Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kritik faiz kararını beklerken bankanın faizleri küresel mali kriz öncesinde görülen seviyelere yükseltmesi bekleniyor.
Avrupa ekonomilerinde resesyon sinyallerinin verildiği dönemde verilecek bu karar piyasa tarafından dikkatle izlenecek. Ayrıca ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşmasında vereceği sinyaller de yakından takip edilecek.
GÖZLER KRİTİK KARARDA OLACAK
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB’nin faizleri 75 baz puan artıracağı öngörülürken, Lagarde’ın toplantı sonrası yapacağı konuşmada vereceği mesajlar varlık fiyatları açısından önem taşıyor.
Bölge ekonomisi resesyon ve enflasyon arasında sıkışırken bu sıkışıklığa karşı ECB’nin atacağı adımlar büyük önem taşıyor. Euro Bölgesi’nde ağustos ayında yüzde 9,1 olan enflasyon eylülde yüzde 9,9’a yükselerek rekor kırmıştı.
ECB ise yüksek enflasyona karşı politika faizlerini kademeli olarak artırırken banka son toplantısında politika faizlerini yüzde 0,50’den yüzde 1,25’e çıkardı.
KORKUTAN 2008 DETAYI
Son toplantıda alınması beklenen 75 baz puanlık faiz artışı ile birlikte bankanın yaptığı Faiz artışlarının 2008 krizi öncesi seviyelere gelmesi piyasada endişe yarattı.
2008 yılının temmuz ayında Euro Bölgesi yıllık bazda daralmaya başladığında ECB; ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ın çöküşünden kısa bir süre sonra rotayı tersine çevirmek için faiz artırmış ancak bu adım ciddi bir piyasa kargaşasına sebep olmuştu.
ENFLASYON SORUNU SÜRÜYOR
Bu kez yetkililer, Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan enerji krizinin yaşam maliyetlerini artırması ve ekonomik büyümeyi negatif etkilemesi nedeniyle farklı bir riskle karşı karşıya. Bölge 2008 krizinden farklı olarak enflasyon sorunu ile boğuşurken jeopolitik riskler de üst düzey seviyelerde.
Bu nedenle ECB’nin enflasyonu dizginlemek için faiz artırması, olası bir resesyon ihtimalini göze almayı gerektiriyor. Bu yüzden de birçok ekonomist Euro bölgesinde durgunluğun başlayacağını tahmin etse de ECB’den perşembe günü 75 baz puanlık bir faiz artışı bekliyor.
KRİTİK BÜYÜME VERİLERİ BEKLENİYOR
Öte yandan faiz kararı ile birlikte euro bölgesi çevresinden gelen ekonomik büyüme verileri de bu hafta dikkatle izlenecek. Pazartesi günü, satın alma yöneticilerinin ekim ayı anketleri ekonominin yönü hakkında ipucu verecek.
Cuma günü ise Almanya, İspanya ve Fransa’da üçüncü çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Almanya ekonomisinin daralması, Fransız ve İspanyol ekonomilerinin ise belirgin bir şekilde yavaşlaması bekleniyor.
ECB'nin faiz artırımına dair beklentiler şekilleniyor
ECB, yeni toptan ödeme sistemine geçişi erteledi
Gözler ECB'de! Beklenti 75 baz puan
Nagel, ECB parasal desteğini geri çekmeli
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.