Pazar günkü seçimlerde sandıktan tek parti iktidarının çıkmaması dün piyasalarda hareketli saatler yaşanmasına yol açtı. Şebnem Turhan, Hürriyet'teki yazısında piyasaların seçim sonrası ilk gün tepkisini değerlendirdi, uzman görüşlerine yer verdi. İşte Turhan'ın o yazısı:
Genel seçimlerden tek parti iktidarının çıkmaması, 13 yılın ardından ilk kez kimin iktidar olacağına ilişkin belirsizlikle dün piyasalar oldukça hareketli saatler yaşadı. Koalisyon veya erken seçim ihtimalleri gölgesinde açılan piyasalarda Cuma günü 2.6611 liradan tatile çıkan dolar kısa sürede 2.8085 liraya fırladı. Dolar tarihi rekorunu kırarken merkez bankası alışılmadık biçimde oldukça kısa sürede piyasaya müdahale etti. Merkez Bankası döviz repo işlemlerinde
faiz oranlarını indirmek gibi döviz piyasasında çok etkili olmayacak bir hamle yapmış olsa da bu adımı piyasa gecikmeden önlem alındığı için önemsedi. Böylece hem bu adımın etkisi hem yurtdışından gelen olumlu açıklamalar hem de piyasanın olasılıklara odaklanması doları 2.74 liraya döndürdü. TL, dün dolar dahil tüm para birimlerine karşı yüzde 3.5 ile 4.7 arasında değer kaybetti.
DALGA KAÇINILMAZ
Piyasa uzmanları belirsizlik aşılana kadar dolar ve borsada dalgalanmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerken dolarda 3 liraya doğru bir hareket beklemese de 2.81 liranın aşılması durumunda 2.88 liranın görülebileceğinde hemfikir. Ancak süreç 2.75 liraya doğru evriliyor. Dolar bankalararası piyasada saat 18.00 itibariyle 2.7620 liradan işlem görürken serbest piyasada kapanış 2.7560 lira oldu. Dolar en son 24 Nisan’da 2.7435 lira ile rekor kırmıştı. Borsa İstanbul da güne yüzde 8.15 düşüşle başladı. Cuma günü 81 bin 943’den kapanan BİST, ilk açılışta 75 bin 268 seviyesini gördü. Daha sonra toparlanan BİST günü yüzde 5 kayıpla 77 bin 805’ten kapattı.
Bu hafta Türkiye piyasalarında seçim sonuçlarının yanı sıra çarşamba açıklanacak ikinci çeyrek büyüme verileri kritik önemde olacak. ABD’den gelen verilerle eylülde
faiz artışı ihtimalinin güçlenmesi tüm dünya piyasaları için sıkıntılı bir sürecin başlangıcına işaret ediyor. Yunanistan’ın çözüme kavuşturulmuş olmaması Avrupa tarafından piyasayı tedirgin edecek.
MERKEZ’DEN HIZLI HAMLE
Merkez Bankası’nın daha önce martta ve nisanda indirdiği döviz repo işlemlerine ilişkin
Faiz oranlarındaki indirim bankaların Merkez Bankası’ndan ve birbirlerinden döviz alışverişini kolaylaştırmayı hedefliyor. Merkez Bankası dün Türk Lirası’nda neredeyse 7 yılın en büyük değer kaybı ardından attığı adımla haftalık döviz depo oranlarının dünden itibaren dolar için yüzde 4’den yüzde 3.5’e, Euro için yüzde 2’den yüzde 1.5’e düşürdü. Reuterse konuşan analistler özellikle Euro cinsi depo faizlerindeki düşüşün ardından imkanın kullanılabilir olmaya oldukça yaklaştığını ancak yine de yoğun bir kullanım mevcut faiz oranlarında beklenmediğini belirttiler.
Piyasa çok olumsuz olmayacak
HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, Reuters’e açıklamasında “Sonuçlar Türk siyasi hayatı açısından yeni bir tabloya işaret etse de siyasi belirsizliklerin sürmesi piyasalar için olumsuz. Piyasalar hükümet kurma sürecine odaklanacak. En güçlü ihtimalin AKP azınlık hükümeti olduğu kanaatindeyim. Piyasaların kısa vadede olumsuz seyir izlemesini beklesek de Türkiye’de demokrasinin gücünü göstermesi ve tablonun toplumsal barış için önemli bir ilk adım olması piyasaların çok da olumsuz olmayacağı izlenimi yaratıyor.”
Kalıcı rahatlama
için 2.70 görülmeli
SAXO Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy piyasanın siyasi süreç ve ortam netleşene kadar şimdilik negatif tonda ilerleyeceğini belirterek dolar 2.78 liranın üzerinde kuvvet kazandıkça 2.80-2.83 aralığı yeni rekorlar görülebileceğini ve 2.85 liranın üstünün önemli olacağını söyledi. Paksoy “2.85’in üzerine kalıcı çıkışlar başlarsa 2.90 ve 3.00 liralar hedef olabilir. 2.70-2.75 lira aralığı ilk rahatlama sinyalinin alınacağı kritik aralık olacaktır. Burada biraz daha sakinleşme mümkün olabilir ama kalıcı rahatlama için 2.70 liranın altına inilmesi gerekiyor” dedi.
Dün sabah neler yaşandı
Dolar 2.8085 liraya yükseldi, Euro, 3.1153 lirayı gördü
Borsa İstanbul yüzde 8.15
düşüşle açıldı.
Türkiye’nin risk primi CDS’ler 27 Şubat’tan beri en yüksek seviyede
2 yıllık gösterge tahvillerinde bileşik faiz yüzde 10.43’ü gördü
10 yıllık gösterge tahvilinde bileşik faiz yüzde 9.98’e çıktı