BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar Merkez'e kör ve sağır!----

Piyasalar Merkez'e kör ve sağır!

Piyasalar Merkez'e kör ve sağır!
22 Ağustos 2013 - 07:11 www.finansgundem.com

Merkez Bankası doların 1.97'ye ulaşmasıyla beraber açıklama yaptı. Ancak Merkez Bankası'nı piyasa umursamadı

Doların 2 TL’ye dayanması sonrasında Merkez Bankası dün piyasaya ültimatom gibi açıklama yaparak, ek parasal sıkılaştırmanın her gün devam edeceğini söyledi.Buna rağmen dolar tarihi zirvesine çıkarken, Borsa İstanbul son dokuz ayın en düşük seviyesine indi.
Hürriyet'in haberine göre, ABD Merkez Bankası’nın (FED) eylül ayında tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağına yönelik endişelerin etkisiyle yükselen tansiyonun doları tarihi zirveye yaklaştırması üzerine Merkez Bankası ‘sıkı yönetim’ ilan etti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın imzasıyla ‘müdahale’ niteliğinde bir açıklama yaptı. Piyasaya ültimatom gibi açıklamada öncelikle ikinci bir açıklamaya kadar ek parasal sıkılaştırmanın her gün devam edeceği vurgulandı. Ardından bugüne kadar ek parasal sıkılaştırma uygulanan günlerinde yapılmayan döviz satım ihalesinin açılacağı belirtildi. Bununla da kalmayan açıklamada ek parasal sıkılaştırma günlerinde en az 100 milyon
dolar tutarında döviz satım ihalesi yapılacağı kaydedildi.
ATEŞ SÖNDÜRÜLEMEDİ
Buna rağmen doların ateşi sönmedi 1.97 ile tarihi zirvesine çıkan doların yanı sıra Borsa İstanbul son dokuz ayın en düşük seviyesi olan 69.709’a indi. Merkez Bankası’nın istisnai gün ilan etmesi nedeniyle döviz satım ihalesi açamayacak olması kur sepetinin yeni tarihi rekor olan 2.30 seviyesine kadar yükselmesine neden oldu. Başçı imzasıyla yapılan açıklama sonrası kur sepeti 2.2873’e geriledi, Açıklama öncesi 1.965 TL’ye yükselen dolar daha sonra, 1.956 TL’ye gerilese de, 100 milyon dolarlık satış ihalesinin ardından 1.970 liranın üstüne çıktı. Gelişmekte olan piyasalardan çıkışın hızlanmasının etkisiyle düşüşün devam ettiği borsada endeks günü yüzde 3,46’lık kayıpla 69.709 puandan tamamladı. Endeks son 9 ayın en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Bankacılık endeksindeki dünkü düşüş yüzde 4 oldu.
ÜSTÜ ÖRTÜLÜ ARTIRIM
Merkez Bankası’nın yeni bir açıklamaya kadar her gün istisnai gün uygulanacak olması, bankaların faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 7,75 seviyesinden borçlanacağı anlamına geliyor. Bu durum yüzde 6,61 olan ortalama fonlama maliyetinin üst bandına yakınlaşacağına işaret ediyor. Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası’nın dünkü hareketiyle tam anlamıyla faiz arttırmış olduğuna dikkat çekti.
Kararın etkileri ne olur
Global tedirginlik nedeniyle dövizde yükseliş sürer.
Bankaların mevduat ve kredi faizleri yükselebilir.
Merkez bir ay içinde en az 2 milyar dolarlık döviz satabilir.
Önümüzdeki günlerde gecelik borç verme faizi arttırılabilir.
Merkez Bankası dün ne yaptı
Ek parasal sıkılaştırma her gün sürecek.
Ek sıkılaştırma yapılan günlerde de döviz satışı olacak.
Karar ne anlama geliyor
Her gün istisnai gün olacak.
Bankalar Faiz koridorunun üst bandı olan %7,75’ten borçlanacak.
Koridorun üst bandı politika faizi haline geldi.
Bankaların ortalama fonlama maliyeti yükselecek.
Piyasaların 3 günlük seyri
           16 Ağustos  21 Ağustos

Borsa  74.275        69.709
Dolar   1.9400        1.9700
Euro    2.5800        2.6370
Faiz     %9,17         %9,48
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)