Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Deşifre market ve semt pazarlarında satılan sebze ve meyveleri analiz ettirdi. Yarıdan fazlası kanserojen içeriyor.
a Haber'de yayınlanan Deşifre programı bal, salam, sucuk ve süt ürünlerinin ardından şimdi de gündem yaratacak bir başka gıda skandalını ortaya çıkardı. Mehmet Ali Önel yönetimindeki Deşifre ekibi, semt pazarları ve zincir marketlerden aldığı sebze ve meyvelerden 20 numuneyi Tarım Bakanlığı'nın referans kabul ettiği Türklab Laboratuvarı'nda analiz ettirdi. Ekip, İstanbul'un Anadolu yakasındaki Ataşehir, Kadıköy gibi semt pazarlarından birçok ürün satın aldı. Sonuçlar karşı karşıya kaldığımız büyük tehlikeyi gözler önüne serdi. Analizlere göre pazardan alınan 10 sebze ve meyvenin 7'si kanserojen madde içeriyor. Üstelik bu kalıntılar ürünlerin içine kadar işlemiş durumda. Yani yıkamayla bile geçmesi mümkün değil. Uzmanlar kanserojen kalıntının, zirai ilaçlardan kaynaklandığını kaydetti.
Ünlü marketler de var
Deşifre ekibinin araştırma yaptığı bir başka saha da İstanbul'un ünlü marketleri oldu. Tarım Bakanlığı tarafından 'iyi tarım' sloganıyla hayata geçirilen ürünlerin satıldığı bu marketlerin reyonlarından alınan 10 sebze ve meyve yine Türklab Laboratuvarı'nda analiz edildi. Bu ürünlerin 6'sında da kanserojen maddelere rastlandı. Market isimlerinin kendilerinde saklı olduğunu ve bunların ancak Tarım Bakanlığı tarafından açıklanacağını belirten ekip, bakanlığın talep etmesi durumunda gerekli yardımları yapacaklarını söyledi.
Pek çok hastalığın nedeni
Sebze ve meyvelerin kanserojen maddeler içermesi Deşifre programında uzmanlar tarafından değerlendirilecek. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Bölümü Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türklab Genel Başkanı Dr. Can Demir ve Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık da programa konuk olacak. Uzmanlara göre, bilinçsizce ya da daha fazla ürün elde etmek için kullanılan zirai ilaçlar sebze ve meyveler tarafından depolanıyor. Oradan da sofralarımıza geliyor. Zirai ilaç kalıntılı ürünlerin tüketilmesi başta kanser olmak üzere, erken doğum, gıda zehirlenmesi gibi daha birçok ciddi hastalığın temelini oluşturuyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.