<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda likidite azalırken volatilite artıyor----

Piyasalarda likidite azalırken volatilite artıyor

Piyasalarda likidite azalırken volatilite artıyor
02 Ağustos 2015 - 07:14 www.finansingundemi.com

Yılın ilk yedi ayında yüksek getirisiyle dolar ve Cumhuriyet altını öne çıkarken seçici davranabilen yatırımcılar doların getirisini de geçti

Yatırım araçlarının ilk 7 aylık sonuçları ortaya çıktı. Mevduat, O/N ve bono yatırımcılarının getirileri yüzde 5’lerde kalırken birikimini dolarda değerlendirenler ilk 7 ayda yüzde 18’lik, Cumhuriyet altınında değerlendirenler ise yüzde 8’lik getiri elde etti. Mevcut haliyle dolar, hâlâ yatırım araçları arasında en fazla öne çıkan enstrüman. Kurdaki her aşağı hareket alım fırsatı olarak değerlendirilmeye devam ediyor. Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre FED’in faiz artırımını bekleyenler dolar kurunda 2016’nın ilk çeyreğinde 3.00’ün üzerinde bir fiyat öngörürken dolar/TL’ye yönelik yükseliş beklentisi sürüyor. Öte yandan yılbaşından bu yana BIST 100 endeksindeki değer kaybı yüzde 6.78 seviyesinde bulunuyor. Sektörlerde seçici alım yapanlar ise tüm yatırım araçlarının üzerinde getiri sağladı. Çimento, gayrimenkul, perakende, teknoloji, otomotiv sektörlerinde öncü şirketler yüksek getirileri ile dikkat çekiyor. 
 
 
Dikkat çeken 13 şirket 
Genel tabloya baktığımızda Borsa İstanbul’da işlem gören toplam 430 firma içerisinden 75 şirketin piyasa değerinin 1 milyar TL’nin üzerinde bulunduğunu görüyoruz.  Bu şirketler arasından 23’ü dolardaki performansın da üzerinde getiri sağladı. Büyük ve kazandıran bu firmalara baktığımızda öne çıkan 23 şirketten 13’ünün bist 100 kapsamında bulunduğunu görüyoruz. Bunlar; Aksa, Koza Madencilik, Gübre Fabrikaları, Koza Altın, Soda Sanayii, DoğuşOtomotiv, Tüpraş, Aselsan, İş GMYO, Fenerbahçe Futbol, Konya Çimento, Tofaş Oto. Fab.,Eczacıbaşı İlaç. Kalan diğer firmalar ise BIST Tüm kapsamına giriyor. Bu da gösteriyor ki borsada maceracı bir yaklaşıma yönelinmemesi ve yatırımcı mantığı ile hareket edilmesi halinde daha yüksek getiri elde etme imkânı bulunuyor. 
 
Parasını ‘beklenmeyene’ yönlendiriyor
ABD’li spekülatör George Soros, “Sürekli belirsizlik ve hareket halinde olan piyasalarda, para kazanmak için bariz olana değil; beklenmeyene oynamak gerekir” diyor. Tabii bu ‘beklenmeyeni’ doğru okuyabilmek önemli. Ülkemizdeki çoğu borsacı beklenmeyen yatırım araçlarından batak ya da sürekli zarar eden firmaları algılayabiliyor. Kuşkusuz bu firmalara ait hisselerin spekülatif hareketlerle zaman zaman kısa süreli de olsa  prim yapma olasılığı Gündeme gelebiliyor. Ancak bu tür hareketler spekülatif olduğu için zarar eden bir firma açısından ana trend olan düşüş eğilimini ortadan kaldırmıyor. Bu durumda ana eğilimin düşüş olduğu bir ortamda kısa süreli çıkışları bireysel yatırımcıların yakalamasını biraz da şansa kalmasına yol açıyor. Bu nedenle ‘beklenmeyen’ enstrümanlardan bahsedilirken daha ziyade mali yapısını düzeltme ihtimali olan firmaların kast edildiğini ve bu tür enstrümanların bulunması gerektiğini göz ardı etmemekte fayda var. Piyasalardaki orta ve uzun vadeli seyirler takip edildiğinde Soros’un bu söyleminin ne kadar yerinde olduğu ortada. 
 
Yabancı payını koruyor  
Borsa İstanbul’da yabancılar paylarını koruyor. Ocak-Haziran döneminde 19 milyon dolarlık net alım gerçekleştiren yabancıların Temmuz sonu itibari ile payı yüzde 63.77 seviyesinde. Yurt içinde artan tansiyon, seçim ve dolardaki tırmanışa rağmen hisse  pozisyonları korundu. 
 
Geleneksel yatırım araçları lider durumda
Türkiye’deki yatırımcı profili ve seçim tercihlerine baktığımızda, geleneksel yatırım araçlarının ağırlıklı olarak seçildiğini görüyoruz. Dolar, gayrimenkul ve altın başı çeken yatırım enstrümanları arasında yer alıyor. Altın uluslar arası piyasalarda gerilese bile yurt içerisinde dolardaki değer artışıyla birlikte yüzde 8,8 değer kazandı. 
Gayri menkul sektörü de ilgi görmeye devam ediuor. Yeni projeler, genç nüfus, yapılaşma ihtiyacını canlı tutarken gayrimenkul sektörünü de besliyor. Fiziki olarak kullanım değerinin olması gayrimenkul yatırımlarının tercih edilmesinde etkili olan bir diğer önemli etken. Ancak piyasalardaki oynaklığın artması faiz ve dövizdeki yukarı hareketlenme sektörde sıkıntılar yaşanmasına neden olabilir. Mevcut durumda hem dolar kuru hem de gayrimenkul sektöründe canlılık korunuyor.
 
Dolar kurunun hızlı haftası
Ülke içinde ve dışındaki gelişmeler nedeniyle piyasaların olumsuz etkilendiği bir süreçten geçilmekte. Türkiye’de PKK’ya yönelik hava operasyonları ile barış sürecinin sona erip ermediğine dair belirsizlik, Fed’in açıklamaları, koalisyon hükümetinin kurulacağına dair olumlu bir sinyal alınamaması ve baharda erken seçim ihtimalinin konuşulmaya başlanması belirsizliği sevmeyen piyasaları olumsuz etkiliyor. 
Dolar kuru 2.76-2.79 seviyelerinde gidip gelirken gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 10 seviyelerinde bulunuyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Fed’in Faiz artırımıyla ilgili açıklama tarihinin yaklaşmasıyla birlikte faiz politikasının sadeleştirileceğini söyledi. Ancak nasıl bir para politikası uygulamasına geçileceği hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Söz konusu ifadeleri piyasalar olumlu değerlendirmekle birlikte kayda değer bir tepkinin yaşanmadığı da görülmekte.
 
Önümüzdeki hafta neler takip edilecek?
Önümüzdeki hafta enflasyon verisi ile sanayi üretim verileri açıklanacak. Enflasyon verisinde uzmanlar gerileme ihtimalini dile getiriyor. 
Beklentinin gerçekleşmesi halinde enflasyonun yıllık bazda  yüzde 7’nin altına inmesi söz konusu olabilecek. Uluslararası  piyasalarda ise ABD Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Verileri takip edilecek. 
Ayrıca Yunanistan’daki gelişmeler de yine takip edilecek gündem maddeleri arasında yer alıyor. Öte yandan Çin ekonomisi de yakından izlenen bir diğer piyasa. Yurt içinde ise PKK’ya yönelik sınır ötesi operasyonun yarattığı gerilimin, olası bir askeri misilleme ile boyut atlama riski piyasaları daha da etkileyebilir. 
Koalisyon hükümetinin kurulması noktasında taraflar daha da netleşecek ve yönelim netlik kazanacak. Görüşmelerin seyrine göre erken seçim olasılığı piyasalardaki yönelimi etkileyecek. 
Bu kapsamda koalisyon görüşmelerinin olumlu ilerlemesi halinde dolar kurunun 2.75’in altına gelmesi mümkün olabilecek . Erken seçim olasılığının artması ve barış sürecinin rafa kalkmasının kesinleşmesi halindeyse döviz kurunun tekrar 2.80 TL’nin üstüne taşımasına neden olabilecek. 
ABD Tarım Dışı İstihdam Artışı verisinin beklenenden yüksek gelmesi ise TL’deki gerilemeyi arttırabilecektir. Enflasyonun düşük gelmesi ve koalisyon görüşmelerinin olumlu seyri durumunda faizlerde bir miktar gerileme yaşanması mümkün olabilecek.
 
7 aylık şampiyon Tüpraş
Türkiye’nin dev sanayi kuruluşu Tüpraş, yatırımcına altın dönemlerinden birini yaşatıyor. Yılbaşından bu yana döviz, faiz, BIST 100 ve bono getirilerini geride bırakırken gerçekleşen değer artışı yüzde 30 seviyelerinde bulunuyor. 
Yerli ve yabancı kuruluşlar ise hisseye yönelik hedef fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize etmeye devam ediyor ve  “al” tavsiyelerini sürdürüyorlar. Tüpraş’ın 31 Temmuz itibari ile fiyatı 72 TL. Bununla birlikte Goldman Sachs son yayınladığı rapor ile hisse için 88,3 TL hedef fiyata işaret ediyor. Söz konusu hedefin gerçekleşmesi halinde yüzde 22 oranında getiri daha sağlanması mümkün. Diğer kurumların beklentileri de en az yüzde 10’luk getiriyi işaret ediyor.
Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte yükseliş eğilimini güçlendiren Tüpraş, mevcut olumlu rüzgarın etkisiyle yükselişini koruyor. Peki bu trend daha ne kadar sürecek? HSBC Yatırım Petrol Sektörü analistlerinin hazırladığı Rafineri Sektörü Raporunda, rafineri marj beklentisinin yukarı çekildiğini görebiliyoruz. 
Elbette buna bağlı olarak hisse senetlerinin de tarihi ortalamaların üzerinde hareket etme beklentisi yükseliyor. Kurum, Tüpraş’a ilişkin değerlendirmesinde de sınırlı olmakla birlikte yükseliş potansiyelinin korunduğunu belirtmekte.
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32303 Ağustos 2015 02:15

    brent petrolu kesinlikle değerlendirin..:))

  • KARTALY32302 Ağustos 2015 18:58

    GEDİK.MERRILL LINC BURGAN YATIRIM HEPSİ TERS KÖŞE OLDULAR.AKABINDE ACIĞA SATIM İŞLEMLERİ ARTTI....NEDENİ BU OLABİLİRMİ...BORSADA ALIMLAR DEVAM EDECEKTİR OLASI SATIMLAR KERİZ SATIŞI OLARAK KARŞILANACAK VE BIR SONRAKİ TRENT SERT ALIM BASKISI İLE KARŞILANACAKTIR

  • kerem02 Ağustos 2015 12:24

    ALGYO..PİYASA DEĞERİ KADAR DOLARI VAR..

  • Kaçan Grup02 Ağustos 2015 10:16

    50 lira ortalamayla aldığım Tüpraş hisselerini 54 liradan satmıştım, gene 50 TL'lere düşeceğini düşünüyorum. YTD.