Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş, piyasalardaki son durumu ve beklentileri köşesinde kaleme aldı. İşte o yazı...
Hareketli, oldukça hareketli günler geçiriyoruz. Art arda hem küresel hem de yerli piyasalardaki haberlerle uyanıyoruz. Her an yeni bir gelişme ile karşılaşmak mümkün. Bir yandan ABD, bir yandan Çin, bir yandan İngiltere, bir yandan risk primindeki yükselme… İşte bu hareketlilik içerisinde giriyoruz 2019’un ikinci yarısına. Piyasalardaki bozulmanın en kritik noktasındayız. Yılın ikinci yarısı ilk yarıya göre biraz daha rahatlatıcı geçecek gibi duruyor.
Sorunlar ise bitmiş değil. Dünyada ekonomik büyüme hızı yavaşlıyor. Şirketlerin kârlılıkları azalacak. El değiştirme ve birleşmeler çoğalacak. Global ekonomide yaşanabilecek bir daralmadan büyük şirketlerin etkilenmemesi de mümkün değil.
ABD ve Çin etkisi
2019’un ikinci yarısından sonra sıcak parayı çekebilecek hamleler sermaye girişinin yaşanmasına neden olabilir. Gösterge faiz 25,74 seviyesinde bulunuyor. BIST 100 Endeksi 86.072 seviyesinde. Endeks dolar bazında ise 14.145 seviyesinde.
Döviz kurlarında bitmek bilmeyen yerli yatırımcı talebi, kurun 6 liranın üzerinde kalıcı bir şekilde hareket etmesine neden oluyor.
Global ekonomideki gelişmelere ve bunların Türkiye piyasalarına etkisine bakacak olursak ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı gerilimini bir üst aşamaya taşıdı. Öte yandan ticaret savaşlarının etkilerinin Türkiye’ye nasıl yansıyacağı da merak edilen bir diğer husus.
Bir gerçek var ki, piyasaların seyri akışkan. Fiyatlar olduğu yerde durmuyor. Her yeni gelişme fiyatlanıyor. Böyle bakıldığında, geldiğimiz aşamada olan bütün olumsuz gelişmeler hatta olabilecek olumsuz gelişmeler fiyatlandı. Sorun buradan çıkış sürecinde.
Kim ağır basacak?
Küresel piyasaların liderlik savaşları tüm dünyada adeta terör estiriyor.
Tartıya vurulduğunda hangi tarafın daha ağır bastığını söylemeye herhalde gerek yok. Para giriş-çıkışı beklentilere göre şekillenir. Bize özel çok fazla bir beklenti şu anda yok. Dış piyasalara duyarlılık da çok yükseldi. Dışarıda “balayı havası” veya moda deyişle “parti” de bitmiş durumda. Bize özel riskler de zaten çok fiyatlanıyor.
Normalleşme sinyali nereden gelecek?
1 - Türkiye’nin risk primi 515’e yükselerek 2018 Ağustos seviyelerine döndü. Yabancı yatırımcı için risk algımızı gösteren CDS, Rusya, G. Afrika ve Brezilya’dan yüksek. Arjantin’den sonra hemen ikinci sırada yer alıyoruz. CDS primleri sakinleşmeden, TL ve TL cinsi yatırım araçlarında sakinleşme beklemek hatalı olacaktır. CDS oranlarının seçim sürecinin geride kalması ile birlikte yeniden düşüş eğilimine girmesi piyasalarda da normalleşmeyi sağlayacaktır.
2 - Mayıs ayı reel kesim güven endeksi, mevsimsellikten arındırılmış bazda 100’den 94,7’ye gerileyerek son 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. Reel kesim güven endeksinin yeniden artış sürecine girmesi toparlanmanın ikinci işareti olacaktır.
3 - Dolar/TL kurunun seyri önemli bir risk göstergesi olarak durmaya devam ediyor. Kurda 5,95 seviyesinin altına doğru yaşanabilecek bir hareket gerilemeyi de beraberinde getirecektir.
4 - DTH tüm zamanların zirvesine ulaştı. TCMB tarafından açıklanan haftalık para ve banka istatistikleri raporuna göre, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları (DTH) 17 Mayıs ile biten haftada 182,2 milyar dolar ile yeni bir rekor seviyelere çıktı.
5 - Bakan Albayrak, İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketinin detaylarını açıkladı. İthalata bağımlı, dış açık veren sektörlere yönelik olacağını, pakete 3 kamu bankasının katılım gerçekleştireceğini belirtti. Yıl sonuna kadar 30 milyar liralık finansman sağlanması hedefleniyor. Enflasyonu düşürecek yapısal önlemlerin alınması halinde yansımaları fiyatlar üzerinde de etkisini gösterecektir.
Borsa tarihi seviyelerinde
Borsa İstanbul’da 2008 küresel krizinden bu yana en düşük seviyeler test ediliyor. Bu seviyeler uzun vadede dip bölgeler olarak kalacaktır. Önümüzdeki bir iki yıllık süreci bekleyebilenler açısından ciddi getiri potansiyelinin olduğu bir sürece girdik.
TL mevduat oranları cazip
Gösterge faiz 25,74 seviyesinde. TL mevduat, yüksek kur karşısında bir seçenek. Bu seviyelerden sonra kurdaki dalgalanmalar ‘zirvedeki dalga’ olacaktır. Yukarı doğru sıçrama yatırımcıyı çekebilir. Ancak ciddi kayıp riski de var.
Dolar zirvede dalgalı
Dolar/TL’nin güçlü desteği 5,95 seviyesinde bulunuyor. Hedef direnç 6,42-6,50 seviyelerinde. Haftayı 6,0848 seviyesinden kapatan dolar kuru, 5,95 eşiğinin altına kayarsa bu da trend dönüşü için önemli bir sinyal oluşturacaktır.
Mevduat faizi yüksek borsada endeks 100 hisseleri zirvelerinden uzak önceki senelerde mevduat faizi düşüktü şuan durum farklı.bu durum sıkıntı yaratıyor dolar önceki yıllarda değer kazanıyordu zaten.
FAİZLER YÜKSEK NEDEN 2 YIL GİBİ ÜLKENİN NE OLACAĞINI DAHİ BİLİNMEDEN PARAMI RİSK EDEYİM Kİ.FAİZDEN KAZANIRIM.KAFAM RAHAT EDER.
Türkiye ekonomisi için iyimser olunacak durum yok, CDS sıralamasında Arjantin'e en yakın ekonomi görünüyor.
bu yıl kaybettirecek borsa arka arkaya 2 yıl emin ol şuan milletin en son düşüneceği araç borsa dertleri borçlarından kurtulmak ona bile para yok arıca borsada başta banka olmak üzere bir çok şirket döviz borçlusu %20-25 bi atak daha yapmış olsa çoğu kaldıramayacak zaten kazançları %20 yok aldıklarının borçlarının kur farkına yetmeycek
Ömrümüz beklemekle geçip gidiyor zaten 🕰🕰🕰
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.