Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzaktan çalışmanın hüküm sürdüğü uzun bir dönemin ardından birçok işveren çalışanlarının en azından belli bir süre ofise dönmesini talep ettiğini açıkça belirtiyor.
Ancak CNN Business’ın haberine göre iki yıllık bir süreyi tamamen evlerinde geçiren çalışanlar neden ofise geçmeleri gerektiği konusunda yöneticileriyle anlaşmazlık yaşıyor. Tüm dünyada yükselen benzin fiyatları ve yeniden artışa geçen Kovid vakaları isteksizliğin temel sebepleri arasında. Çalışanlar evlerinde üretken olabildiklerini ve ofise gittiklerinde çok az sayıda iş arkadaşını mesaide görebildiklerini belirtiyor.
McKinsey Sorumlu Ortağı Ryan Luby konuyla ilgili açıklamasında, “Çalışanlar gerçekten nerede, ne zaman ve nasıl çalışacakları konusunda esneklik ve seçim yapmak istiyorlar. Onlara, 'Şu günlerde burada olmalısın' denilmesini istemiyorlar. Seçim yapabilmek istiyorlar” ifadelerine yer verdi.
Bu yılın başlarında, araştırma firması Pew tarafından yapılan bir anket, evlerinin dışında bir ofisi olan çalışanların, %61'inin işyerlerine gitmemeyi tercih ettiğini ortaya çıkardı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre çalışanlar iki yıldır işlerini evden başarıyla yürütebildiklerini ve tekrar ofise gelmenin nedenini anlayamadıklarını belirtiyorlar. Söz konusu eleştiriler hem beş gün ofise gelmeyi gerektiren klasik tam günlük modeli, hem de haftanın belirli günleri ofise gelmeyi gerektiren hibrit modeli kapsıyor.
ABD merkezli insan kaynakları şirketi Engage PEO’nun Genel Danışman Yardımcısı ve İnsan Kaynakları Direktörü Vanessa Matsis-McCready konuyla ilgili açıklamasında, “Personelin iş günüyle ilgili farklı olan tek şey, daha az evde olacaklarıysa ve ofise gidip orada başka kimse görmüyorlarsa ya da işbirliği yapabilecekleri insanlar yoksa, bunu yapmanın ne anlama geldiğine dair kafa karışıklığı yaşayacaklardır” ifadelerine yer verdi.
İK uzmanı çocuk bakımı ya da yaşlı bakımı hizmetleri gibi seçenekler sunmanın ofise dönüş geçiş sürecinde yardımcı olabileceğini söyledi. Ayrıca, Matsis-McCready işe gidip gelmeyi daha keyifli hale getirebilmek için podcast aboneliklerine ödeme yapmak gibi daha küçük avantajlar, ofiste ücretsiz yemek, yüz yüze eğitim oturumları ve sosyal toplantılar gibi etkinliklerin de çalışanları geri gelmeye ikna etmeye yardımcı olabileceğini söyledi.
Yöneticiler ve çalışanlar karşı karşıya
Personel ile yönetim konusunda daha sert çatışmaların görüldüğü örnekler de mevcut. Tesla CEO'su Elon Musk'ın geçtiğimiz ay çalışanlara haftada en az 40 saat ofiste olmaları veya şirketten ayrılmaları gerektiğini söyleyen bir e-posta gönderdi.
Yine de birçok şirket henüz zorunluluk prensibine göre hareket etmiyor. Ancak, Gartner’ın İK Pratikleri Başkan Yardımcısı Brian Kropp'a göre şirketler çalışanların ofise geri dönmesini teşvik ediyor. Kropp işverenlerin protokole uyulduğundan emin olmak için kapılardaki kimlik kartı geçiş verilerine güvenme eğiliminde olduklarını da sözlerine ekledi: “Hemen hemen her şirketin takip etme şekli şudur: Kapılardan içeri girdiğinizde kimlik kartınızı okuttunuz mu, okutmadınız mı?"
Ancak Kropp’a göre birçok şirket yüz yüze çalışmaya geri dönmek konusunda çalışanlara baskı yapmaya başlamak için çok erken olduğunu düşünüyor. İK uzmanı, “Bu noktada yeterince fazla gelmeyen insanları aktif bir şekilde kovmuyorlar. Daha çok ‘Haydi gidip onlarla konuşalım ve sorunun ne olduğunu anlayalım’ düşüncesindeler” dedi.
Ancak Matsis-McCready’e göre bu uzun sürmeyecek: “Bir yıl öncesine kadar bir personelin gerçekten ofiste olmak istememesine rağmen bir şirketin onunla çalışmayı deneyebileceğini düşünüyorum. Ancak şimdiyse daha çok ‘Tamam ama işimiz için geçekten istediğimiz şey bu mu? Belki de değildir. Belki de bu çalışanlar artık doğru eşleşme değillerdir ve bu bir sorun değil’ şeklinde düşünüyorlar.”
Hollanda evden çalışmayı yasallaştırdı
Uzaktan çalışma cinsiyet eşitsizliğini körüklüyor
Uzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir
Bu haberin Türkiye'de hükmü var mı? Ya bir aklı başında biri işte n kendisini attırmak isteyen haricinde böyle bir şeyle ilgili patrona hayır diyebilecek biri var mı? Ben Türkiyede miyim? Bu haberin editörü evden çalışmıyorsa evden çalışayım diye patronla pazarlığa oturmalı. İnanamadığın böyle bir haberi haberleştirme editör!!!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.