Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Milliyet gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, hisse senedi piyasasında yükselen sektörleri köşesinde yazdı.
İşte Aktaş'ın o yazısı:
Piyasalar yeni yıla büyüme endişesiyle girerken borsa 88.831, dolar 5,3365, euro 6,09, faiz ise 19,71 seviyesinde bulunuyor. Dolar kuru sert dalgalanma sonrasında yeniden 5,40 seviyesinin altına kaydı. Hisse senedi piyasasını izleyenlerse son 10 yılda piyasa değeri en fazla artan sektörlere odaklanmış durumda. Zira bu sektörlerdeki öncü hisselere 2009 yılında yatırılan 100 dolar son 10 yıl içerisinde 600 dolara çıkmış durumda. Uzun vadede büyüyen ve büyüme ivmesini kaybetmeyen, yenilenen şirketler güçlenerek trendlerini devam ettiriyor. Türkiye’de yatırım hamleleri ile dikkat çeken Tüpraş ve Petkim petrol sektöründe öne çıkarken savunma sanayiinde Aselsan dikkat çeken şirket oldu. Hizmet sektörünün öncü şirketleri Türk Hava Yolları ve TAV Havalimanları yine hızlı büyümeleriyle dikkat çekiyorlar. Otomotiv sektöründe Ford Otosan ve Tofaş Oto. Fab. piyasa değeri en fazla artan büyük şirketler arasında yer alıyor. Perakende ticarette Bim Mağazalar, dayanıklı tüketimde Arçelik, cam sektöründe Şişecam piyasa değeri en fazla artan şirketler olarak sıralanıyor.
Bir yılda öne çıkanlar
Son bir yıldaki fiyat performanslarına bakıldığında Borsa İstanbul’da Türk lirası bazında yüzde 400’leri aşan getiri sağlayan hisselerin olduğunu görüyoruz. Denizbank yüzde 420, Kalkınma Bankası yüzde 405, Doğan Gazetecilik yüzde 265 oranında değer kazandı. BIST 100 Endeksinin yüzde 20’ye yakın değer kaybettiği bir dönemde nasıl oldu da bu hisse senetleri yüzde 400 değer kazanabildi? Bu noktada halka açıklık oranlarını da takip etmekte yarar var. Denizbank’ın halka açıklık oranı 0,15. Kalkınma Bankası’nın 0,9 olduğu göz önüne alındığında oluşan primin yatırımcıya pek de yansımadığı görülecektir. BIST 30 Endeks hisselerine bakıldığında 30 hisseden sadece 10 tanesi yılı yükselerek tamamladı. Bu endeks içerisinde sadece Soda yüzde 64 değer kazandı. Koza Altın yüzde 34, Tekfen Holding ve Şişecam ise yüzde 24-27 arasında yükseldi. Borsa İstanbul’daki yüksek oynaklık yatırımcıları cezbedebilir. Ancak değere odaklanmak ve uzun dönemde yatırım yapan, temettü ödeyen, değişimlere hızlı ayak uyduran alanında öncü şirketlere yatırım yapmak borsada asıl kazandıran bakış açısı olduğu unutulmamalı.
1 dolarlık banka hisseleri
Borsa İstanbul’da işlem gören 13 bankanın 11 tanesini 1,6 dolar ile 0,15 dolar arasında alabilmek mümkün. Halka arzından sonra 10 dolara kadar yükselen Halkbank hissesi 1,2 dolara gerilemiş durumda. Zirve seviyesi 5,65 dolar olan Garanti Bankası ise 1,4 dolarda bulunuyor. 5,1 dolar olan Akbank 1,08 dolara, 3,8 dolarlık İş Bankası C hissesi 0,78 dolara işlem görüyor. Hisse senetlerinin bu fiyatlardan işlem görmesinin nedeni ülke risk priminin yüksek olması. Ülke risk primi yükseldikçe varlıklar da buna bağlı olarak ucuz fiyattan satışa konu olabiliyor.
TCMB faiz indirecek mi?
Tüm gözler yeniden Faiz toplantısına çevrildi. 2018 yılının son enflasyon verileri açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi yüzde 20,30 oldu. Ekim ayında yüzde 25,24’e kadar yükselen tüketici fiyatlarındaki artış, kasım ayında yüzde 21,62’ye gerilemişti.
Para Politikası Kurulu, en son 13 Eylül’de politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmişti. Şimdi enflasyon verisinin yüzde 20,30’a gerilemesi ile birlikte faiz indirimi için baskı oluşmaya başladı. Faizin aşağı inmesi elbette herkesin isteği. Yüksek faizler çok yüksek maliyetlere katlanılarak iş yapılmasına neden oluyor. Bunun asıl faturasını şirketlerin bilançoları üzerinde önümüzdeki dönemde göreceğiz.
Enflasyondaki düşüş faiz indirimi için bir sinyal. Ancak enflasyondaki düşüşün bir eğilim halini alacağı algısının oluşmaya başlaması ile yapılacak olan bir faiz indirimi ise kalıcı etki bırakabilir. Kritik noktalarda gerçekleşen faiz indirimleri spekülatif ataklar için mazeret olarak kullanılmakta.
Robotlardan kaçış yok
Borsada 88.000’lerin altının test edilmesiyle birlikte yüksek frekanslı işlemler yeniden sorgulanmaya başlandı. Borsa 415 şirket işlem görüyor. Bu şirketlerin toplam piyasa değeri 143 milyar dolar. Şirketlerin halka açıklık oranı yaklaşık yüzde 30, halka açık piyasa değeri de 40 milyar dolar... Borsada günlük 1-1,5 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşiyor. Sistemler şeffaf ve artık kurumlar kendileri sistemlere bağlanarak işlemleri gerçekleştirebiliyor. Döviz piyasasında ve Borsa İstanbul’da son bir yıl içerisinde çok daha sert işlemler gerçekleşmeye başladı. Bir piyasada alıcı olan kurum bir başka piyasada satıcı olabiliyor. Aldığı pozisyon terse düştüğü zaman da pozisyonlarını zarara kapatabiliyor, hiç öngörülemeyen fiyatlamalar gerçekleşebiliyor. Yatırımcılar robot işlemlerin zararlarına odaklanmaya başladı. Oysa bunun yerine tüm dünyada giderek yaygınlaşan bu sistemi de göz önünde bulundurarak nasıl yatırım yapılırın sorgulanması gerekiyor. Zira küresel piyasaları etkisi altına alan büyük dalgalanmalar ülkeleri de kıskaca alabilmekte.
BES’te yüksek getiri için risk alınabilmeli
Bireysel emeklilik fonlarında enflasyona ve dolar kuruna karşı reel getiri sağlayabilmek için 10 yıl sistemde kalacak olanlar hisse ağırlıklarını artırabilir. Borsada hisse senetlerinin bu kadar cazip fiyatlara geldiği bir dönemde portföy değişikliği yapmak göz ardı edilmemesi gereken bir seçenek. Öte yandan faizlerin artması ile birlikte para piyasası fonları da cazip hale geldi. 2019’da küresel büyüme endişeleri, ticaret savaşları altına yönelimini artıracak. Bu nedenle portföylerde altın da bulundurulabilir.
Bir bu eksikti, robotlar nerden çıktı?
para mı kaldı insanlarda, herkesi batırdılar söyledikleri şeye bak....
Kardeş hisseye tiklartiklamaz kağıt aşağı geliyor yada yukarıya gidiyor alsan aşağı gidiyor baba kağıt alsan teknik kırıyor alın Arçelik 4dustu borsa artiyapti kağıt yine eksiyapti migros 1 senedir düşüyor yani paranız varsa borsaya girmeyin yeyinin için biz parayı kime bile verdiğimizi bilmiyoruz el yiyeceyine gidin pavyonda harcayin daha iyi
Robotlarına değil onların sahiplerine de yenilmeyeceğim cehennemin dibinden geliyorum intikam için intikam ...yatırım tavsiyesi değildir
Robotlar piyasanın anasını ağlatıyor. Spk bunlara dur demeli yabancılar robatlarla ülkeyi soyuyor .bunu belgeleriyle spk ya anlatmaya hazirim
Bir hissede alış ve satış kademeleri arasında boşluk oluştu, deneme amacı ile bir ka. lot girdim anında Yapı Kredi Yatırım robotu gördü ve o kadarlık sattı, bakalım tesadüf mü diye bir kaç kez denedim yine aynı. Sonra hisse çok aşağılara geldi bu sefer robot akşam üzeri aldı. Yani şu sıralar yatırıcı yok AL-SAT var.
Maalesef borsaya para yatıranların parası pula döndü. Bazı hisseler bedava verilse alınmaz . Bedelli si icra ile sana döner!
Ekgyo seneler oldu, daha halk arz fiyatına gelemiyor bunu devlet yapmış, öteki halka arzlar yatırımcıları soymak için yapılıyor sanki, misal Trabzon Liman yerli milli dediler milletin parasını götürdüler, tahtalarda resmen soygun yapılıyor, robotlatda çabası. Yetti artık ya Vicdanlarınız hiçmi sızlamıyor
Halka açıklığı düşük hisselerde aşırı spekülasyon tabanlı hareketlerini şirket yönetimi ile ortak gerçekleştirildiği kanaatindeyim. .Hisse senedi% 500 artmış bir şirket neden hissenin derinliğini artırıp şirkete de düşük maliyetli kaynak saglamaz. ..?
borsa ile ilgili çoğunluk olumsuz yazıyor. demekki hisse alma vakti gelmiş
Firmanın piyasa değeri 200 milyondan 100 milyona gelmiş, yarı yarıya ucuzlamış ama borcu 200 den 400 e çıkmış. Cirolar borcu çevirmeye yetmiyor. Çok düştü diye girmemek lazım.
Günlük oynayacan kardeş. Günde 750-1000 tl. yeter, fazlasına gerek yok !!
10 yıl var. Artık emekliyim.Evden takılıyorum ... :)
Günlükçü çok mutevazisin yeter deyip kendini frenleme 7500-10.000 al günlük yabancı yemesin yerli yatırımcıyı....
Kac gunluk borsacisin kardesim
borsa olayı bitti artık.bakın finans merkezi projesi ne oldu.hayal oldu gidin bakın inşaatlar çürümeye terk ataşehirde..büyük balon oldu..hele daha büyük olay önümüzdeki haftadan sonra kamu bankaları**nın karları hazineye akacak.*para lazımmış...yani batak içinde hala dengelendik diyen krizi çıkaran bir ekonomi bakanlığı..dengeletiyor ..döviz artık tek çare gibi oda yastık altı ...ama yaklaşık 2 milyon dolarda yastık altı nasıl olur..en iyisi yurt dışı hesapmı acaba oda nasıl olur haftaya soracağız bankamızıa..
Bizler yıllarca hisselerde bekliyenlerin,tamamen bittiklerini biliyoruz.Siz de yazıyorsunuz;Bankalar 10 yıl önceki değerlerde.Yani 10 yıl önce hisse alanların parası neredeyse 1/10 düştü. Doşayısıyla hissede her bekleyen para kazanmaz.BUNU İYİ BİLMEK GEREKEN...
Bunun kazanını kim
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.