Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
KPMG, petrol ve gaz piyasalarındaki değişimi analiz etti. KPMG Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, KPMG analizinin özellikle petrolde Rusya ve Suudi Arabistan işbirliğine vurgu yaptığını belirterek; “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid al-Falih ile OPEC’e üye diğer bazı ülkelerin bakanları, son dönemlerde yaptıkları açıklamalarda ortak menfaatlere vurgu yaptı. Küresel ham petrol fiyatları, 28 Eylül’de Cezayir’de düzenlenen Rusya-OPEC toplantısının ardından arttı” şeklinde konuştu.
Okutur, KPMG analiziyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Güçlenen ittifakın ham petrol üretiminde kısıntıya gitmek istediğine dair algıyla petrol fiyatları artış gösterdi. ICE Brent tipi ham petrolün varil fiyatı sert bir tırmanışa geçerek 10 Ekim Pazartesi günü son bir yılın zirvesi olan 53 dolara ulaştı. İleriye baktığımızda ise 30 Kasım’da Viyana’da düzenlenecek OPEC toplantısında nihai bir anlaşma imzalanma ihtimali yüksek görünüyor.”
Suudi Arabistan-Rusya Anlaşması: OPEC için rahat bir nefes
Okutur şöyle devam etti: “Eylül ayı sonlarında Cezayir’de yapılan toplantının ardından petrolün varil fiyatı psikolojik seviye olan 50 doların üzerine çıktı. Bu durum fiyatların 2015 yılının ortalarından beri süre gelen 50 dolar üzerine çıkmama serisi için bir dönüm noktası oldu. Rusya ile Suudi Arabistan arasında imzalanması beklenen anlaşma, fiyatların artacağını öngörenleri yeniden piyasaya çekmiş görünüyor.”
Piyasaların gözü Viyana toplantısında
OPEC üyeleri arasında oluşan fikir birliğine vurgu yapan Okutur, “Petrol üretiminin dondurulmasının yanı sıra üretim kesintisi ihtimali de güçleniyor. 30 Kasım’da Viyana’da yapılacak toplantıda alınabilecek orta ölçekli bir üretim kesintisi kararı, petrolün varil fiyatını yeniden 60 dolar seviyelerine çıkarıp üye ülkelerin rahat bir nefes almalarına zemin hazırlayabilir. Ülkeler ayrıca, ABD kaya gazı üreticilerinin fiyatlardaki yükselişe ne kadar hızla tepki vereceklerine odaklanacak” şeklinde konuştu.
2017’de petrol 65 dolar olabilir
Okutur, KPMG analizindeki geleceğe dair tahminleri ise şöyle aktardı: “ABD kaya gazı üretiminin bu duruma vereceği tepki piyasayı domine edecek. Fiyatlar 2017 yılında 65 dolar düzeyine ulaşacak. OPEC’in üretimi kontrol altına almaya yönelik son çabaları, piyasanın OPEC’in fiyatların aşağıya gitmesini önlemekten başka şeyler de yapabileceğine dair kalan umutlarının, ABD’nin üretim kapasitesi nedeniyle tükenmesine paralel olarak ters tepebilir. OPEC üyelerinin konsensusa ulaşamayacaklarına dair baz senaryomuz ise 2017 yılı için 52,50 dolarlık bir WTI ham petrol fiyatı öngörüyor.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.