Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya piyasaları sert satış dalgası sonrası toparlanmaya başladı. Avrupa Birliği zirvesinde mülteciler konusunda anlaşmaya varılması sonrası dolarda sert bir değer kaybı görülüyor. Başarılı geçen stres testi sonrasında S&P-500 bankaların önderliğinde yükseliyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı endişeleri nedeniyle ABD hisseleri haftayı küçük bir zararla kapattı. Dış ticaret savaşlarının küresel büyümeyi aşağı çekeceği endişesiyle son üç ayda yüzde 10’un üzerinde değer kaybeden gelişmekte olan borsalar haftayı yüzde 3’e yakın yükselişe bitirdi. Hisse senetlerindeki yükselişte doların eski zirvesini aşamaması ve uzun vadeli faizlerdeki gerileme etkili oldu. Güney Kore ve Çin ekonomilerindeki yavaşlama işaretleri nedeniyle Asya borsaları gelişmekte olan piyasalara göre daha zayıf.
Küresel satışlar nedeniyle haftaya kayıpla başlayan Türkiye piyasaları seçim kutlamasını gecikmeli olarak ama çok güçlü yapıyor. Cumhurbaşkanlığının Erdoğan, meclisin Cumhur İttifakı tarafından alınması ile seçim sarmalı riskini geride bırakan Türkiye varlıkları uzun bir aradan sonra ilk kez güçlü bir şekilde dünyadan pozitif ayrıştı. Erken seçim kararı alınan 18 Nisan tarihinden bugüne Türkiye varlıklarındaki sert değer kaybının arkasında iki temel neden yatıyordu: (i) Cumhurbaşkanlığının Erdoğan, Meclisin Millet ittifakı tarafından alınması durumunda Türkiye’nin seçim sarmalına girme riski; (ii) Popülist politikalar ve piyasa dostu olmayan mesajlar nedeniyle Türkiye varlıklarındaki risk priminin artması. Açıklanan sonuçlar Türkiye’nin seçim sarmalına girme riskini önemli oranda azalttı. Ak Parti tek başına çoğunluğu sağlayamasa da, Cumhur ittifakının mecliste çoğunluğa sahip olması kısa vadede erken seçim riskini ortadan kaldırdı. Küresel konjonktürün bozulmaması durumunda politika riskinin azalması nedeniyle piyasalarda oluşan iyimser hava kısa vadede devam edebilir.
Ancak Türkiye varlıklarındaki risk priminde kalıcı bir düşüş sağlanması ve değerlemelerin normale dönmesi için siyasi riskin azalması yetmez. Kalıcı bir iyileşme sağlanması için yeni dönemde doğru ekonomi politikaların uygulanacağı konusunda piyasaların güveninin yeniden kazanılması gerekiyor. Bunun da yolu ekonominin, piyasaların saygı duyacağı ve güveneceği bir başkan yardımcısına teslim edilmesinden geçiyor.
borsalar iki -1,5 ay kral geçeçek sonra düzeltmeler olur ekim ayınnın ortalarında yine aynı süre kral olacaktır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.