Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Petrol fiyatları, Libya'daki üretim ve ihracatın durmasına yol açan anlaşmazlığın çözümü için bir anlaşmaya varıldığına dair sinyaller ve Çin ekonomisinin performansına yönelik endişelerin üzerine yüzde 5 oranında düşüş kaydederek yaklaşık dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.
CNBC-e'nin haberine göre brent ham petrol vadeli işlemleri, Türkiye saati ile 21:40'ta varil başına 73,53 dolara gerileyerek yüzde 5'e yakın düşüş yaşadı ve Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine ulaştı.
Batı Teksas Ham Petrol (WTI) vadeli işlemleri ise yüzde 4,98 düşüşle varil başına 69,94 dolara gerileyerek Ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.
Geçtiğimiz günlerde Libya'da görülen siyasi karışıklılık sebebilye ülkenin petrol arzında kısıntıya gitmesinin ardından petrol fiyatları dalgalı bir seyir izlemişti.
Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre dalgalı petrol fiyatlarında bugünün yaşanan sert düşüşün sebebi Libya'daki arz kısıntında yaşanması muhtemel olan bir pozitif gelişme. Libya'nın yasama organları, Birleşmiş Milletler destekli görüşmelerin ardından 30 gün içinde yeni bir merkez bankası başkanı atama konusunda anlaşmaya vardı. Söz konusu organların temsilcileri tarafından imzalanan bir bildiri Salı günü duyuruldu. Bu gelişmeler, piyasalarda Libya'dan daha fazla petrol arzı olabileceğine dair beklentilere yol açtı.
Saxo Bank analisti Ole Hansen, Libya'daki anlaşmaya dair spekülasyonların piyasalarda ivmeli satışları tetiklediğini ifade etti. Hansen’e göre, bu spekülasyonlar petrol fiyatlarındaki düşüşün ana etkenlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Çin ekonomisine dair endişeler düşüşe neden oluyor
Libya'dan piyasaya daha fazla petrol arzı olabileceğine dair haberler gelmeden önce, Çin'deki ekonomik yavaşlamaya bağlı olarak talep düşüşüne yönelik endişeler petrol fiyatlarını baskı altına almıştı. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlaması, küresel petrol talebi üzerindeki olumsuz etkilerini sürdürüyor.
Aracı kurum XM'in Kıdemli Yatırım Analisti Charalampos Pissouros, hafta sonu beklenenden zayıf gelen Çin imalat PMI verilerinin Çin ekonomisinin performansına dair endişeleri artırdığını belirtti. Pazartesi günü Çin, Temmuz ayında yeni ihracat siparişlerinin sekiz ayın ardından ilk kez düştüğünü ve yeni konut fiyatlarının Ağustos ayında bu yılın en düşük seviyesinde arttığını bildirdi.
Forex piyasa analisti Fawad Razaqzada, ABD'deki yaz sezonunun petrol fiyatlarını 2024'teki yeni zirvelere taşıyacağı yönündeki umutların gerçekleşmediğini söyledi. Razaqzada, son verilerde Çin, Avrupa veya Kuzey Amerika'da ithalat talebinde herhangi bir hızlanma belirtisi görülmemesinin, petrol piyasasının birkaç ay önce beklendiği kadar sıkışık olmayacağını işaret ettiğini ifade etti.
Financial Times tarafından aktarılana göre MUFG emtia başkanı Ehsan Khoman, "Libya petrol üretiminin büyük bir kısmının durmuş olmasına rağmen, yatırımcılar Çin'in ekonomik durgunluğunun kötüleştiği endişesiyle denklemin talep tarafına lazer gibi odaklandıkça petrol fiyatları düşüyor" dedi.
Öte yandan, OPEC ve OPEC+'nın Ekim ayında üretimi günlük 180.000 varil artırması planlandığı için piyasaya bir miktar arzın geri dönmesi bekleniyor. Sektör kaynakları, bu planın talep endişelerine rağmen devam etmesinin muhtemel olduğunu belirtti.
Çin'den Afrika ülkelerine "birleşme" mesajı
ABD ve İsrail arasında Philadelphi Koridoru anlaşmazlığı sürüyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.