Küresel piyasalarda doların 13 Mart'ta 12 yılın zirvesini test etmesinden bu yana yüzde 7'ye yakın değer kaybetmesi ve 7 Haziran seçimine ilişkin beklentilerin yavaş yavaş şekillenmesiyle birlikte kur ve faizde son iki günde yaşanan iyimser görünümünün bugün de korunması bekleniyor.
Bankacılar seçimlere ilişkin piyasa öngörülerinin tek parti hükümetinin devam edeceği yönünde kuvvet kazanmasının yılbaşından bugüne dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'deki kayıplarının bir bölümünü telafi ettiğini ancak kısa vadede risklerin ortadan kalkmış olmasına karşın uzun vadede risklerin bitmediğine dikkat çekiyorlar. İç piyasada bugün takip edilecek önemli bir gündem maddesi bulunmazken, dış piyasada ise TSİ 15:30'da ABD ÜFE ve çekirdek ÜFE verileri ve işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Bankacılar verilerin ABD
faiz artışlarının zamanlaması hakkında ipucu vermesi halinde küresel piyasalarda belirleyici olabileceğini söylediler.
Küresel piyasalarda dolar, sert kış koşulları nedeniyle ilk çeyrekte zayıf performans gösteren ABD ekonomisinde güçlü toparlanma bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan dünkü zayıf perakende satışlar verisinin ardından üç ayın en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürüyor.
Yatırımcılar veriye tepki olarak Fed'den
faiz artırım beklentilerini öteledi. Fed yetkilileri Haziran ayında
Faiz artırımının olasılıklar dahilinde olduğunu ifade etseler de, piyasalar faizlerin bu yıl içinde artabileceğine ikna olmuş değil. Vadeli işlem piyasalarındaki fiyatlamalar faizlerde bu yıl içinde 25 baz puanın altında bir artışa işaret ediyor. Dolar endeksi 93.461'e kadar geriledikten sonra 93.550'de seyrederken, Mart ayında gördüğü 12 yılın zirvesi 100.390 düzeyinin yaklaşık yüzde 7 altında bulunuyor.
Dolar 2.63 seviyesinde
Önceki gün 2.68'li seviyelerde işlem gören dolar/TL seçim öngörüleri ve ABD verisiyle dün bir ayın en düşük seviyesi olan 2.6228'e kadar geriledi. Kur bu sabah 2.6315/2.6331 seviyesinde. TL bu verilere göre iki günde yüzde 2 değer kazandı TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son iki günde yaşanan toplanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken TL'deki değer kaybı yüzde 12'nin altına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 3'e geriledi.
Analistler, TL'deki toparlanmayı seçim fiyatlamalarına bağlarken yılbaşından bugüne bakıldığında benzer para birimlerinden negatif ayrışmanın tam olarak ortadan kalkmamış olmasını ise risklerin tam olarak ortadan kalkmamasına bağlıyorlar.
Küresel faizler dalgalanıyor
Öte yandan Almanya ve ABD'nin devlet tahvil getirilerinde sert yükseliş 10'uncu seansta da devam ediyor. Almanya'nın 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi dün seans içinde yüzde 0.599'a kadar geriledikten sonra Aralık başından bu yana en yüksek düzey olan yüzde 0.727'ye yükseldi. Alman tahvillerinden küresel piyasaya yayılan satış baskısı sonucunda ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi de beş ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Küresel getirilerde yaşanan dalgalanma ise Hazine'nin son iki günde gerçekleştirdiği beş ihaleye gelen yüksek talep ve seçim fiyatlamalarının da desteğiyle TL cinsi bono getirilerine tam olarak yansımadı. Hazine talebin kısmen yüksek olduğu 5 ihale ile bu hafta 7.94 milyar TL'si piyasadan olmak üzere toplam 8.23 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde getiri geçen haftaya göre yaklaşık 50 baz puan geriledi.
Geçen hafta Cuma günü yüzde 10.27 seviyesinde olan ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.61 valörde son işlem ise yüzde 9.54 oldu. Benzer şekilde 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise aynı dönemde 40 baz puana yakın düşüş gerçekleşti. 10 yıllık göstergede geçen hafta spot kapanışta yüzde 9.39 seviyesinde olan bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.01 valörde son işlem yüzde 8.97 oldu.