Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bu yıl fiyat hareketlerindeki aşırı oynaklığı konuşmaya devam edeceğiz. Teknolojinin sağladığı imkânlar ve ülkelerin değişen yeni dengeleri karşısında aldıkları pozisyonlar gereği piyasaların yeni normali aşırı oynaklık. Ancak 2019 yılını Türkiye gibi ülkeler için asıl şekillendirecek olan gelişmekte olan ülkelere yönelik yaşanacak para akışı. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin performansına baktığımızda MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi beş haftanın zirvesinde bulunuyor. Aynı şekilde gelişmekte olan ülkelerin para birimleri de dolara karşı değer kazandı. TL varlıklar ise aynı performansı gösteremedi. ABD’nin Suriye’den çekilme konusunda izlediği yol haritasındaki belirsizlikler ve Türkiye’nin bu konuda gösterdiği kararlılık, seçim sürecinde alınan kararlar, yabancıların henüz piyasada varlıklarını hissettirmemeleri TL varlıkların zayıf seyrine neden oluyor.
Fed’in faiz politikası
Geçtiğimiz hafta açıklanan Fed Açık Piyasa Komitesi tutanaklarında, bazı üyelerin faiz artırmak istemedikleri ve konuyu kendi aralarında görüştükleri takip edildi. Bu da küresel bazda dolarda satışa neden oldu. Doların küresel bazda gerilemesi elbette Türkiye açısından da olumlu bir seyir. Bununla birlikte doların seyri ağustos ayından bu yana 29 Kasım günü test edilen 5.13’ün üzerinde. Kurdaki hareketlenmede ABD ile ikili ilişkilerin de önemli bir rol oynadığı göz ardı edilmemeli. Bu yönüyle Ankara ile Washington arasındaki görüşmelerin izleyeceği seyir daha yakından takip edilecek. Görüldüğü kadarıyla sıcak paranın yönü gelişmekte olan ülkelere doğru olmaya devam edecek. Bu olduğu sürece, 2018 yılındaki gibi kur kaynaklı ciddi bir dalgalanmanın yaşanma ihtimali zayıflayacak. Öte yandan son dönemde yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulundurarak 2019 yılında piyasaların önünde üç olumlu üç olumsuz gelişme söz konusu.
3 olumlu gelişme
1- MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi, bir yılın ardından ilk defa yeniden yönünü yukarı çevirdi. Halihazırda son beş haftanın zirvesine çıkmış durumda. Gelişmekte olan ülkelere para akışının sürmesi Türkiye’ye de olumlu yansıyacak.
2 - FED’in 2019 yılında Faiz artırımında aceleci hareket etmeyeceği beklentisi gelişmekte olan piyasalara ilgiyi canlı tutuyor.
3- Almanya sanayi üretimi 2008 yıldan beri ilk defa çok sert düştü. Almanya sanayi üretimindeki bu sert gerileme ve Brexit süreci, İtalya’nın durumu, Avrupa Merkez Bankası’nın ( ECB) bu yıl faiz artırımı yapmasının zor olabileceğine işaret ediyor.
3 olumsuz gelişme
1 - Türkiye’nin beş yıllık risk primi 357 seviyesinde bulunuyor. Bu oldukça yüksek bir seviye. Yatırımcıların risk almada çok da istekli olmayacağını gösteren göstergelerden biri. ABD’nin Suriye’den çekilme konusunda izleyeceği yol ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna girme konusundaki kararlılığı risk primini yüksek tutmaya devam edebilir.
2 - En büyük 20 ekonominin göstergelerine bakıldığında en yüksek enflasyon oranı ve faiz ile Türkiye dikkat çekiyor. Yüksek enflasyon ve faiz kıskacı kar marjlarını ister istemez daraltacak. Mevcut şartlarda ekonomi yönetiminin faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Fakat bunun zamanlaması önemli. Erken bir faiz indirimi piyasalardaki dengelerin çok sert değişmesine neden olabilir.
3- Yerel seçim sürecinde bütçe maliyetlerini artıracak kararlar ilgili kesimlere cazip görünse de son noktada bütçeye ek külfet oluşturmasına yol açıyor. Söz konusu durum uzun vadede piyasalar üzerindeki gerilimi artırabilir.
SONUÇ
Olumlu ve olumsuz gelişmeleri birlikte değerlendirdiğimizde ise belli bir sonuca varmak mümkün. Her şeyden önce küresel ekonomide küçülme meydana gelecek olması olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilmeli. Bununla birlikte faiz artışının yaşanmayacak olması ya da çok düşük oranlarda gerçekleşeceği yönündeki beklenti gelişmekte olan ülkelere olumlu yansıyacaktır. Bu da sıcak paranın yeniden yönünü Türkiye gibi ülkelere çevirmesini sağlayacaktır. Böylece kurlardaki yükselişin önünü kesecektir. Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkması ise ancak yerel seçimler sonrası alacağı önlemlere bağlı olduğu ise unutulmamalı. Enflasyonun 2018’de zirve yapmasından sonra 2019’da gerileme eğiliminde olması fiyatlara olumlu yansıyacaktır.
BORSADA HİZMET VE SANAYİ AĞIR BASIYOR
Borsa İstanbul’da hizmet ve sanayi sektörünün ağırlığı artıyor. Endekste ağırlığı en yüksek 10 hisse içerisinde hizmet, sanayi ve teknoloji sektöründe yer alan altı hisse bulunuyor. İlk 10’da yer alan mali sektör hisse sayısı ise sadece dört. Hizmet sektöründen üç şirket, sanayiden iki firma ve teknoloji sektöründen bir şirket ilk 10’da yer alıyor. 11 Ocak itibariyle BIST 100 Endeksi’nde ağırlığı en yüksek hisse, hizmet sektöründe yer alan BİM Mağazalar oldu. Borsa İstanbul’da BİM’in endeks içerisindeki payı Türkiye’nin en büyük sanayi, banka ve holdinglerinin önüne geçti. BİM tek başına endeks üzerinde yüzde 7.87 oranında etkiye sahip bulunuyor.
Turkcell ve Türk Hava Yolları hisseleri BİM’le birlikte hizmet sektöründe öne çıkan diğer iki şirket konumunda bulunuyor.
Altın fiyatında artış beklentisi
Artan jeopolitik gerginlikler ve büyüme endişeleri altını öne çıkarıyor. Altının onsunda ilk hedef 1.370 dolarda bulunuyor. Analist beklentileri ise yükselmeye başladı.
Goldman Sachs analistleri altında 12 aylık fiyat tahminini ons başına 1.425 dolara yükseltti. Altın, söz konusu seviyeyi son beş yılda görmedi.
* Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne yani arkadaş hisse alalım mı? satalım m?ı yoksa rahat mı duralım.
Çok iyimser açıklamalar.Hiç bir hükmü yok..Global krizde neler olacağını göreceğiz.
BORSADA HERKES ÜRKEK ÍKEN BEN CESARETLI OLURUM W. BUFFET GUVENILIR GÜÇLÜ SIRKETLERDE ALIM ZAMANI BELKIDE GECIYOR
VURGUNCU VE DOLANDIRICI PATRONLAR SATIŞ YAPARAK FAİZE GEÇTİ BORSADA İŞLEM YOK DENECEK ZAYIF İŞLEM OLUYOR ÜLKEMİZDE YÖNETİM BU VURGUNCU PATRONLARIN DESTEKÇİSİ OLDUGU SÜRECE BORSADAN KAÇILMALI.
Seçimden sonra IMF ile ablaşirlar olur biter
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.