Petrol 50 dolara düşer mi?
Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, petrol fiyatlarındaki düşüş geçici olduğunu açıkladı
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Avrupa ve Çin'deki ekonomik zayıflamanın sürekli böyle gidemeyeceğini ABD'de petrol üretiminde yaşanan artışın da rezervlerin kısıtlı olması nedeniyle sürdürülemeyeceğini bu nedenle ham petrol fiyatının uzun süreliğine 50-60 dolar seviyesine inmesini beklemediğini söyledi.
Birol, Afrika Enerji Görünümü Raporunu tanıttığı toplantı sonrasında gazetecilerin soruları üzerine, "Petrol fiyatlarının şu anda 86 dolara gelmesinin altında 2-3 tane faktör var. Bir tanesi Avrupa ekonomisinin son derece zayıf olması ve Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlaması ve bunların dünya petrol talebini zayıflatması. Ama bu geçici bir şey.
Avrupa'nın ilelebet böyle zayıf bir ekonomiyle gitmesini bekleyemeyiz" dedi. Uzun süredir 100 doların üzerinde seyreden Brent Petrol, bugün itibariyle varil başında 86 doların biraz üzerinde işlem görüyor.
ABD VE LİBYA'DA ARTAN ÜRETİM ETKEN
Petrol fiyatındaki zayıflamanın diğer önemli bir nedenin ise ABD ve Libya'da geçtiğimiz birkaç ay içinde yaşanan ciddi üretim artışları olduğunu belirten Birol, "Bunlar güzel haberler ama özellikle ABD'deki petrol üretimindeki artışın ilelebet devam etmesi imkânsız.
Çünkü rezervler sınırlı. Bu iki nedeni bir araya koyduğumuz zaman ben petrol fiyatlarının kimilerinin dediği gibi 50-60 dolar seviyelerine uzun bir süre için düşeceğini tahmin etmiyorum" diye konuştu.
Birol petrol fiyatının yıl ortalamasının da halen 100 doların altına düşmediğinin de altını çizdi. Dünya ekonomisinin ve özellikle Avrupa ve Çin ekonomilerinin tekrar toparlandığı zaman talebin tekrar artışa geçeceğini söyleyen Birol, "2015 için yaptığımız dünya petrol tüketimi talep tahmini 2014'ten çok daha hızlı" dedi.
RUSYA - UKRAYNA'DAN OLUMLU BEKLENTİ
Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz konusundaki görüşmeler ile ilgili soruyu da yanıtlayan Birol, "Müzakereler neticesinde olumlu sonuç çıkacağını tahmin ediyorum. Bu çıkacak olumlu sonuç hem Avrupalı tüketicilere hem Ukrayna için son derece önemli. Ama aynı zamanda Rusya için de önemli. O bakımdan bu müzakerelerden olumlu bir sonuç çıkması herkes için kârlı bir netice olacak. Ben bu konuda ihtiyatlı bir iyimserim diyebilirim" dedi.
Irak ve Akdeniz gazı ile ilgili de yorumlarda bulunan Birol, "Şu anda hem Irak'a hem de İsrail gazına baktığımız zaman burada rezervler açısından bir sorun yok. Buradaki sorunlar şu anda tamamen jeopolitik nedenlerden doğan sorunlar. Bu sorunlar halledildiğinde bu gazın tüketici merkezlere gitmemesi için bir neden görmüyorum" dedi.
Irak Türkiye için son derece önemli bir ülke olduğu düşüncesini yineleyen Birol, "Irak ile Türkiye hükümetinin olumlu bir diyaloga girmesi son derece önemli bir gelişme" dedi.
Irak'ın petrol üretiminin son dönemde yaşanan çatışmalara rağmen çok fazla gerilemediğini belirten Birol, "Irak bu çatışmalardan önce üretip sattığı petrolün yine yüzde 90'ını üretip satmaya devam ediyor. Rakamlarda fazla bir değişiklik olmadı. Benim en büyük korkum şu; Irak'ın petrol üretiminin artması için Irak'a her yıl 15 milyar dolarlık yatırım yapılması lazım. Yatırımcıların şu anki mevcut şartlardan ürkerek bu yatırımları gerçekleştirmemesi ileride ciddi sorunlar doğurabilir" dedi.