Piyasalarda kritik hafta
Türkiye'yi sarsan Reyhanlı saldırısına ilişkin piyasalar haftaya temkinli giriyor
İlk etapta saldırıların negatif olabileceğini ancak gözlerin Erdoğan-Obama görüşmesinde olacağını kaydeden uzmanlar, not artışı beklentisinden ise vazgeçmiyorlar.
Hürriyet'in haberine göre, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde tüm Türkiye’yi sarsan bombalı saldırının bugün haftanın ilk işlem gününde piyasalar üzerinde de olumsuz etkisinin olması bekleniyor. Güne negatif başlaması beklenen Borsa İstanbul’un (BIST) gün içinde zayıf da olsa toparlanacağı öngörüsünü dile getiren analistler, faizlerde ve dolar/TL paritesinde de hafif bir yükseliş yaşanmasının olası olduğunu dile getiriyor. Ancak buna rağmen temkini elden bırakmayan piyasa oyuncularının bir süredir yüksek beklenti oluşan ‘not artışı’ konusunda ise olumlu görüşlerini sürdürdükleri görülüyor.
NOT ARTIŞI
Konunun hasssas olması nedeniyle Hürriyet’e değerlendirme yapmayı kabul eden ancak isimlerinin kullanılmasını istemeyen aracı kurum yöneticileri ve piyasa analistlerinin ortak görüşü, “Not artışı Reyhanlı’ya rağmen gelecek” şeklinde özetlenebilir. Nedenini ise şöyle açıklıyorlar: “Suriye sorununda artık sona gelindi. Belki de bu saldırı çok üzücü olsa da, süreci hızlandıracak bir gelişme olabilir. Türkiye Suriye konusunda ABD ve Avrupa ülkeriyle birlikte mi hareket edecek -ki şu ana kadar öyleydi, bunun netleşmesiyle birlikte, Suriye konusu not artışı önünde bir engel olarak algılanmayacaktır.”
OBAMA-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Suriye’den Türkiye’ye yönelik böylesi bir terör saldırısını ‘beklenmedik’ bir gelişme olarak algılamayacağını kaydeden piyasa oyuncuları, Türkiye’nin savaşa girmesi gibi sıradışı durum gelişmedikçe, kredi kuruluşları değerlendirmelerine olağan olarak devam edeceklerine inandıklarını vurguluyorlar. Dolayısıyla daha önce dile getirilen Başbakan Erdoğan’ın bu hafta içinde gerçekleşmesi planlanan ABD Başkanı Barack Obama görüşmesinden çıkacak mesajların büyük önem taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, “Not konusunda asıl kilit Obama-Erdoğan görüşmesi. Buradan da not artışını olumsuz etkileyecek bir mesajın çıkmasını beklemiyoruz” diye konuştu.
İş dünyası patlamalara tepkili
· TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hassas bir süreçten geçilen bu dönemde Türkiye’nin istikrarını bozmayı hedef alan Reyhanlı’daki saldırıları şiddetle kınadı ve lanetledi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Hiçbir sorun şiddetle çözülemez. Şiddetten bir çözüm veya gelecek bekleyenlerin insanlık değerleriyle hiçbir bağlantısı olamaz. Bu çirkin saldırıları gerçekleştirenlerin bilmesi gereken birinci husus, insanlık onurunu çiğneyen terör ve şiddet eylemlerinin hiçbir amaç için araç olamayacağıdır.”
· İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, “Ülke ve millet olarak hassas bir süreç içindeyken meydana gelen bu patlama, bizi düşündürmelidir. Biz İstanbul iş dünyası olarak, anlık tepkilerin esiri olmadan, sağduyulu değerlendirmelerin ışığı altında bu terör olaylarının üzerine gidilerek, faillerinin kimler olduğunun bir an evvel aydınlatılması gerektiğine inanıyoruz. İşte o zaman, bu olaylarla hedeflenen kötü oyunlar bozulacak ve ülkemizde son dönemde daha da güçlenen barış ve huzur rüzgarı daha da güçlenecektir.”
· TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TİSK) yapılan açıklamada, şunlar yer aldı: “Ülkemizin demokratik yapısına ve istikrarına, Türk insanının sağduyusuna yönelik bu tarz saldırılar, ülkemizin birlik ve beraberliğini bozamayacaktır. Vahşi saldırı bizlerin, daha uyanık ve dikkatli olması gerektiğini ortaya koymaktadır. ”
· TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de patlamaları, bölgede istikrar unsuru Türkiye’nin barış sürecini baltalamayı amaçlayan bir olay olarak gördüğünü ifade etti. Masum vatandaşlara yönelik insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınadıklarını kaydeden Palandöken, herkesi birlik ve beraberlik içinde soğukkanlı davranmaya davet etti.
ABD not için desteği artırır
KİMİ uzmanlar ise, çok fazla dillendirilmese de, kulislerde piyasaların beklenenden daha olumsuz etkilenmesi durumunda, ABD yönetiminin Türkiye’ye yönelik not artışı sürecinde desteğini artıracağının konuşulduğuna dikkat çekti. Bu desteğin not artışı yapacağı konusunda yüksek beklenti oluşan Moody’s’den ya da Standard & Poor’s’dan ‘Suriye ile ilgili gelişmeler kriter değil’ yönünde bir açıklama gelmesi şeklinde olacağı yönünde görüş dile getirenler var. Moody’s’in Kıdemli Analisti Sarah Carlson, kurumun Kasım ayında Türkiye’de gerçekleştirdiği konferans sırasında, jeopolitik gelişmelerin ve gerginliklerin Türkiye için not artışında kilit ölçüt olmadığını açıklamıştı. Son olarak mart ayında Türkiye’nin notunu artıran S&P de, çözüm sürecinin olumlu seyrinin dikkate alınacağına değinirken, bölgeden kaynaklanan gerginliklere değinmemişti.
Gözler, Erdoğan-Obama görüşmesine çevrildi
BORSANIN tepkisine ilişkin değerlendirme yapan bir aracı kurum yöneticisi, ilginç bir yorumda bulundu. “Bu bombalar ABD’de patlasa borsa daha çok düşerdi” diyen aracı kurum yöneticisi, “Borsanın şu an yüzde 70’i yabancı yatırımcılardan oluşuyor. Boston’daki patlamalardan sonraki tepkiyi hatırlayın. Bir süredir Türkiye’de piyasaların terör olaylarına tepkisi zaten sınırlı oluyor. Gözler ABD’de gerçekleşecek Obama-Erdoğan görüşmesinde olacak” şeklinde konuştu.
Kâr satışını yaygınlaştırır
REYHANLI saldırısının BIST için kritik bir dönemecin başlangıcı olabileceğini belirten bir analist de görüşlerini şöyle ifade etti: “Piyasa 8 aydır yükseliş trendini sürdürüyor. 91 bin seviyesini test eden endeks bu seviyede zaten bocalıyordu. Satış baskısının olduğu 89 bin üstü seviyeden kâr satışı bekliyorduk. Bombalı saldırı olmasa başka bir gerekçe bulunacaktı. Son gelişmeler kâr satışını yaygınlaştırabilir. Ama 86 binin altı riskli olabilir. 89 bin seviyesi destek noktası olacaktır. Erdoğan-Obama görüşmesinden çıkacak mesajlar ise, haftanın kapanış performansına yansıyacaktır.”