Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’nin 90’lı yıllarında yaşadığı üçlü kur dönemi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yeniden Türkiye’nin gündemine gelmişti. Yaşanan belirsizlik ortamı ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile kur üzerinde oluşturulan suni baskı, buna ek olarak bankalara getirilen döviz kısıtlamalarının da etkisiyle piyasada Merkez Bankası’nda, bankalarda ve Kapalıçarşı’da olmak üzere üç ayrı kurun oluşmasına yol açmıştı.
Rasyonel zemine dönmeliyiz mesajları piyasalarda karşılık buldu
Seçimlerden sonra ekonominin yönetimine Mehmet Şimşek’in geçmesi, Merkez Bankası Başkanlığı’na finansal piyasaların çok yakından tanıdığı Hafize Gaye Erkan’ın atanması ve verilen rasyonel zemine dönmeliyiz mesajları piyasalarda karşılık buldu.
Kur üzerindeki baskının kalkmasıyla beraber piyasalarda oluşan 3’lü kur da sona ermiş oldu. Kapalıçarşı’da dolar kuru şuanda bankaların altında oluşmuş durumda. Hatta seçimlerden önce bankalarda yüzde 5’i geçen alış satış makası da düşüşe geçti. Bankalarda bu makas ortalama yüzde 2’lere doğru çekilmiş durumda.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bankacılık kaynağı, “Bankacılık sisteminin rahat bırakılmış olması buna ek olarak TL mevduat faizlerinin yüzde 50’lere çıkmış olmasının etkisiyle döviz talebi azalmış durumda. Bir miktarda olsa dövizde çıkışların hızlandığını görüyoruz. Bu da dövizin üzerinde oluşan baskıyı hafifletiyor. Ancak yine de temkinli olmak lazım kalıcı olacağını sanmıyorum” diye konuştu.
Dolar/TL'de 25 lira beklentisi
Üçlü kur döneminin seçimlerden önce oluşan belirsizlik ortamında ortaya çıktığına dikkat çeken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Merkez Bankası’nın faiz artıracak döviz düşecek söylentisine katılmadığını, faizin yüzde 14’e yükseltilmesini beklediğini, bayramdan sonra doların 25 lira seviyelerine çıkmasını beklediğini belirtti.
Bankacılık kaynakları da Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 20’lere yükseltmesini ve faiz artırım döngüsüne girildiği mesajının verilmesini beklediklerini belirtiyor. Aksi takdirde piyasada çok sert bir tepki olacağını söyleyen bankacılık kaynağı, Merkez’in Faiz kararı ve vereceği mesajlar karşılık bulmaz ise Türkiye’ye şans vermek isteyen yabancı yatırımcının hayal kırıklığına uğrayacağını söylüyor.
Rezervler yükselişe geçti
Merkez Bankası’nın net rezervleri de toparlanma eğilimine girdi. Buna göre Banka’nın net rezervi 9 Haziran haftasında eksi 3,17 milyar dolara yükseldi. Net rezervler önceki hafta eksi 5,7 milyar dolar olarak tarihi düşük seviyeye gerilemişti. Hatta bugün açıklanacak rezervlerde bu rakamın daha da yukarı çıkması bekleniyor.
Brüt rezervler 9 Haziran haftasında 99,8 milyar dolara geriledi. Önceki hafta bu rakam 100,5 milyar dolardı. TCMB’nin döviz rezervi ise 58,2 milyar dolardan 57 milyar 790 milyon dolara geriledi. Altın rezervi ise 42 milyar 246 milyon dolardan 41 milyar 993 milyon dolara geriledi. 9 Haziran haftasında net rezerv ise eksi 5,7 milyar dolardan eksi 3,2 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezerv ise eksi 61,2 milyar dolardan eksi 59,9 milyar dolara çıktı.
“Merkez yabancıyla dirsek temasında”
Görüşlerine başvurduğumuz bankacılık kaynağı, Merkez Bankası’nın yabancı yatırımcılarla temasa geçtiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti- “Yatırımcılar Merkez Bankası’na şans verme eğiliminde. Merkez Bankası bugün vereceği faiz kararında beklentileri karşılayan bir faiz artırımı ve söz konusu sürecin devamı konusunda mesaj verirse bu yatırımcılar belirsizliği iyice bitirecektir.
Yabancı yatırımcı satış tarafında olmak istemiyor. Ancak alış tarafında olmak içinde atılan adımları görmek istiyor. Genel tavrın şimdilik nötr kalma yönünde olduğunu söyleyebilirim. Yabancı yatırımcının gelmesiyle birlikte dolarda bir miktar düşüş olabilir ancak hisselere dönüş için biraz daha zaman olduğunu düşünüyorum.”(Dünya-Birol Bozkurt)
Merkez’de yüksek faiz artırımı dönemi başlıyor
Ekonomistlerden faiz tahmini: Merkez Bankası'nın kararı ne olacak?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.