Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Global risklerin etkisiyle Türk Lirası karşısında 3.11 liraya kadar tırmanan dolar dün iç siyasi gelişmeler ve endişelerle 3.1735 liraya fırladı. Doların yeni zirvesi, Euro’yu 3.5269 liraya, borsayı 74 bin sınırına götürdü.
Global piyasalarda son dönemde riskler çok yüksek. Amerikan seçimlerinde Donald Trump’ın seçilme ihtimalinin artması, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) aralıkta faiz artıracağına kesin gözle bakılması, jeopolitik risklerin çoğalması, Avrupa bankacılık sistemindeki sıkıntılar Türk Lirası’nı sürekli baskı altında tutuyordu. Ve dolar 3.11-3.12 lira seviyesinden geriye inmiyordu. Haftanın son günü ise tüm bu global risklere Türkiye’nin iç siyasi gelişmeleri eklenince dolar rekor üstüne rekor kırdı. Dün HDP’li 12 milletvekilinin gözaltına alınması ardından Diyarbakır’da PKK’nın üstlendiği patlama ve Türkiye’nin her yerinden gelen eylem haberleri doların önce 3.1550 lirayla tarihi zirvesini görmesine neden oldu. Ardından HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın tutuklandığı haberiyle dolar 3.1626 lirayla rekorunu yeniledi. Ve durmayan dolar 3.1735 liraya yükseldi. Türk Lirası yüzde 2’yi aşan kayıpla dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.
Euro da Türk Lirası karşısında en yüksek seviyesi olan 3.5248 lirayı gördü. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 3.1719 liradan yapılırken serbest piyasada dolar günü 3.1560 liradan tamamladı.
BORSA, FAİZ KERVANDA
Bir süredir dolardaki yükselişe direnen Borsa İstanbul ile gösterge tahvil faizleri dünkü gündeme yenik düştü. Borsa İstanbul gün içinde yüzde 3.5’e gelen düşüşle 74 bin 243 puana kadar indi ki bu ağustos başından beri görülen en düşük seviye. Haftayı ise Borsa İstanbul yüzde 3.15 kayıpla 74 bin 267 puandan kapattı. Türkiye’nin iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.47’ye kadar çıktı ardından yüzde 9.40’a geriledi. On yıllık gösterge tahvil faizi ise bir süredir çift hanede. Dün de yüzde 10.38’ye kadar çıkan gösterge tahvil faizi ardından yüzde 10.32’ye indi. Yine tutuklanma kararının açıklanmasıyla beraber iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.50’ye fırladı, on yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 10.38’e yükseldi.
3.25 LİRA MI?
Analistler oldukça karamsar. Global piyasalardan olumlu haber akışı gelmeden Türkiye iç siyaseti normalleşmeden dolarda yeniden 3 lira seviyelerinin görülmesinin zor olduğunu vurguluyor. Analistlere göre doların yükselişinde 3.15 lira seviyeleri kalıcı olursa 3.20-3.25 lira seviyelerine ulaşılması işten bile değil. Öte yandan Türkiye’nin iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS’leri 5 baz puan yükselerek bir aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesi olan 271 baz puana çıktı.
ANALİSTLER NASIL YORUMLADI
Kritik eşikler aşılıyor
Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy global piyasalardaki risklerin bitmediğini ve dolarda 3.15 liranın kritik seviye olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu seviye üzerinde kaldıkça artık teknik analizin de gösterdiği 3.20-3.25 liraya doğru giden bölge var ve o bölgeye doğru hareket gücü oluşturabilir, ama kalıcılık önemli. Global taraftaki normalleşmeye paralel olarak tekrar 3.10-3.13 lira bandına gelmek önemli ancak asıl rahatlama için 3.00-3.10 bandına geldiğimiz takdirde olacak. Faiz tarafı bugüne kadar iyi durdu ama orada da kritik eşitler var. İki yıllık gösterge tahvil faizinin çift haneye çıkması sıkıntı.”
Yeni normal 3.10 lira
KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan “Siyasi ve jeopolitik faktörler Türk Lirası ve diğer Türk finansal varlıkları açısından bir kırılganlık unsuru önceden de oluşturmaktaydı. Son haber akışlarının marjinal etkisi de bunu göstermektedir. Şu anda daha çok haber akışları takip ediliyor. Musul Operasyonu, PKK kaynaklı güvenlik riski, gözaltı ve tutuklamalar konusunda gelecek haberlere göre hareketler görülecektir” diyerek rekorlar güncellendikten sonra piyasa eğilimi değişmiyorsa, daha yukarısının da hedeflenme olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Erkan “3.20 lira ve üzerinin görülmesi ihtimali hiç de az değil” dedi.
Tansiyon arttıkça yükselir
IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı da son haftalarda hem içerideki hem de dışarıdaki gelişmeler TL’yi olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirterek “Son anketlerde Clinton ile farkı kapatan Trump’un başkan olması başta Meksika pesosu olmak üzere gelişmekte olan para birimlerinin negatif etkileyecek. Politik belirsizlik yaratacak bu durum karşısında TL’de en çok değer kaybeden para birimlerinden olabilir. Kurda kısa vadede 3.10’un üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. Özellikle Güney Doğu’da tansiyonun daha da artması ile kurda 3.1750-3.20 bölgesine doğru hareket devam edebilir” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.