliminin öne çıkabileceğini ve yeni denge seviyelerinin oluşacağını kaydetti.

Atılal, "Bundan sonra da BIST 100 endeksinin emsallerine göre yaklaşık yüzde 40'lık iskontosunun yarattığı cazibe, karşılaşabileceğimiz risklerin artık kısmen fiyatlanmış olması ve referandum sonucuyla birlikte yeni bir yükseliş havasının yakalanmasına neden olabilir. Bu yükseliş havası ile birlikte endekste 90.000 ve üzerindeki seviyeleri daha rahat konuşabiliriz." ifadelerini kullandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)