Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Başta Fed olmak üzere merkez bankalarının agresif faiz artışlarına rağmen dizginlenemeyen yüksek enflasyonun ardından, petrol arzında Norveç kaynaklı kesintilerinin yaşanabileceği endişeleri piyasalardaki resesyon beklentilerini güçlendirirken emtia ve borsalarda sert satışlar yaşandı.
Brent petrolün varili yüzde 6 düşerek 106 doların altına gerilerken, ons altın ve gümüşte günlük düşüş yüzde 2'nin üzerinde.
DOLAR ENDEKSİ 20 YILIN ZİRVESİNDE
Dolar endeksi 106.6 puanla son 20 yılın en yüksek seviyesini kaydetti. Euro/dolar paritesi 20 yılın ardından 1,03 altına indi. Norveç'te offshore gaz endüstrisi çalışanlarının 'greve devam' kararı alması ve günlük üretimin 90 bin varile yakın düşme ihtimali Rusya olan gergin ilişkiler nedeniyle enerji krizinin eşiğindeki Avrupa'da euroyu aşağı çekiyor.
Bununla birlikte, Euro bölgesinden gelen veriler, enflasyonda tarihi yüksek seviyelerin yanı sıra AB genelinde öncü göstergeler büyümenin daha hızlı yavaşlama eğiliminde olduğunu ve bu çeyrekte daralmaya işaret edebileceğini gösteriyor. AB'de enflasyon haziran ayında yüzde 8.6 ile zirve tazelerken 12 ülkede çift haneli rakamlar kaydedilmişti.
ABD BORSALARINDA SERT SATIŞLAR
Dün 4 Temmuz nedeniyle kapalı olan New York borsası, resesyona ilişkin devam eden endişelerin etkisiyle haftanın ilk işlem gününde sert düştü.
Açılışta Dow Jones endeksi, 700 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 2,3 düşüşle 30 bin 500 puanın altında.
S&P 500 endeksi yüzde 2 azalışla 3.748 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1 kayıpla 11.015 puana indi. ABD'nin tahvil piyasalarında ise satış eğilimi etkili olurken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,80 seviyelerine geriledi.
ABD'de enflasyon ve büyüme odaklı kaygılar sürerken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin enflasyonla mücadelede Çin'e uyguladığı tarifelerin bir kısmını kaldırabileceğine yönelik haberler Amerikan basınında yer aldı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile dün sanal bir görüşme gerçekleştirdi.
Hazine Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Yellen ve Liu'nun ülkelerindeki makroekonomik ve finansal gelişmeleri görüştüğü aktarıldı.
Açıklamada, Yellen'ın Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomi üzerindeki etkisi ve Çin'in adil olmayan, piyasa dışı ekonomik uygulamaları da dahil olmak üzere endişe duyduğu konuları gündeme getirdiği kaydedildi.
Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama da Liu ve Yellen'ın görüşmesinde ABD'nin uyguladığı ekonomik yaptırımlar ile tarifelerin görüşüldüğü bildirildi.
Analistler, ABD ve Çin arasındaki gelişmelerin pay piyasalarında oynaklığı artırmasının beklendiğini belirtti.
Goldman Sachs resesyon ihtimalini değerlendirdi
Guindos: Rusya gazı keserse Euro Bölgesi resesyona girebilir
Avrupa borsaları artan resesyon endişeleriyle düştü
Rusya savaş ekonomisi için yasa çıkarıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.