Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Paşinyan, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün Kolektif Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu. Erivan’daki KGAÖ zirvesine yönelik bildiriyi imzalamadığını duyurdu.
Azerbaycan’ın, Mayıs 2021’den bu yana Ermenistan topraklarından 140 kilometrekareyi işgal ettiğini iddia eden Paşinyan, “KGAÖ’den bu konuda ne bekliyoruz? Bu gerçeğin, açıkça formüle edilmiş bir siyasi değerlendirme olarak ifade edilmesi. Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınır yoktur diyerek böyle bir değerlendirmeden kaçınmak, KGAÖ’nün sorumluluk bölgesinin olmadığını, sorumluluk bölgesi yoksa örgütün de olmadığını öne sürmektir.” dedi.
Paşinyan ayrıca Azerbaycan ordusunun, Mayıs 2021’den önceki konumuna dönmesi gerektiğini ifade ederek “Ermenistan, KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi’nin bu geri çekilmeyi sağlayacak gerekli siyasi ve diplomatik çalışmaları Azerbaycan ile hızlandırmasını teklif ediyor.” diye konuştu.
KGAÖ’nün sonuç bildirisinde Ermenistan’ın hassasiyetlerini tam olarak göz önünde bulundurmadığına işaret eden Paşinyan, “Bu nedenle, KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi Bildirisi ve Ermenistan’a yardım konulu ortak eyleme yönelik belgenin yeterince sonuçlandırılmış olduğuna inanmıyorum ve bu belgeleri imzalamaya hazır değilim.” dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın KGAÖ’nün bir üyesi olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.
“Her konuda uzlaşma sağlanamadı ve bu olay da bir kez daha bu formatın önemini ortaya koymuştur.” diyen Kremlin Sözcüsü, durumu “karmaşık” olarak niteledi.
Putin-Paşinyan görüşmesi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Putin ile Nikol Paşinyan, KGAÖ zirvesinin ardından Ermenistan'ın başkentinde bir toplantı gerçekleştirdi.
Paşinyan, görüşmenin basına açık bölümünde, KGAÖ zirvesindeki bazı konular üzerinde uzlaşılmadığını, "Kararların birçoğu, yani 17'den 15'i alındı." sözleriyle ifade etti.
Paşinyan, toplantıda bölgenin güvenlik alanındaki duruma ve Ermenistan ve Rusya ilişkilerine de değindi:
"Birçok sorun var. KGAÖ toplantısı esnasında bunlardan bahsetmiştim. Bunlar, desteğinizle ve himayeniz altında Azerbaycan Cumhurbaşkanı (İlham Aliyev) ile imzaladığımız üçlü anlaşmanın uygulanması ile ilgili sorunlar. Bunlar çok önemli konular. Bölgede uzun vadeli barışı sağlayacak konuları istişare etmeliyiz."
"Bu yıl Ermenistan'ın Rusya'ya ihracatı yüzde 80 arttı. Elbette, bu, lojistik alanında yaşanan bazı değişikliklerden kaynaklanıyor ama bu, genel olarak ekonomik işbirliği için yeni fırsatlar yaratıyor."
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de KGAÖ zirvesi sonrası bir değerlendirmede bulundu.
Putin, açıklamasında Rusya ve Ermenistan ilişkilerinin 'müttefik' düzeyinde olduğuna dikkat çekti:
"Elbette, tüm konular üzerinde nadiren anlaşılabiliyor ancak genel olarak, çalışma yoğun ve yararlı idi."
"Geçen yıl ikili ticaret hacmi yüzde 12, bu yılın 9 ayında ise yüzde 67 arttı. Bu, günümüzdeki koşullardan kaynaklanmaktadır."
KGAÖ liderlerinden diplomasi çağrısı
Erivan’daki liderler zirvesine Rusya Devlet Başkanı Putin'in yanı sıra Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da iştirak etti.
KGAÖ Liderleri, zirvede yaptıkları konuşmalarda Ermenistan'ın Azerbaycan arasında yaşananların diplomatik çözümler gerektiğini vurguladı.
Kasım Cömert Tokayev, sorunlara siyasi ve diplomatik çözümler getirilmesini umduklarını, Lukaşenko ise, barışçıl çözümler için ilk adımı Ermenistan’ın atması gerektiğine işaret etti.
Azerbaycan ve Ermenistan'dan kalıcı barış müzakereleri
Üçlü zirveden ortak bildiri: Azerbaycan ve Ermenistan anlaştı
İran'dan Ermenistan'a yeni destek!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.