Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ANKARA (AA) - Kapsamlı ve İlerlemeli Trans-Pasifik Ortaklığı (CPTPP) anlaşmasına taraf ülkeler, Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenledikleri zirvede dış ticaretteki korumacı eğilimlere karşı kurallara dayalı ve kapsayıcı bir serbest ticaret düzeninin savunulması gereğine vurgu yaptı.
Japon haber ajansı Kyodo'da yer alan habere göre, ABD'nin geçen yıl martta Trans Pasifik Ortaklığı Anlaşması'ndan (TPP) çekilmesinin ardından imzalanan CPTPP'ye taraf 11 ülke, anlaşmanın 30 Aralık'ta yürürlüğe girmesinin ardından düzenledikleri ilk zirve toplantısında, dış ticaretteki korumacı eğilimlere karşı güçlü bir serbest ticaret bloku oluşturma çağrısı yaptı.
Anlaşmaya taraf olan Kanada, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Malezya, Vietnam, Şili, Peru, Meksika ve Brunei Sultanlığı ticaret bakanlarının katıldığı zirvenin sonuç bildirgesinde, "Bakanlar dış ticarette yakın zamanda korumacılığa yönelik eğilimlerin yol açtığı endişelere karşı, açık, kapsayıcı ve kurallara dayalı bir ticaret sisteminin güçlendirilmesinin önemi konusunda fikir birliği içindedir." ifadeleri yer aldı.
Zirveye ev sahipliği yapan Japonya'nın Başbakanı Şinzo Abe, toplantı açılışında yaptığı konuşmada ABD'nin TPP'den ayrılması ve ardından Çin ile gümrük vergilerini artırma adımlarının küresel ticaret sistemine yönelik güvenin sarsıldığına dikkat çekerek, bu yüzden CPTPP'ye taraf ülkelerin anlaşmanın onay sürecini hızla sonuçlandırmaları gerektiğinin altını çizdi.
G20'nin dönem başkanlığını devralan Japonya'nın uluslararası ticaret sisteminin güçlendirilmesi ve Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) reforme edimesi çabalarına öncülük edeceğini vurgulayan Abe, "Japonya serbest, adil ve kurallara dayalı bir ticaret ortamının yayılmasını amaçlıyor." değerlendirmesinde bulundu.
CPTPP'yi imzalayan ülkelerden şu ana kadar 7'si anlaşmanın iç hukuk sürecini tamamladı. 4 ülkenin ise anlaşmayı onaylayarak resmen yürürlüğe koyması bekleniyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.