Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Birçok ilde patates hasadının başlamasının ardından, tonlarca patates Kapadokya’daki doğal yer altı soğuk hava depolarına getiriliyor. Geçen yıl tarlada kilogramı 1 lira 50 kuruştan satılan ürünün fiyatı, ülke genelindeki üretim fazlalığı ve ihracatın az olması nedeniyle 60 kuruşa kadar geriledi.
BAZI PATATESLER DEPOLARA GÖNDERİLİYOR
Fiyatlarda geçen yıla göre yaşanan düşüş tüketiciyi sevindirirken, üreticiler fiyatın yükselmesini sağlamak amacıyla ihracatın artırılmasını talep ediyor. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaklaşık 5 milyon ton ürün beklendiğini, bunun 2 milyonunun Kapadokya’daki depolara sevk edilmeye başlandığını belirtti. Geçen yıla kıyasla üretim alanlarının artmasının rekolteyi yükselttiğini dile getiren Çalışkaner, bir kilogram patatesin ortalama maliyetinin 1 lira olduğunu, depoya sevk edilen ürünlerin üretici açısından mağduriyete yol açtığını söyledi.
“DEVLETİMİZCE SÜBVANSE EDİLMELİ”
Çalışkaner, çiftçilerin gelecek yıl rahatlıkla patates ekimi gerçekleştirebilmesi için ihracatın artması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Geçen yıl patatesin kilogram satış fiyatı 1,5 lirayla başladı, 2 liraya kadar yükseldi. Tüketiciye de 5 lira gibi yansıdı. Bu yıl ise fiyatlar 60 kuruş gibi seyrediyor. Çiftçimiz mağdur, patatesin kilogram maliyeti yaklaşık 1 lira, bu maliyetin üzerinden devletimizce sübvanse edilmesi gerekiyor. Girdi maliyetlerimiz yüksek ama patatesin fiyatı düşük. Çiftçimiz bu ürünü en az 1 lira 30 kuruşa satmalı ki mağduriyet oluşmasın. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon ton patates üretilmektedir. Hükümet yetkililerinden dış piyasaya sunulması konusunda girişimde bulunulmasını talep ediyoruz.”
Soğuk hava depolarının Türkiye’nin doğal klimaları olduğuna işaret eden Çalışkaner, “Bu aylarda hasat edilen patates, yer altı depolarında muhafaza ediliyor. Bu depoya konulan ürünler aylarca burada kendini koruyor ve bozulma olmadan ihtiyaca göre tüketime sunuluyor. Depolarımızda yaklaşık 2 milyon ton patates muhafaza edilebiliyor.” dedi. Bölgedeki bir yer altı deposunun yetkilisi Mehmet Demirci de tarladan depolara sevkiyatın ekim ayı sonuna kadar süreceğini aktardı.
ÜRETİM GEÇEN YILA GÖRE FAZLA
Mayıs ayı başına kadar ülkenin bütün patates ihtiyacının bu depolardan karşılandığına dikkati çeken Demirci, “Bu yıl üretim geçen yıla göre fazla. Ürün fazlalığı fiyatları aşağı çekti. Ayrıca geçen yıl ihracat vardı bu yıl henüz yeterince yok.” ifadesini kullandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.