BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPetrol fiyatları nereye gider?----

Petrol fiyatları nereye gider?

Petrol fiyatları nereye gider?
07 Kasım 2016 - 09:01 www.finansgundem.com

Analist'ler petrol fiyatının 2017 yılında artacağını, ama 2017 yılındaki fiyatın gene de 60 doların altında kalacağını düşünüyorlar

Akşam ekonomi yazarı Deniz Gökçe bugünkü köşesinde petrol fiyatlarına ilişkin beklentileri kaleme aldı. Uzmanlar petrol fiyatının 2017 yılında artacağını bekliyor ama artış ne kadar olur. İşte Gökçe'nin o yazısı;

Geçtiğimiz günlerde enerji sektöründeki şirketlerin hisse senetleri dalgalanmış ve bazıları da oldukça değer de kaybetmişti. Hem ABD’de hem de Avrupa’da! Brent Petrolü de yüzde 2 değer kaybederken, son üç aydaki en düşük değeri olan 45.43 dolar varil başına değerine de inmişti.

Halbuki OPEC üyeleri uzun zamandır ne kadar üretim kısacakları konusundaki anlaşmaya imza atmaya çalışıyorlardı. Ama bu haftada ham petrol fiyatları da yüzde 9.4 dört kadar düşmüştü. 14 OPEC ülkesinin OPEC Merkezi'nde yapılan seri toplantılarında görüşmeler bir türlü bir anlaşamaya dönüşememişti .

OPEC 30 Kasım'da Petrol Bakanları ile yeni bir toplantı yapacak ve bir kere daha petrol üretimini kimin ne kadar azaltacağı konusunda bir anlaşma sağlamaya çalışacak.

Bu arada ABD tarafından yapılan ve S.Williams tarafından da Wall Street Journal’e aktarılan açıklamaya göre, ABD petrol stokları son otuz yılın en yüksek düzeyine çıkmıştı ve de bu global arzın global talepten çok fazla olduğunu ortaya koyuyordu.

Petrol sektörü analistleri,medyası ve petrol ticareti erbabı , OPEC’in petrol arzını kontrol edebilme becerisi konusunda ciddi endişelere sahiptiler.

Cezayir’deki toplantı sonrasında Brent petrolü 53.14 dolara çıkmıştı ama son günelerde de bütün artışlar tersine dönmüş ve fiyatta iniş başlamıştı. Perşembe günü sonrasında ise fiyat 46.35 dolar değerine bile inmişti. ABD’de ham petrol future fiyatları ise New York’ta 44.66 değerinekadar düşmüştü.

Analist'ler petrol fiyatının 2017 yılında artacağını, ama 2017 yılındaki fiyatın gene de 60 doların altında kalacağını düşünmekteler . Wall Street Journal ile 14 banka tarafından yapılan bir araştırma bu sonucu veriyor ama, 2016 yılının başında aynı bankalar petrol fiyatının bu yıl 70 dolara çıkacağını vurgulamışlardı. Şimdi ise bu fiyata 2018 yılında bile zor ulaşılır denmekte.

Konuya yakın olan uzmanlar ise OPEC’in petrol fiyatını yükseltme girişiminin anlaşmayla sonuçlanmasını , yani başarılı olması olasılığını, yüzde 40 civarında değerlendirmekteler.

OPEC yöneticileri ise, uzman denen kişilerin yıllar boyu yaptıkları petrol fiyatı tahminlerinin ne kadar isabetsiz çıktığını gündeme getirmekte ve OPEC’in bir anlaşma üretmeye çok yakın olduğunu tekrarlamaktalar.

OPEC, kurumun çok farklı düşünen ülkelerden oluştuğunu, bu ülkelerin tümünün çıkarlarının farklı faktörlere dayandığını, siyasetin de devreye girdiğini, ve bu nedenle de bir anlaşma kararı çıkmasının zaman almasının doğal olduğunu ısrarala söylemekte.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)