Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Körfez'in petrol zengini 6 ülkesi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman, son yıllarda göçmen işçilerin cazibe merkezi haline gelmişti. ABD ve Avrupa'dan uzmanları, yüksek maaşlarla önemli projelerde görevlendiren bu ülkeler, korona virüsü salgınından sert etkilendi.
DEV PROJELER BİRER BİRER DURDU
Bloomberg'de yer alan habere göre, Körfez ülkeleri için işler tersine dönmeye başladı. Avrupa'nın önde gelen analiz kuruluşlarından Oxford Ekonomi'nin hazırladığı raporda, petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte bu ülkelerdeki dev projelerin birer birer durduğu belirtildi. Bunun sonucu olarak, yüksek maaşlarla Körfez ülkelerine gelen batılı uzmanlar birer birer buralardan ayrılmaya başladı.
‘KARANTİNA VE PETROL FİYATLARI ETKİLEDİ'
Oxford Ekonomi'nin Ortadoğu uzmanı Scott Livermoore'un kaleme aldığı raporda, “Körfez ülkeleri göçmen işçilere bağımlı olduğu için buralarda yurt dışından gelen çok sayıda çalışan vardı. Ancak corona virüsü salgınıyla birlikte hem uygulanan karantina hem de petrol fiyatlarının çakılması ekonomiyi vurdu. Göçmen işçiler de buralardan ayrılmaya başladı. Bunun sonucunda Körfez'deki nüfus önemli ölçüde azalabilir” denildi.
İŞSİZLİK YÜZDE 13'Ü AŞABİLİR
Tahminlere göre göçmenlerin ayrılmasıyla birlikte nüfusta yüzde 4 ile (Suudi Arabistan ve Umman) ile yüzde 10 (Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri) arasında azalma olacak. Körfez ülkelerinde işsizliğin yüzde 13'ü aşması bekleniyor.
BİRÇOK SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK
Oxford Ekonomi'nin raporunda, özellikle gelirleri yüksek olan yönetici sınıfındaki yabancı uzmanların ayrılmasının yan etkileri de olacak. Lüks otellerden restoranlara ve emlak sektörüne kadar birçok alanda talebin ciddi şekilde düşmesi üzerine fiyatlar üzerinde baskı oluşması muhtemel.
Körfez ülkelerinin nüfus sayıları:
Suudi Arabistan: 33 milyon 700 bin
Birleşik Arap Emirlikleri: 9 milyon 630 bin
Umman: 4 milyon 830 bin
Kuveyt: 4 milyon 140 bin
Katar: 2 milyon 780 bin
Bahreyn: 1 milyon 570 bin
Dubaili şirketler iflasın eşiğinde
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.