Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Perakende satış hacmi Mart'ta takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.8 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Aralık'ta yüzde 8.8 ile geçen yılın en sert düşüşünü kaydeden endekste yılbaşından bu yana düşüş hızında yavaşlama söz konusu. Endeks Ocak'ta yüzde 6.4, Şubat'ta yüzde 4.9 düştü.
Perakende satış endeksleri, perakende ticaret sektörünün gelişimini ölçmesinin yanı sıra tüketici güveninin ve hanehalkı talebinin de göstergesi olarak kabul edildiğinden, ekonominin durumunu gözlemlemek adına en önemli göstergelerden birisi olarak değerlendiriliyor.
Büyümenin öncü göstergelerinden dün açıklanan sanayi üretim endeksinde de daralma hızı arka
arkaya üçüncü ayda da yavaşlamaya devam ederken, Mart'ta takvim etkisinden arındırılmış olarak
yıllık bazda yüzde 2.2 ile beklentilerden daha düşük bir daralma gerçekleşti.
Sanayi üretiminde Mart ayı verisi ile birlikte ilk çeyreğe ilişkin tamamlanan veriler ekonomide dipten çıkışa işaret ederken, Mart itibariyle finansal piyasalarda oynaklığın şiddetlenmesinin ardından ekonomide toparlanmanın ikinci çeyrekte tekrar hız kaybedebileceği belirtiliyor.
TÜİK verilerine göre Mart'ta gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 5.4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 4.1 azaldı.
Gıda dışı ürünlerin alt başlıklarına bakıldığında bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 10.9, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 13.5, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0.1 azaldı. Öte yandan tekstil giyim ve ayakkabı satışları yüzde 6.3, posta ve internet üzerinden satışlar ise yüzde 23.7 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1.7 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0.8 azaldı.
Öte yandan takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 19, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 15.8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 13.8 arttı.
Gıda dışı ürünlerin alt başlıklarına bakıldığında bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 10.5, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 9.6, tekstil giyim ve ayakkabı satışları yüzde 20, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 29.3, posta ve internet üzerinden satışlar ise yüzde 50.1 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 3.7, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2.7 arttı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.