Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa’yı sarsan terör olayları, faiz arttırım süreciyle ilgili FED üyelerinden gelen söylem değişiklikleri iyimserliğin sorgulanmasına neden oldu. Dolar/TL kurunda tepki alımlarıyla karşılaşıldı. Tepki çıkışının devamı için 2.89 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler ise 2.93-2.95 ve 3.00 lira seviyeleri.
Merkez bankaları destekli ve yabancı yatırımcı girişlerine bağlı olumlu hava zayıflamaya başladı. Dış borsalardaki çıkış hareketinin ivme kaybetmesi, terör eylemleri, İranlı işadamı Zarrab’ın ABD’de tutuklanmasıyla ilgili spekülasyonlar, FED faiz artırım süreciyle ilgili FED üyelerinden gelen söylem değişiklikleri ve olumlu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlanması iyimserliğin sorgulanmasına neden oldu. Ancak gündem ve piyasa parametreleriyle ilişkilendirilmekte zorlanılsa da bu aşamada iyimserliğin korunduğu veya korunma çabasının sürdüğünü söylemek mümkün.
18 Mart haftasında da gerek hisse senetleri, gerekse tahvil bono tarafına yabancı yatırımcı girişleri devam etti. Dalgalı seyrin yaşandığı geçtiğimiz haftaki yabancı yatırımcı tavrını ise merkez bankası kayıtları açıklanınca önümüzdeki Perşembe görebileceğiz. Önümüzdeki hafta yine izlenecek veriler arasında Türkiye’nin 4.çeyrek büyümesiyle ABD tarım dışı istihdam verileri var. Yabancı girişlerinin devamı konusu iyimserliğin korunması açısından önemini koruyacak. Daha zor bir piyasa beklentisiyle gündeme bağlı olarak dalgalı seyir görülebilir.
BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ
Endekste kâr satışlarına rağmen çıkış trendi korundu. Geçen hafta için verdiğimiz 80.000 destek noktası işlerlik kazandı. Bu seviyenin üzerinde çıkış trendinin devamı beklenebilir. 80.000 seviyesinin altına gelinmesi kâr satışlarının devamını getirecektir. Yukarı yönlü çıkışlarda ise 83.500 ve 84.300-85.000 satışların gelmesi muhtemel direnç seviyeleri olarak görülüyor. Direnç seviyelerine hareketlenmelerde tekrar kâr satışları görülebilir.
DOLARDA TEPKİ ALIMLARI
Dolar/TL kurunda düşüş, tepki alımlarıyla karşılaştı. Ancak henüz güç kazanmış değil. Tepki çıkışının devamı için 2.89 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu seviyenin üzerinde kısa dönemde belirmeye başlayan çıkış formasyonlarından “Alçalan takoz” formasyonu işlerlik kazanacak. Bu durumda sonraki dirençler 2.93-2.95 ve 3.00 seviyelerinde. 2.84-2.83 ilk tutunma ve destek noktaları. Orta dönemli destek ise 2.75 seviyesinde. Tepki alımları etkisini sürdürebilir.
ALTIN KÂR SATIŞINDA
Altında (Ons/Dolar) kâr satışlarına bağlı düşüş sürüyor. İlk destek 1.212 seviyesinde bulunurken bu seviyelerde tepki alımları görülebilir. Sonraki destekler 1.190 ve 1.160 seviyelerinde. Yükselişin devamında ise dirençler 1.250 ve 1.282-1.293 seviyelerinde. 1.282-1.290 daha önemli. Destek noktalarında tepki alım denemeleri görülse de satış baskısı korunabilir.
Altın (Gram/TL) tutunma çabasında
Dış piyasalarda altın fiyatlarındaki düşüş ve içeride döviz kurunun gevşemesine bağlı olarak Altın Gram/TL fiyatında geri çekilme sürüyor. Kısa dönem 112 ilk destek noktası. Bu seviyenin üzerinde tutunamazsa düşüşün devamıyla 107 ve 104-103 sonraki destek seviyeleri. 11.6 ve 120-121 yukarı yönlü hareketlenmelerde satış gelmesi olası direnç seviyeleri. 120-121 daha önemli. Yukarı yönlü hareketlenmelerde satış görülebilir.
Sıcak paranın ekonomik büyümeye etkisi zayıf
Son dönemde Türkiye’ye ciddi miktarda yabancı portföy yatırımları (tahvil, bono, hisse senetleri) sıcak para girişi oldu. Yurt dışı yerleşik yatırımcılardan gelen bu sıcak para mali piyasalarda olumlu havaya neden oldu. Girişler, borsada yukarı, döviz kurları ve Faiz oranlarında aşağı yönlü harekete neden olurken çıkışlar tam tersi bir gelişmeye yol açar. Sıcak paranın reel ekonomiye etkilerine bakmak istedik. Bunun için 2005-2015 arası sıcak para girişleriyle ekonomik büyüme (GSYH) oranlarını karşılaştırdık. 2009 yılına kadar sıcak para girişleriyle büyüme arasında belli ölçüde paralel hareketlenmeden söz etmek mümkün. Ancak sonraki yıllar için bunu söylemek çok zor. Örneğin 2012 yılında, bir önceki yıl 19 milyar dolar sıcak para girişi 38 milyar dolara yükselmiş ama ekonomik büyüme yüzde 8.8’den yüzde 2.2 seviyesine gerilemiş. Benzer durum başka yıllar için de söz konusu. On yıllık tablodan ve gerçekleşmelerden çıkan sonuç, sıcak para girişlerinin reel ekonomiye çok da katkısının olmadığı, daha çok mali piyasalara yararlı olduğu yönünde.
Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.