Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası dün cari açık rakamlarını açıkladı. Piyasadaki 2.12 milyar dolarlık açık beklentisine rağmen cari açık şubat ayında bir önceki yıla göre 1 milyar 524 milyon ABD doları azalarak 1 milyar 785 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Şubat ayının ikinci yarısından bu yana olumlu seyir izleyen piyasalar cari açıktaki bu düşüşle yeni bir doping daha kazandı. Erdal Sağlam, Hürriyet'teki köşesinde piyasalarda yaşanan bahar havasının nedenlerini ve ne kadar sürebileceğini değerlendirdi.
İşte Sağlam'ın o yazısı:
Şubat’ın ikinci yarısında başlayıp Mart ayında devam eden bahar havası hala bitmiş değil. Ekonomik veriler de bu olumlu havayı teyit eder nitelikte.
Buna karşılık devam eden bahar havasının bundan sonra da devam edeceğine, özellikle yılın ikinci yarısında süreceğine güvenen de pek yok. Parasal gelişmeler, özellikle kredi ve döviz mevduatındaki gelişmeler de, ileriye dönük güvenin olmadığını açıkça ortaya koyuyor.
Yaşanan bahar havasının en önemli nedeni küresel finans gelişmeleri. FED’in faiz artışlarını öteleme eğilimine girmesi, gelişmiş ülkelerde büyümenin başlamaması üzerine parasal genişlemenin devam edip, buralardaki faizlerin negatife inmesi, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu oldu. Bu yılın başlarında beklenen küresel parasal daralma bu nedenle ötelendi ve hala bol olan likidite bizim gibi ülkelere yeniden sermaye girişlerini beraberinde getirdi.
İşte bunun da etkisiyle son aylarda, kurlardaki gerilemenin beslediği, olumlu enflasyon verileri izledik. Geçtiğim ay beklentilerin altında gelen enflasyon rakamları, bu oranda olmasa da, düşen faiz oranları içerideki olumlu havayı besleyen başlıca unsurlar oldu.
Dün gelen Şubat ayı ödemeler dengesi rakamları da, cari açıktaki gerilemenin devam ettiğini gösterdi. Küresel likiditenin yanında petrol fiyatlarındaki düşük seyrin devam etmesi bu olumlu gelişmenin en önemli nedeniydi.
Buna karşılık döviz tevdiat hesaplarında ciddi bir artış görülmesi ise kurların mevcut düşük seyrinin devam etmeyeceği beklentisini, dolayısıyla sermaye girişlerinin yeniden daralacağı tahminlerini gösteriyor.
Bunun yanında kredi artış hızında da ciddi bir reel yavaşlama izleniyor.
Çünkü piyasadaki herkes biliyor ki; FED’in Faiz artışı büyük ihtimalle Haziran’da, olmadı Ağustos’ta başlayacak. Bununla birlikte sıcak para yeniden yuvasına dönmeye başlayacak. Zaten IIF de geçen yıl kadar olmasa da, bu yıl da bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden yüksek miktarda sermaye çıkışı bekliyor. Kaldı ki; Türkiye’nin kendine özgü, özellikle siyasi, riskleri mevcut. Terör, başkanlık tartışmaları gibi gelişmeler de piyasaların moralini bozan unsurlar.
‘MERKEZ’ KRİZİ YUMUŞADI
Türkiye’ye özgü risklerin arasında 19 Nisan’da görev süresi bitecek Erdem Başçı’nın yerine atanacak yeni Merkez Bankası Başkanı sorunu da yer alıyordu. Dün Para Politikası Kurulu üyesi Murat Çetinkaya’nın başkanlık kararnamesi bakanların imzasına açıldı. Hem süre bitmeden, hem de içeriden birinin atama kararnamesi hazırlanmış olması piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
En azından, belki de pek tanınmadığı için, Çetinkaya isminin tepki görmediğini söyleyebiliriz. Buna karşılık Çetinkaya’nın alacağı kararların bir süre piyasalar tarafından yakından izleneceği de çok açık. Yeni Başkanın kendini ispat etmesi ister istemez biraz süre alacak.
Başkanlık krizi yumuşak atlatılsa da uygulanacak politika belirleyici olacak. Cumhurbaşkanı ve bakanların “faiz indirme baskısı” devam ediyor ve bundan sonra da belli ki sürecek. Yani Başkan sürekli piyasa testine maruz kalacak.
Yeni Başkan bu süreci başarıyla atlatsa bile, unutmayalım ki sadece risklerden biri kazasız atlatılmış olacak. Özellikle yılın ikinci yarısına ilişkin olarak, hem küresel gelişmeler hem de iç riskler tedirgin olmayı gerektirecek kadar büyük.
İşte bu nedenle 1.5 aydır devam eden bahar havasının kalıcı olduğuna kimse inanamıyor. Piyasanın bir yandan bahar havasını değerlendirip, öte yandan ileriye dönük temkinli tutumunu devam ettireceğini tahmin ediyorum.
yanlıs olan kur dusunce bahar havası denmresı cunku yuksekl kurdan gırıs yapan yabancıya dusukten alım fırsatı verılıyo
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.