Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Piyasadaki durgunluğun azaltılması amacıyla hükümet girişimlerine devam ediyor. En son beyaz eşya ve mobilyada ÖTV ve KDV indirimine gidildi. Milliyet yazarı Güngör Uras konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Hükümet, “Piyasayı canlandırmak için”, halkın ilgi duyduğu harcama alanlarında vergi indirimine gitti.
1- Konut sektöründe, “Toplu Konut İdaresi” öncülüğünde uzun vadede ucuz faiz ile konut satış kampanyası başlatılmıştı. Şimdi, alt ve orta gelir grubunun satın alacağı konutlara getirilen vergi indirimi ile konut fiyatlarında yüzde 10 dolayında bir ucuzluk sağlanabilecek.
2- Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima, elektrik süpürgesi ve ütü gibi beyaz eşyada yüzde 6.7 olan ÖTV yükü 30 Nisan’a kadar kaldırıldı. Bunun sonucu beyaz eşyada perakende satış fiyatlarının en az yüzde 6 - 7 oranında ucuzlaması bekleniyor.
3- Ev, ofis ve bahçe mobilyalarında yüzde 18 olan KDV yükü, 30 Nisan 2017 tarihine kadar yüzde 8’e indirildi.
4- Gezinti gemileri ile yatlar ve kotralardaki yüzde 8 olan ÖTV sıfırlandı. KDV oranı yüzde 1’e indirildi.
Hükümet, (1) Piyasaya hareket getirmek istiyor (2) Geciktirilen satın almaları öne çekmeye çalışıyor.
Halkımızın ana harcama sektörü, gıda ve alkolsüz içki sektörü... Ülke genelinde toplam harcamaların yüzde 25 dolayındaki kısmı, alt ve orta gelir grubunda harcamaların yarıdan fazlası gıda ve alkolsüz içkiye gidiyor.
Gıdada vergiye devam
Halkımızın en fazla harcama yaptığı gıda ve alkolsüz içkilerde yüzde 8 veya yüzde 18 KDV var. Buğday unu, fındık, fıstık, fasulye, nohut yüzde 8 KDV ile satılıyor. Etlerde, yağlarda, soğan, patates, maydanozda yüzde 8 vergi var. Kekikte, adaçayında vergi yüzde 18 oranında... Halkımız gıda harcamalarını her gün, devamlı yapıyor.
Beyaz eşya, mobilya, yat, konut harcamaları devamlı yapılmayan harcamalar.
Son dönemde, iç piyasada genel durgunluk yaşanırken, 3 sektörde harcama öne çıktı.
Maliyetlerdeki artış sonucu konut fiyatlarının yükselmesine rağmen halkımızın konut talebi canlı. Hükümet, bu talebin canlı olmasını istiyor. Vergi indirimi, uzun vade ve ucuz faiz kampanyaları ile konut talebinin canlılığını koruması isteniyor.
Otomobile ilgi yüksek
Halkımızın konut yanında otomobile ilgisi canlı. Hükümetin, otomobil talebini sınırlamak için yaptığı vergi artırımına rağmen, döviz fiyatındaki artışın fiyatları olumsuz etkilemesine rağmen otomobil talebi canlı.
Halkımızın, her gelir grubundakilerin, cep telefonuna ilgisi yüzde 50’ye yaklaşıyor. Toplam bandrol, KDV ve ÖTV yüküne rağmen canlılığını koruyor.
Hükümetin, piyasayı canlandırma paketinde otomobilin, TV göstericilerinin ve cep telefonlarının yer almaması dikkati çekiyor.
Maliye Bakanı, 3 - 4 aylık dönemde vergi indirimleri nedeniyle bütçenin vergi kaybının 1 milyar TL’yi bulacağını açıkladı. Demek ki, hükümetin bekleyişi, önümüzdeki 3 - 4 ayda vergi indiriminden yararlanacak satışların 10 milyar TL dolayında olması.
Satış vergilerinin belli süre indirilmesi veya sıfırlanması ile (kısa süreli de olsa) talebi canlandırmak, (kısa süreli de olsa) piyasaya hareket getirmek, başka ülkelerde de uygulanan ve başarılı olan bir politikadır.
Fakirin alabileceği ev 125-150 bin tl aralığında bunda %10 indirim olsa ne ki? Kaldı ki piyasa bunu da yutar daha önce arabalarda olduğu gibi. Piyasadaki satıcı ve alıcılar fiyatları belirler diğerleri hikaye. Vekiller oturduğu yerden ahkam kesiyor. Yaptım deyince herşey bir anda düzelmiyor, bunu anlayamadılar. Bu alınan vergi indirimleri yılın geri kalan kısmında bizlerden tahsil edilir...
Gezi teknelerideki ve yat ile kotralardaki vergi indiriminin fakir fukara ile ne ilgisi var. Yine zenginlere peşkeş çekildi. Sonra da piyasa böyle hareketlenecek deniliyor. Zenginden almazsan bu iş olmazzzz. Sağır sultan biliyor bunu artık...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.