Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Petrol fiyatları, Ortadoğu ülkelerinin üretimi artırması ile birlikte, küresel arz fazlasının devam edeceğine ilişkin işaretlerin etkisi ile, beş ayın zirvesinden düştü.
Kuveyt, geçtiğimiz hafta grev nedeniyle yavaşlayan üretim seviyesinden, Haziran itibariyle iki kat fazla üretim yaparak, petrol üretimini günlük 3 milyon varilin üzerine çıkarmayı planlıyor. Suudi Arabian Oil Co., plan hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, Shaybah petrol sahasındaki genişlemeyi Mayıs sonunda tamamlayacak ve bunun sonucu, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan toplam günlük 12 milyon olan üretim kapasitesini devam ettirecek. İran ise, Shana'nın Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh'e dayandırdığı haberine göre, yaptırımların kaldırıladığı Ocak ayından bu yana üretimi günlük 1 milyon varil artırdı. ABD'de Çarşamba günü gelen veri, ABD'deki petrol arzının, 1929 yılından beri ilk defa 540 milyon varili geçtiğini göstermişti.
Petrol bu yıl, son 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de petrol üretiminin düşmesi ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisine bağlı olarak sıçrama yaptı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Perşembe günkü açıklamasında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) dışındaki üretimin bu yıl günlük 700,000 varil düşmesinin beklendiğini kaydetti. Bu, son 25 yılın en büyük düşüşü olacak.
Danske Bank A/S analisti Jens Pedersen, "Suudi Arabistan'ın petrol sahası kapasitesini artırması haberi hafifçe aşağı yönlü bir haberdi," dedi ve "Petrol piyasası, geçen haftaki, önemli üreticilerin Doha'da petrol üretiminin dondurulması konusunda anlaşmaya varamamasına rağmen Batı Teksas petrolünün yüzde 8'den fazla sıçradığı güçlü bir hareketin ardından geriliyor" şeklinde konuştu.
Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), gün içinde 42.81 dolara düştükten sonra, Nymex piyasasında, yüzde indi ve varil başına 42.87 dolara kadar geriledi. Kontrat Cuma günü 55 sent yükselerek 43.73 dolar ile 10 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi ve haftayı yüzde 8.4 kazançla geçti. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 1.3 üzerindeydi.
Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.1 düşüşle varil başına 44.62 dolara indi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.7 yükseldi ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.75 dolar primli işlem gördü.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.