<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPerakende sektöründe öne çıkan 2021 tahminleri----

Perakende sektöründe öne çıkan 2021 tahminleri

Perakende sektöründe öne çıkan 2021 tahminleri
21 Aralık 2020 - 17:42 www.finansingundemi.com

Perakendeciler ve perakende markaları bir süre daha zorluk çekecekleri bir süreç bekliyor. Ancak aynı zamanda korona virüs sonrası yeni koşullara da hazırlanmaları gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

En yakın zamanda yapılan tahminler, dünyanın korona virüs sonrası koşullara yaz aylarında ulaşacağını söylüyor. Bu da 2021 yılının ilk yarısının, perakende sektörü için içinde bulunduğumuzdan çok da farklı olmayacağı anlamına geliyor. Yeterince insan aşılandığında, korona virüsün hakim olduğu dünyada bir yıldan fazladır yaşıyor olacağız ve ne yazık ki, “normal”e dönüş asla gerçekleşmeyebilir.

Perakendecilerin ve perakende markalarının bir süre daha zorluk çekmeye hazırlıklı olmaları lazım. Ancak aynı zamanda, ileriye bakarak, korona virüs sonrası dünyanın gerekliliklerine de uyum sağlamaları gerekiyor.

İşte 2021’de perakende sektörünü bekleyen gelişmeler:

1. Tüm sektörlerde daha fazla iflas görülecek

Birçok şirket korona virüs sürecinde yaşanan zorlukları, operasyonlarını yeniden dengelemek ve düzenlemek için bir fırsat olarak görecek.

Bu şirketler yüksek ihtimalle, iflasın eşiğinden dönerek, şirketlerini yeniden yapılandıracaklar. New York & Company gibi “yaşayan ölü” şirketler düşüş yaşamaya devam edecek.

Tüketicilerin, online alışveriş alışkanlığı kazanmasıyla birlikte, önümüzdeki yıl, tüm sene boyunca likiditasyonlar görülecek.

2. Giyim ve ayakkabı beklendiğinden daha erken ve güçlü dönecek

Giyim ve ayakkabı beklenenden daha erken ve daha güçlü dönecek. Ancak insanların giymek istedikleri ve satın almayı tercih ettikleri ürünler farklı olacak. Tüketiciler online alışverişin rahatlığını ve güvenliğini bırakmak istemeyecek. Yakın zamanda yapılan bir anket çalışmasında, birçok üst düzey sektör yöneticisinin bu gerçekliği kabul etmediği ortaya çıktı.

Forbes’un haberine göre, üst düzey perakende yöneticilerinin yalnızca %16’sı tüketicilerin, bu yıl olağan dışı koşullar nedeniyle giyim eşyalarını online aldıklarını düşünüyor. Ancak tüketicilerin %31’i online alışveriş yapmaya devam edeceklerini söylüyor. Ayakkabı kategorisinde, yöneticilerin yalnızca %11’i tüketicilerin ayakkabı alışverişini online yapacağını düşünürken, tüketicilerin %25’i ayakkabı alışverişini online yapmayı planladığını söyledi.

3. İnovatif start-uplara, markalara ve üretim modellerine hazır olun

Başarısız olan perakendecilerin ve markaların geride bıraktığı boşluklar, korona virüs nedeniyle işlerini kaybeden y ve z kuşağının önderli edeceği inovatif start-up şirketleri tarafından doldurulabilir. Aynı zamanda bazı eski CEO’ların da girişimlerde bulunduğunu görebiliriz. Bu girişimlerin %90’ı büyük ihtimalle başarısız olacak olsa da, %10’u büyük başarı yakalayacak.

Bunun örneklerinden bir tanesi, şimdilerde yükseliş gösteren tüketiciden üreticiye modeli (C2M). Bu yeni modelde Çin’de bulunan bir üretici, tüketicilere kendi tesislerinde üretebilecekleri tasarımları sunabilir. Sipariş verildiğinde, ürün hızlıca üretilir ve kargolanır. Üretim tesisleri bundan sonra sipariş aldıktan sonra üretime geçmeyi planlıyor.  Bu model tüketiciler için de oldukça çekici çünkü fiyat daha uygun ve tam olarak istediklerini alıyorlar.

4. Daha fazla birleşme ve satın alım

Büyük şirketler küçük perakendecileri ve markaları yutmaya devam edecek. Aynı zamanda, birçok şirket, zorluk çeken markaları düşük fiyata almak için çaba gösterecek.

5. Tüketici ve çalışan davranışı eskisi gibi olmayacak

Tüketiciler online alışverişe yönelik ilgilerini kaybetmeyecek ve yüksek ihtimalle korona virüs sonrasında da aynı seviyelerde, hatta belki de daha yüksek miktarlarda online alışveriş yapmaya devam edecek. 

Tüketiciler zaman zaman mağazaları da ziyaret edecek ancak bunun oranı, perakendecilerin beklediğinden daha düşük olacak. Bunun nedeni, online alışverişte tüketicilerin iki kez dopamin yükselişi yaşaması: Biri sipariş verirken, ikincisi ürünü teslim aldıklarında.

Çalışanlar da bundan sonra uzaktan çalışma uygulamasından vazgeçmek istemeyecek ve yüksek ihtimalle bu uygulamanın sürmesini isteyecek. Tıpkı tüketiciler gibi, çalışanlar da zaman zaman giyinip ofise gitme “deneyimini” isteyecekler ancak trafikte geçirecekleri süreyle birlikte bu ilgi kısa sürede tükenecek.

6. Geri dönüşüm alanı büyüyecek

Waste360’da yer alan bir makaleye göre, ABD’de ülkenin 200 milyon online tüketicisine gönderilen paketlerin %95’inden çoğu, karton kutularda gönderiliyor ve bu oranın gelecek yıllarda, online satışların çoğalmasıyla arması bekleniyor. Bu yıl Ocak ve Kasım ayları arasında, ABD’li tüketiciler online alışverişlerde 547 milyar dolar harcadı. Bu da 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık %33’lük bir artışa işaret ediyor.

Daha fazla şirket online satışa başlarken ve milyarlarca kutu teslim edilirken, geri dönüşüm oldukça büyük gelişim gösteren bir alan olacak.

İki dünya devi üretim için Türkiye'ye geliyor

 

Brexit Komitesi finans firmalarını etkileyecek 4 maddeyi açıkladı

 

Perakende çöktü! Haftalık kayıp 2 milyar sterlin

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)