Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Petrol fiyatları bugünlerde bir aşağı bir yukarı oynamakta. Suudi Arabistan ve Rusya da şimdi, OPEC’in petrol fiyatlarını yükseltmek için Mart 2018'e kadar üretim kısıntısını yeniden uzatma yaklaşımını destekliyorlar.
Tabii Türkiye ise petrol fiyatlarının olduğu kadar düşük kalmasından son derece memnun. Petrol fiyatlarının düşmesi veya düşük kalması Türkiye’nin cari açığını nerede ise yarıya indiriyor.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al Falih ve Rusya’nın Enerji Bakanı Alexander Novak bu hafta bir araya gelerek petrol arz ve talebinin denk duruna getirilmesi gerektiği konusunda bir kere daha anlaşma yapmaya hazırlar olduklarını açıkladılar.
Çünkü ABD’den gelen üretim artışı ve de OPEC karteli ve destekçileri dışındaki ülkelerin üretimindeki artış, OPEC beklentilerini de aştı ve de petrol fiyatlarının düşük kalması, geçmiş ocak ayındaki beklentileri destekleyemedi. Adeta geçmiş üretim kısma yaklaşımının kazandırdığı her şey, nerede ise yeniden ortadan kalktı.
Aslında OPEC ve diğer üreticiler 2017 yıl sonuna kadar kontrollu üretim taraftarı idiler. Ama şimdi üretim kısıntısının Mart 2018'e kadar uygulanmaya devam edilmesi teklifi destek bulmaya başladı.
Bugünlerde, petrol fiyatları konusunda çeşitli ülke bakanları tarafından ortak bildiriler yayımlandıktan sonra, fiyatlar yeniden yüzde 3 kadar arttı. Brent ham Petrolu Londra’da yeniden 1.31 dolar artarak varil başına 52.15 dolara yükseldi. West Texas Internediate petrolü ise 1.31 dolar artarak varil başına 49. 19 değerine çıktı. Fiyatlar her gün değişiyor.
Fakat petrol ülkeleri varil başına petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan oldukça rahatsızlar. Arz ve talebin kalıcı şekilde dengelenmesinin, fiyatların uzun vadeli şekilde artmasının peşindeler. Bir aşağı bir yukarı dalgalanmayı sevmiyorlar. Bu nedenle üreticiler günde 1.8 milyon varil üretim kısmanın daha uzun bir süre için kalıcı olmasını istiyorlar.
25 Mayıs tarihinde yapılacak olan toplantıda dokuz aylık, yani Mart 2018’e kadar üretim kısıntısı yapılması konusu kuvvetle gündeme gelecek. Rusya Başkanı Putin de petrol fiyatlarının yükselmesi için Mart 2018 tarihine kadar yani dokuz ay uzatma taraftarı olduğunu açıkça söylüyor.
OPEC, ABD’nin kaya petrolü üretici şirketlerinin ve OPEC ve yandaşlarının dışındaki ülkelerin petrol üretiminin 2017'de yüzde 58 artarak bir milyon varile çıktığını vurguluyor.
Bu durumda da OPEC, petrolüne talebin bugünkü üretim düzeyinden günde sadece 200 bin varil yüksek olduğunu ve yüksek dozda üretim kısmanın bile bu durumda pek sonuç vermeyebileceğini söylüyorlar, yeni anlaşmanın 9 aylık bir yaklaşım olması gerektiğini vurguluyorlar. Bu nedenle de üretim kısmanın uzatılmasının Mart 2018'e kadar gerçekleştirilmesi gerekli tezi gündeme getiriliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.