BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPetrolde yarış kızıştı----

Petrolde yarış kızıştı

Petrolde yarış kızıştı
09 Ocak 2018 - 08:24 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, petrol üreten ülkeler arasında sıralamayı değiştirecek gelişmeleri köşesine taşıdı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Ülkemizin ‘Interpress Medya Hizmeti’ şirketi dünyada en çok petrol sahibi ülkeleri açıkladı. Dünyada ispatlanmış petrol rezervi geçen yıl yüzde 7.7 artışla 1520 milyar varilden 1637 milyar varile yükselirken, Türkiye 300 milyon varille dünyada ellinci sıradaymış (milyar değil milyon varil!)

Global Firepower’ın açıkladığı verilere göre 300 milyar varile sahip olan Venezuela, dünyanın en çok petrolü olan ülkesi. Venezuela 28 milyon vatandaşa sahip ama birçok vatandaş açlıktan ölmekte. Bazıları da komşu ülkelere göç etmekte. Venezuela borçlarını ödeyemediği için büyük sorun yaşıyor. 5 Ocak’ta Wall Street’te yayımlanan habere göre, yabancı ilaç firmalarına 5 milyar dolarlık borcunu ödeyemeyen Venezuela, bazı şirketlere borçlarını kısmen altın, elmas ve de ‘coltan’ adında ve cep telefonlarında ve play stationlarda kullanılan bir kıymetli metalle ödemeye çalışıyor. Çünkü para kalmadı.

Dünyanın ikinci büyük petrol ülkesi ise 269 milyar varille Suudi Arabistan. S.Arabistan da sıkışmış durumda, ülkenin petrol şirketi‘nin yüzde 5 hissesini satmaya çalışıyor. Bazı prenslerin ve de bakanların servetlerine birkaç ay evvel de el konuldu. Ülke ekonomisi eksi yüzde 0.7 ile daralmakta.

Üçüncü sırada ise 171 milyar varille Kanada geliyor. Kanada oldukça sorunsuz bir ülke!

Son dönemde kargaşa yaşayan, dördüncü büyük İran ise, 158 milyar varil petrole sahip ve o da bir haftadır isyan yaşamakta.

Büyüklük sırasıyla gidersek, Kuveyt 104 milyar, B.A. Emirlikleri 98 milyar, Rusya 80 milyar, Libya 48 milyar varil, Nijerya 37 milyar varil ve de Amerika ise 36.5 milyar varil bilinen petrol sahibi.

Bu hafta Trump ABD’nin ülkenin sahillerinin bir çoğunda petrol araştırması yapma kararı verdi. Trump petrol araştırması için sahillerin yüzde 90’ının araştırmaya açılması emrini de verdi.

ABD Dahiliye Bakanı Ryan Zinke de, Trump’ın emri üzerine, önümüzdeki yıldan itibaren, bazı sahil bölgelerinde petrol arama ruhsatı verileceğini açıkladı. Böylece ABD’nin üretimi artabilecek.

Bakan Zinke ABD’nin en büyük petrol ülkesi olma potansiyeli olduğunu ve planların yapıldığını açıkladı. ABD 33 yıldır petrol ruhsatı vermemişti. Ama birçok eyalet de kendi sahillerinde petrol araştırması yapılmasını istemiyor. Plan 2019 yılında uygulamaya geçecek. Bakalım ne olacak!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)