Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye, ABD, İngiltere, Çin ve Japonya başta olmak üzere 26 merkez bankasından gelecek faiz kararları için analistlerin beklentileri netleşmeye başladı.
Yarın PBOC tarafından gelecek ilk faiz kararında piyasaların beklentisi bir değişiklik yapılmayacağı yönünde oluştu. PBOC'un bir yıl vadeli borç verme faizini yüzde 3,65, 5 yıl vadeli borç verme faizini ise yüzde 4,30 seviyesinde tutacağı tahmin ediliyor. PBOC, sıkıntılı emlak sektörü ve zayıf verilerin ardından bir önceki toplantısında piyasaları şaşırtarak 5 ve 15 baz puan Faiz indirimine gitmişti. Geçen toplantıdan sonra gelen veriler bu toplantı için yeni bir indirimi desteklemiyor.
İsveç Merkez Bankası
Yarın ikinci faiz kararı İsveç Merkez Bankası(Riksbank) tarafından gelecek. Nisan ayında 23 baz puan ile sıkılaştırma döngüsüne başlayan, Haziran toplantısında 50 baz puana yükselten Riksbank'ın bu kez 75 baz puan bir artış ile faizi yüzde 1,50'ye çıkaracağı tahmin ediliyor. Ancak para piyasası fiyatlamaları, yüksek enflasyon ve emsal merkez bankalarının sıkılaştırmayı daha da artırmasıyla son dönemde tam puanlık bir artış için yüzde 50/50 şans tanıyorlar.
Bölgenin iki önemli yatırım bankası SEB ve Nordea, aynı fikri paylaşarak 75 baz puan artış olacağı yönünde görüş belirtiyorlar. Nordea, sonraki iki toplantı için revize ettiği tahminlerde 75 ve 25 baz puan artışla faizin yüzde 2,50'ye yükseleceğini bekliyor. Nordea, revize edilmiş tahminleriyle ilgili olarak yüksek enflasyon ve diğer merkez bankalarının daha agresif olmasını gösteriyor.
İsveç'de enflasyon ağustos ayında yıllık yüzde 9,8 seviyesine gelerek çift hane sınırına dayandı. Riksbank son toplantısında, enflasyonun hedefe geri dönmesini sağlamak için gerekirse politikayı daha hızlı artıracağını belirtmişti.
ABD Merkez Bankası
Global piyasaların takip edeceği kararlar arasında yine ilk sırada ABD Merkez Bankası(Fed) kararı yer alıyor. Piyasalarda Fed'in faizleri 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 aralığından yüzde 3,00-3,25 aralığına çıkaracağı tahmin ediliyor. Ancak son enflasyon verileri piyasalarda 100 baz puan artışın daha yüksek sesle dillendirilmesine neden oldu. En son tüketici fiyatları yüzde 8,5'ten yüzde 8,3'e gerilemesine rağmen, piyasa beklentisi olan yüzde 8,0'in çok üzerinde kalmıştı.
Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon ile mücadeleyi güçlü şekilde bağlı olduklarını ve bu mücadeleyi "çok yüksek sosyal maliyet" olmadan yapabilmeyi ummaya devam ettiklerini söyledi.
Fed Üyesi Christopher Waller, Eylül toplantısında "önemli bir faiz artışını" desteklediğini açıklamıştı. Waller, "Agresif bir şekilde enflasyonla mücadeleye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Chicago Fed Başkanı Charles Evans, aşırı yüksek enflasyonu aşağı getirmenin Fed'in "birinci görevi" olduğunu söylediği ve faiz artırımlarının bir resesyona yol açmasını beklemediğini vurguladı.
BAE, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Ürdün, Macau ve Hong Kong merkez bankalarından Fed'in alacağı karara göre açıklamalar gelecek.
Brezilya Merkez Bankası
Üst üste 12 toplantısında faizleri artıran Brezilya Merkez Bankası'nın (COPOM), enflasyonda yaşanan gerileme nedeniyle bu kez bir değişiklik yapmayacağı tahmin ediliyor.
Bu 12 toplantıda toplam 1175 baz puan artış ile faizi yüzde 13,75 seviyesine kadar çıkaran COPOM'un, bu seviyede kalacağı beklentisi bulunuyor.
Nisan ayında yüzde 12,13 ile enflasyonda zirvesi gören Brezilya'da, fiyat artışları önce yavaşlamış, sonra eksiye geçerek yıllık yüzde 8,73'e kadar gerilemişti.
Ancak Banka bir önceki toplantısında, küresel ve yerel senaryolarla ilgili belirsizliğe işaret ederek, "Komite, bir sonraki toplantısında daha düşük büyüklükte bir ayarlama ihtiyacını değerlendirecektir" şeklinde görüş belirtmişti. Analistlerin büyük çoğunluğu faizin sabit kalacağını tahmin etse de 25 baz puan artış tahmininde bulunanların oranı da 1/3 seviyesinde bulunuyor. Bu görüşte olan kurumlardan Credit Suisse, COPOM'un Eylül ayında son bir 25 baz puanlık artış yaşacağını düşünüyor.
COPOM'un enflasyon hedefi +-1,5 puan ile yüzde 4,25 seviyesinde bulunuyor.
Japonya Merkez Bankası
Faizde bir değişikliğe gitmesi beklenmeyen bir başka banka ise Japonya Merkez Bankası(BoJ); Boj'un parasal ayarlarında bir değişikliğe gitmeyerek faiz oranını yüzde -0,10, 10 yıl vadeli getiri hedefini de yüzde 0,0 olarak tutacağı tahmin ediliyor.
Analistler, BoJ'nin kısa ve uzun vadeli faiz oranlarının mevcut veya daha düşük seviyelerde kalması yönündeki rehberliğine büyük olasılıkla bağlı kalacağını ve gerektiğinde tereddüt etmeden ilave gevşeme adımları atacağını düşünüyorlar.
BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, Japon ekonomisinin küresel enflasyonist trendden çok fazla etkilenmediğini savunarak para politikasının genişlemeci olmaya devam edeceği yönünde görüş belirtti. Kuroda, son toplantıdan kısa bir süre sonra getiri eğrisi kontrolü altında faiz oranlarını yükseltme niyeti olmadığını belirtti. Dünyanın önde gelen merkez bankalarının çoğunda görülen sıkılaştırmaya rağmen BoJ yetkilileri güvercin duruşlarını sürdürüyorlar.
Japonya'da enflasyon BoJ'un yüzde 2 olan hedefinin üzerinde seyretmeye son ayda da devam etti. Taze gıda fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek fiyat endeksi Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 arttı. ağustos ayı verileri yarın açıklanacak. Tahminler çekirdek enflasyonun yüzde 2,7'ye çıkacağı yönünde oluştu.
İsviçre Merkez Bankası
3 ayda bir toplanan İsviçre Merkez Bankası'nın(SNB), bu haftaki toplantısında 2014 yılından bu yana ilk kez pozitif bölgeye geçeceği tahmin ediliyor.
SNB, önceki toplantısında piyasaların beklemediği bir kararla parasal sıkılaştırmaya gitti ve faiz oranını 50 baz puan artırdı. Bu son 15 yılda yapılan ilk faiz artırımı oldu. Böylece gösterge faiz oranı yüzde -0,75'ten yüzde -0,25'e çıkarıldı.
Piyasaların beklentisi bu haftaki toplantıda 75 baz puan artışla faizin yüzde 0,50'ye geleceği yönünde oluştu.
Analistler, İsviçre'de enflasyon yüzde 3,5 ile emsallerine göre hala düşük olmasına rağmen, SNB'nin Avrupa Merkez Bankası(ECB) kararını takip edeceği yönünde görüş belirtiyorlar.
İsviçre Frangı'nın çok fazla zayıflaması durumunda, SNB'nin para birimini desteklemek için döviz rezervlerinin bir kısmını satmayı tercih edebileceği yönünde görüşler de bulunuyor.
Asya'dan Üç Karar
SNB ile yakın saatlerde Filipinler ve Endonezya merkez bankaları, ardından da Tayvan Merkez Bankası(CBC) faiz kararları gelecek.
Analistler Filipinler Merkez Bankası'nın(BSP) faizi 50 baz puan artırarak yüzde 4,25'e çıkaracağını, Endonezya Merkez Bankası'nın(BI) ise 25 baz puan artdışa gideceği yönünde görüş belirtiyorlar.
CBC için piyasalarda henüz net bir görüş oluşmasa da, bir önceki toplantısında 0,125 baz puan artışa giden bankanın, benzer bir hareketi tekrar edebileceği belirtiliyor.
Norveç Merkez Bankası
Major merkez bankaları içinde faiz artırım sürecine ilk başlayan banka olan Norveç Merkez Bankası(Norges), son toplantısında 50 baz puan artışa gitti. Analistler bu toplantıda da oranın aynı seviyede gerçekleşeceğini tahmin ediyorlar.
Norges, 2021 Eylül'den bu yana toplam 150 baz puan artışa giderek, oranı yüzde 1,75 seviyesine çıkarmıştı.
Banka son toplantısında, yüksek ölçekteki belirsizliklerden endişeli olduğunu belirterek, Eylül toplantısında politika faizinin büyük ihtimalle yine artırılacağının sinyalini vermişti.
Norveç'te tüketici fiyatları yüzde 6,5 ile daha kontrol edilebilir bir seviyede bulunuyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı için analistler ikiye ayrılmış durumda; bir bölüm faizde bir değişiklik olmayacağı yönünde görüş belirtirken, diğer bölüm indirim sürecinin devam edeceğini düşünüyor.
ForeksHaber anketine katılan 15 ekonomistin 8'i faizin yüzde 13,00 seviyesinde sabit tutulacağını öngörürken, 7'si faiz indirim kararı alınacağı beklentisini dile getirdi. İndirim kararı alınacağı görüşünü savunan ekonomistlerden 1'i faizin 50 baz puan, 6'sı ise 100 baz puan düşürüleceği tahmininde bulundu.
TCMB, bu yıl Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Banka, geçtiğimiz ay haftalık repo faizinin yüzde 14,00 seviyesinde sabit bırakılacağı beklentisine karşın 100 baz puanlık indirim kararı almıştı.
İngiltere Merkez Bankası
Kraliçe II. Elizabeth’in yaşamını yitirmesi nedeniyle normalde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilecek olan İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı bu haftaya alınmıştı. Karar yine perşembe günü ve aynı saatte açıklanacak.
Analistler, Boe'nin faiz artırım sürecine devam etmesini ve yüzde 1,75 baz puan seviyesinde olan oranı 50 baz puan artışla yüzde 2,25'e çıkarmasını bekliyorlar.
BoE Para Politikası Komitesi, politika faizini üst üste altı kez artırdı. Banka, en son toplantısında 27 yılın en büyük faiz artışını gerçekleştirdi.
İngiltere'de enflasyon ağustos ayında 40 yılın zirvesinden geriledi. Temmuz ayında yüzde 10,1 olan yıllık enflasyon ağustos ayında yüzde 9,9 seviyesine indi. BoE tarafından yapılan anket halkın gelecek 12 ay için enflasyon beklentisinin bu anketin yapılmaya başlandığı 1999 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığını ortaya koydu.
BoE'nin bu hafta 50 baz puan artış kararını oybirliği ile alacağı tahmin ediliyor.
Güney Afrika Merkez Bankası
Güney Afrika Merkez Bankası'nın (SARB) son toplantısına benzer bir hareketle faizi yine 75 baz puan artıracağı tahmin ediliyor. Ancak bazı analistler 50 baz puan gibi daha düşük bir artışın da gelebileceği yönünde görüş belirtiyorlar.
SARB, son toplantısında gösterge faiz oranını beklentilerin üzerinde artırarak yüzde 4,75'ten yüzde 5,50'ye yükseltti.
Bu toplantıda faizin yüzde 6,25'e çıkarılacağı yönünde görüş belirten analistler, yılın yüzde 6,50 ile kapanacağını, ilk çeyrekte ise yüzde 6,75'e çıkılacağını düşünüyorlar.
Bu hafta açıklanacak ağustos ayı enflasyonu için piyasa beklentileri yüzde 7,8'den yüzde 7,5'e inileceği yönünde oluştu. Bu iniş gerçekleşmezse yılsonu için yüzde 7,00 faizin görülebileceği düşünülüyor.
Major merkez bankalarının yanı sıra bu hafta, Uganda, Guatemala, Mısır, paraguay, Moğolistan ve Esvatini merkez bankalarının da kararları gelecek.
Piyasalar FED desteğini unutmalı
FED 100 baz puan derse borsalara ne olacak?
Gözler Fed'e çevrildi: Beklenti 75 baz puan
Mobius: FED faizleri yüzde 9’a çıkarmalı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.