BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPaul Krugman: Trump’ın gümrük vergisi planı ortalama Amerikalılara zarar verecek----

Paul Krugman: Trump’ın gümrük vergisi planı ortalama Amerikalılara zarar verecek

Paul Krugman: Trump’ın gümrük vergisi planı ortalama Amerikalılara zarar verecek
04 Temmuz 2024 - 16:11 www.finansgundem.com

Ekonomist Paul Krugman, Trump'ın geniş kapsamlı gümrük tarifesi planının ortalama Amerikalılara zarar vereceğini söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel ödüllü ekonomist, Trump'ın gümrük tarifesi planının yalnızca en tepedeki yüzde 1'e yardımcı olacağını ifade ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Paul Krugman'ın The New York Times'ta yazdığı köşe yazısı, Donald Trump’ın ABD tüketicisi için bir kazanç olarak lanse ettiği geniş gümrük vergileri önerisinde bulunduğunu ancak bunun yalnızca en zengin Amerikalıların artan ticaret engellerinden yararlanabilmesi anlamına geldiğini vurguluyor.

Yalnızca yüzde 1’e yarayacak

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Nobel ödüllü ekonomist, Trump'ın yakın zamanda ortaya atılan ABD gelir vergisini daha yüksek ithalat vergileriyle değiştirme fikrini hedef alıyor. Krugman, her ikisinin de sağladığı gelir akışları arasındaki geniş uçurumu bir kenara bırakırsak, tarifeleri en üst düzeye çıkaracak ve gelir vergilerini aynı miktarda azaltacak daha basit bir politikanın çoğu Amerikalı için hala kötü bir işaret olduğunu yazıyor.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nün verilerine atıfta bulunan Krugman, “Net etki nüfusun yüzde 80'i için, özellikle de en alttaki yüzde 60 için olumsuz, en tepedeki yüzde 1 için ise son derece olumlu olacaktır” diyor.

En büyük darbeyi düşük gelirli aileler alacak

“Bu senaryoda, düşük ve orta gelirli tüketiciler, vergi sonrası gelirlerinde düşüş görecek ve vergi indirimlerinden çok az fayda göreceklerdir. En zengin Amerikalılar için ise durum tam tersi” diye yazan Krugman bunun iki nedeni olduğunu belirtiyor.

Krugman, “Birincisi, gelir vergileri çoğunlukla ülkenin en zenginleri tarafından ödenirken nüfusun yaklaşık yarısı bunları hiç ödemiyor; bunun yerine başka vergilerin yükünü taşıyorlar. İkincisi, tarifeler ithalatçılara daha yüksek maliyet getirdiğinden, bu firmalar ya ürünlerini geri çekiyor ya da fiyatlarını artırıyor. Tarafsız Vergi Vakfı'nın (Tax Foundation) araştırması, her iki eylemin de enflasyona yol açtığını ve hatta ABD menşeli ürünlerin fiyatını bile artırabildiğini gösteriyor” diyor ve “Düşük gelirli aileler gelirlerinin zenginlere göre daha büyük bir kısmını harcadığı için cepleri artan fiyatlardan daha büyük darbe alacak” diye ekliyor.

Krugman, "Peki Trump kazanırsa neredeyse kesin olarak uygulayacağı gümrük vergilerini kim ödeyecek?” diye soruyor ve “Çin ya da genel olarak yabancılar değil. Yük Amerikalıların, özellikle de çalışan sınıfın ve yoksulların omuzlarına düşecek” şeklinde cevaplıyor.

Trump'ın gümrük tarifesi planları, gelir vergisini değiştirme potansiyelinin ötesine geçiyor. Cumhuriyetçi aday daha önce, ticaretin kiminle yapıldığına bakılmaksızın, tüm ABD ithalatlarında yüzde 10'luk bir evrensel gümrük vergisi oranının gerekliliğini ifade etmişti.

Çin gibi ülkelerin daha yüksek oranlarla bile karşılaşması muhtemel gözüküyor. Krugman, Trump kazanırsa Pekin'in yüzde 60'a varan vergi oranları bekleyebileceğini söylüyor.

Enflasyonda artış beklentisi

Goldman Sachs'tan Jan Hatzius ise yaptığı açıklamada, Trump'ın sözüne güvenilmesi durumunda artan ticaret engellerinin enflasyonu yüzde 1,1 puan artıracağını yazıyor ve “Yüksek fiyatlar tüketimi de etkileyecek ve ABD GSYH'si yüzde 0,5 oranında düşecek” diyor.

Bir başka Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz de enflasyonun artmasıyla ilgili benzer endişeleri paylaştığını söylüyor.

Bu, Fed'in faiz oranlarını düşürme kabiliyetini gevşetecek bir reçeteye karşılık geliyor ve bu yılki hisse senedi yükselişlerine katkıda bulunan faiz indirimi umutlarını da zora sokuyor.

Hatzius, bunun yerine Fed'in muhtemelen yeniden şahinleşeceğini ve faiz oranlarını 130 baz puana kadar artıracağını öngörüyor. Bu yaklaşık beş adet 25 baz puanlık artışa eşdeğer bir Faiz artırımı anlamına geliyor.

Hatzius, “ABD ile Çin arasındaki bir ticaret savaşı, ABD enflasyonunda daha büyük bir artış, Avrupa büyümesine daha büyük bir darbe ve Avrupa ile ABD arasındaki para politikası farklılaşmasına ilişkin daha güçlü bir durumla birlikte, sonuçlarımızı önemli ölçüde güçlendirecektir” diye yazıyor.

Larry Summers: Trump’ın politikaları enflasyonist olacak

 

Biden'ın zayıf performansı ibreyi Trump'a döndürdü

 

Kripto para piyasaları Trump’a yüzde 59 oranında şans veriyor

 

Eğer seçimi kazanırsa düğmeye basacak: İşte Trump'ın gizli planı!

 

Trump'tan CEO'lara 'vergi' müjdesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)