Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
OPEC yetkilileri bu hafta başında üye ülkelere, petrol üretimlerini geçen yıl söz verdikleri gibi düşük tutmaları gerektiğini, aksi taktirde de petrol piyasasının durgunlaşacağını bir kere daha hatırlattılar.
13 üyesi olan OPEC global petrol üretiminin üçte birini sağlıyor. Ama günde 1.2 milyon varil üretim kısma sözlerini tutmadıkları taktirde de petrol fiyatları düşecek!
30 Kasım 2016'da petrol arzının kısılması kararı alındıktan sonra OPEC petrol fiyatlarının yüzde 20 yükselmesini sağlayabilmişti. OPEC dışındaki 11 ülke ve Rusya da karara destek vereceklerini söylemiş ve günde 558 bin varil azaltma ile petrol fiyatlarını yükseltme çabasına katılmışlardı. Ancak son haftalarda petrol fiyatları düşmeye başladı. OPEC koyduğu günde 1.2 milyon varil hedefinin yüzde 94 kadarını gerçekleştirmişti. Ama bazı ülkeler de anlaşılan hedeflerin altında üretim kısma yapmışlardı.
Ama OPEC dışındakiler ise sözlerinin çok altında kalmışlardı. Rusya 300 bin varil kısma sözü vermişti ama bunun sadece üçte birini gerçekleştirebilmişti. Suudi Arabistan ise günde 486 bin varil azaltma sözü vermişken, 800 bin varil üretim kısmak mecburiyetinde kalmıştı. Bu durumda Brent petrolü 50.8 dolara ve de West Texas Intermediate ise 47.97 değerine gerilemişti.
Durumu inceleyen Suudi Arabistan Prensi Khalid al Falih, 25 Mayıs'ta yeniden karar alarak 6 aylık bir fiyat düşürme çabası daha organize edilmesi gerektiğini vurguluyordu. Çünkü stoklanmış petrol miktarı gene artmaya başlamıştı ve günde 300 milyon varil kadar düşüş yeniden gerekli idi. Üstelik ABD stoklarının da petrol talebinin düşük olduğu bu dönemde 2.3 milyon varil ekstra artması ve de talebin de günde sadece 200 bin varil artması nedeni ile fiyatların yükselmesini engellemişti. OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo büyük petrol şirketlerinin fiyatların düşmesine yol açmış bulunduklarını söylüyordu.
Bu arada Libya’da ortalık biraz karışmış ve petrol fiyatları biraz yükselmişti. Bir milis gücü ücret kavgaları sonucu petrol kuyularından limanlara giden pipelineları tahrip etmişti. Bu da günde 250 bin varil petrol üretimini geçici de olsa durdurmuştu. Libya üretim yasağına tabi değildi ve üretimini günde 700 bin varile kadar çıkartmıştı. Bu arada, özellikle ABD’de de kuyu sayısı Eylül 2015'ten bu yana çok arttığından global stoklar da ABD üretiminin günde 9 milyon varilin altına düşmemesini getirmişti. Libya’daki karışıklık nedeniyle de bu hafta petrol fiyatı biraz artar gibi oldu.
Bilindiği gibi petrol fiyatının düşmesi Türkiye’nin lehine, artması ise ülkemizin aleyhine!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.