Geçen hafta küresel ekonomik sıkıntılarla birlikte dünyanın en fazla düşen ikinci borsası olan Borsa İstanbul’un bugün ilk işlem gününde ‘Gezi Parkı’ eylemleriyle birlikte artan siyasi tansiyona vereceği tepki merakla bekleniyor.
Bir haftada 50 milyar lira eriyen borsada, bu kaybın sürebileceği endişeleri piyasalarda hâkim.Piyasalar geçtiğimiz haftaya ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alım programını yavaşlatacağı endişeleri ile başladı. Türkiye’de kredili mevduat hesaplarına uygulanan faizin düşürülmesi ile piyasalarda hareketlilik artarken, yüksek gelen dış ticaret açığı verisi ise büyük çaplı düşüşleri beraberinde getirdi. Haftayı ‘Gezi Parkı’ eylemleriyle birlikte artan siyasi tansiyonun da eklenmesiyle tamamlayan Borsa İstanbul’da önemli kayıplar yaşandı. Türkiye geneline yayılan ‘Gezi Parkı’ eylemlerinin haftasonunda şiddetlenmesiyle birlikte bir anda gözleri piyasaların bugünkü açılışına çevirdi.
7 GÜNDE 50 MİLYAR ERİDİ
22 Mayıs’ta 93 bin 178 puan olan BIST-100, 31 Mayıs’ta 85 bin 990 ile son 1 ayın en düşük kapanışını yaptı. Endekste 7 işlem günündeki kayıp yüzde 7.71 oldu. BIST-100 Endeksi, son bir haftada dünyada dolar bazında en fazla düşen ikinci endeks oldu. Son bir haftada en büyük düşüş Japonya’da yaşandı. Borsa İstanbul’un hızlı düşüşüyle birlikte 22 Mayıs’ta 664 milyar lira olan işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri, 7 işlem gününde 50 milyar lira azalarak 614 milyar liraya geriledi.
BANKALARDA BÜYÜK KAYIP
Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’da en hızlı düşüş
banka hisselerinde yaşandı. Merkez Bankası’nın kredili mevduat hesapları (KMH)
faiz oranlarını, kredi kartı işlemlerindeki azami akdi ve gecikme
faiz oranlarını baz alarak düşürmesi
banka hisselerinde düşüşte etkili oldu. Bankacılık sektör endeksi 22-31 Mayıs tarihleri arasında yüzde 11.7 değer kaybetti. KMH faizlerindeki düşüşün bankacılık sektörünün kârını yüzde 2,5 oranında düşürmesi bekleniyor. Bankacılık sektörü, 2012 yılını 23.5 milyar lira net kârla tamamlamıştı. 22-31 Mayıs tarihleri arasında Vakıfbank hisseleri yüzde 14,5, Akbank yüzde 14,45, Garanti Bankası yüzde 13,78, Şekerbank yüzde 11,8, Bankasya yüzde 10,60, Yapı Kredi Bankası yüzde 9,68, İş Bankası C hisseleri ise yüzde 9,61 değer kaybetti.
SİYASİ GERİLİM ARTTI
Taksim’de AVM’ye dönüştürülmesi planlanan ‘Gezi Parkı’nda başlayıp tüm yurtta hükümeti protestoya dönüşen eylemler siyasi tansiyonu yükseltirken, Başbakan Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamaların da haftanın ilk gününde piyasalara olumsuz yansıyabileceği endişelerini beraberinde getirdi. Bugün şimdi bütün gözler piyasaların açılışında olacak. Ya son dönemde olduğu gibi piyasalar yurt içi gelişmelerden çok yurtdışına odaklanıp, kaybı geri alacak, ya da gösterilerin yaratacağı endişeyle kayıplar artacak.
Enflasyon verileri de açıklanıyor
FED’in atacağı adımlara ilişkin belirsizlikler tüm gelişmekte olan ülkelerden çıkışa neden olurken, Merkez Bankası’nın KMH faizlerini düşürmesi borsaya adeta ikinci darbe oldu.Merkez Bankası, yaklaşık 10 milyar liraya ulaşan KMH’lara uygulanan faizin çok yüksek olduğuna işaret ederek, söz konusu hesaplarda uygulanacak akdi ve gecikme
Faiz oranlarının kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyeceği şeklinde bir düzenleme yaptı. Bankaların toplam kredi hacmindeki payı düşük olmasına rağmen, uygulanan yüksek faiz nedeniyle toplam kâr içindeki
payı yüksek olan bu hesaplara getirilen sınır, yatırımcıların
Banka hisselerindeki satışlarını arttırdı.
Haftanın son işlem gününde açıklanan dış ticaret açığı verileri de piyasalarda moralleri bozdu. Dış ticaret açığı nisanda yüzde 55,1 artarak 10.3 milyar dolar oldu. Açık beklentisi 7.85 milyar dolardı. Beklentilerin üstünde gelen açık verisinin ardından borsada satışlar hızlanırken, kur ve faiz de yükseldi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz piyasasında artan tansiyonu düşürmek için son iki günde likidite politikasında daha sıkı bir duruşa geçtiklerini ve gerekmesi halinde kısa süreli ek parasal sıkılaştırmaya gidebileceklerini söyledi. Piyasalar bugün açıklanacak enflasyon verisini takip edecek.