Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Soğan ve patates üretimi en kolay tarım ürünleri arasında gösteriliyor. Üreticide soğanın kilo fiyatı 80 ila 90 kuruş olurken, piyasada 2,5 ila 3 lirayı buluyor. Patatesin ise üreticideki kilo fiyatı 70 kuruş ila 1.1 TL, serbest piyasada ise 3 ila 5 TL arasında. Geçen yıl tüketici fiyat yüksekliği nedeniyle alımda zorlanırken, bu yıl üretici zor durumda. Soğan ve patates ihracatına getirilen sınırlamaya tepkili olan üreticiler, Türkiye’de ki depolarda ortalama en az 500 bin ton kuru soğan olduğunu, şubat sonuna kadar ihracat sınırlamasının kalkmaması halinde tümünün çöpe gideceği iddiasında bulunuyorlar.
Mayısta başlayacak üretime kadar Türkiye’nin tüketeceği miktarın 200 bin ton olacağını kaydeden üreticiler, mallarını satamadıklarını, haklarının gasp edildiğini savunuyor. “Dış piyasadan talep çok. İç piyasada ise alıcı yok” diyen üreticiler, “Tüccar, hal esnafı ve marketlerin depolarında yüksek miktarda kuru soğan ve patates var. Tüccar 50 kuruşa ürün almaya çalışarak bizimle dalga geçiyor” ifadelerini kullandı.
Aracıların, kendilerinden 70-90 kuruşa aldığı soğan ve patatesin üzerine en az yüzde 100 kâr koyarak tüketiciye sattığını ifade eden üreticiler, “Kamyonun nakliye masrafını dahi bizler karşılıyoruz. Aracı sıfır masrafla malı hale devrediyor. Halci, pazarcı, marketçi de tabii ki kârını koyacak, ama bu denli fahiş fiyatla değil. Bizden düşük fiyatla aldıkları ürünü tüketiciye de ucuz versinler. İsyanımız ihracat sınırlamasından ziyade aracı tüccara” diyorlar. Amasya Suluova Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Haydar Karaca, ihracatın sınırlanması kararına yönelik şunları söyledi: “Bölge çiftçileri ve esnafları ile birlikte Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı’na taleplerimiz ilettik.
Ancak aldığımız yanıtta, Bakan Bekir Pakdemirli’nin kuru soğan ve patates ihraç etmek isteyen herkese kesinlikle ret yanıtı verileceği talimatının olduğu belirtildi. Fiyatların yükselmesini istemiyoruz. Ancak üreticide soğanın kilosu 80-90 kuruş, piyasada 2.5-3 lira, patates 0.70-1.10 lira. Serbest piyasada ise 3-5 lira. Çiftçiye de sadece 50 kuruş kalıyor. Piyasada soğanın kilosu 2,5-3 lira, patatesin kilosu da 3-5 liraya satılıyor. Hatta gittikçe de yükseliyor. Üretici 50-100 kuruş kazanınca çok görülüyor. 1 lira kazananları niçin devlet görmüyor, neden tüccara, marketlere müdahil olmuyorlar?”
“Gelecek yıl tüketici yerli ürün bulamayabilir”
Geçen yıl soğan ve patatesin fiyatının 8 liraya kadar yükselmiş, Mısır ve Özbekistan’dan sıfır gümrük vergisiyle soğan ve patates ithalatı yapılarak çeşitli il ve ilçelerde kurulan tanzim satış çadırlarında halka ucuz ürün satılmıştı. Bu konuya da değinen Karaca, “İhracat sınırlaması olmasa bile ürünümüz dış ve iç piyasaya yeter. Çiftçi 2018’de az 2019’da ise daha çok ürün ekti. Geçen yıl Hindistan
başta olmak üzere yapılan 60 bin ton ihracat üreticinin kısmen de olsa zararını kurtardı. Devlet kurtarmadı. Ama maalesef devlet üreticinin tekrar tepesine çıktı” iddiasında bulundu. Mevcut koşullar devam ederse, çiftçilerin gelecek sene ve sonraki yıllar az ürün ekeceğini ifade eden Karaca, “Çünkü mazot, gübre, ilaç parasını ödeyemeyecek. Çiftçinin bir dönüme serptiği tohumun 500 gramının maliyeti 800 lira. Nasıl alacak bunu üretici?” şeklinde konuştu.
İhracatı sınırlayan tebliğ bir aydır yürürlükte
Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararla ‘İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ Değişikliği 07.01.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, kuru soğan ve patates de listeye dahil edilmişti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.