Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Artan gıda fiyatları merkez bankaları için ek bir endişe kaynağı haline gelebilir. HSBC ekonomistlerine göre Asya’nın temel gıda maddesi olan pirincin maliyeti 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Banka ekonomistleri olası bir gıda krizinden endişeleniyor.
Bloomberg’ün haberine göre HSBC Baş Ekonomisti Frederic Naumann ve ekibi gün içerisinde paylaştığı piyasa notunda, “2008’deki Asya gıda fiyatlarının korkulu hatıraları hala derinlerde etkisini koruyor. O zamanlar, bazı ekonomilerde yükselen pirinç fiyatları nedeniyle bölgedeki tüketiciler ve hükümetler arzı güvence altına almak için çabaladıkça fiyat artışları hızla diğer pazarlara yayılıyordu. Ayrıca alıcılar alternatiflere kaydıkça buğday gibi diğer temel gıda ürünlerinin fiyatları da yükselmişti” hatırlatmasında bulundu.
Pirinç fiyatlarının gösterge endeksi olarak bilinen Tayland pirinç ihracat fiyatları ton başına 600 dolara kadar yükseldi. Bu rakam yıllık bazda yaklaşık %50’lik bir artışı ifade ediyor. Bu durum siyasiler için de önemli bir sorun. Naumann domates ve soğan gibi tarım ürünlerinin fiyatları kısa hasat döngüleri sayesinde hızlı bir şekilde normale dönme eğilimi gösterdiğini ancak pirinç fiyatlarının daha uzun süre daha yüksek seviyelerde kalabildiğini belirtiyor.
Küresel pirinç ithalatı son 25 yılında kabaca iki katına çıktı ve 2008’deki gıda fiyat krizinden bu yana yaklaşık yüzde 4 puan arttı. Neumann, “Bu tablo bir ekonomideki bozulmanın diğer ekonomilere geçmişte olduğundan çok daha büyük çaplı sirayet edebileceği anlamına gelir” ifadelerine yer verdi.
Dünyanın birçok yerinde düzensiz bir biçimde yağan yağmurlar ve kuraklık mahsul alımlarını engelliyor, arzı düşürüyor ve maliyetleri artırıyor. Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan yerel fiyat artışlarına bir sınır oluşturmak için denizaşırı gönderilere kısıtlama getirdi ve küresel arzı daha da daralttı.
Neumann Malezya ve Filipinler’in pirinç ithalatına en çok bağımlı olan iki Asya ekonomisi olduğunu ardındansa Kore ve Tayvan’ın geldiğini söyledi. Endonezya gibi diğer ekonomiler de pirinç ihracatına ihtiyaç duyuyor. Hong Kong ve Singapur ise tüm ihtiyacı olan pirinci ithal edebiliyor. Ancak satın alma güçleri göz önüne alındığında ihtiyaçları olan emtia ürününe kolayca ulaşabiliyor.
HSBC Baş Ekonomisti Neumann açıklamasında tüketicilerin gelecekte daha az pirinç tüketmesi gerekebileceği konusunda uyardı.
BM'nin gıda raporuna göre durum kötüye gidiyor
Küresel gıda fiyatları düşüyor
Sentetik elmas geldi tekel tahtından oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.