<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık Pasha Bank CEO’sundan Türk bankacılığına övgü----

Pasha Bank CEO’sundan Türk bankacılığına övgü

   Pasha Bank CEO’sundan Türk bankacılığına övgü
23 Aralık 2016 - 14:00 www.finansingundemi.com

Pasha Bank Türkiye CEO'su Eynehan: Türk bankacılığı bırakın Asya’yı, Avrupa ve Amerika’daki bankalardan bile iyi olduğunu düşünüyorum.

SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM

Azerbaycan ve Gürcistan’ın ardından geçen yıl Türkiye’ye gelen Pasha Bank,  üç ülkedeki ticaret ve alt yapı yatırımlarını desteklemek hedefine büyüyerek ilerliyor. 2015’te yüzde 50 büyüdüklerini söyleyen Pasha Bank Türkiye CEO'su Cenk Eynehan, “2017’de hedefimiz yüzde 25 büyümek.  700 milyon TL gibi bir rakama ulaşmak istiyoruz” dedi. Eynehan bunun da Azerbaycan’ın Türkiye’ye inancını gösterdiğini işaret etti.

Finansgundem.com’a konuşan Eynehan, Türk bankacılık sektörü hakkındaki görüşlerini anlatırken,  bir Türk bankacısı olarak, dünyadaki diğer bankacılık sektörlerine göre kıyaslamanın ötesinde önde olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Pasha Bank için iki alanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Cenk Eynehan,  birinin KOBİ ölçeğindeki firmalara sermaye tarafında yatırım yapmak, diğerinin deTürkiye, Azerbaycan, Gürcistan üçgenine yönelik alacak sigortası olduğunu belirtti.

Pasha Bank Türkiye CEO'su Eynehan,Finansgundem.com’u sorularına şu yanıtları verdi…

 

PASHA BANK DA AZERBAYCAN’IN EN BÜYÜK ÖZEL BANKACILIK GRUBU

-Pasha Bank Türkiye’den bahseder misiniz?

Cenk Eynehan - Pasha Bank 2015 yılında Türkiye’ye geldi. Ve Azerbaycan’ın Türkiye serüveni başladı. Pasha Bank bir de Gürcistan’da var. 3 ülkede var olan bir banka. 2007 Azerbaycan, 2013 Gürcistan ve 2015 Türkiye. Amacı üç ülkedeki ticareti ve alt yapı yatırımlarını desteklemek.

Pasha Bank Türkiye’ye geldikten sonra bir sermaye artırımı oldu. İlk geldiğinde 50 milyon TL büyüklüğünde bir bankaydık. Bugün 500 milyon TL büyüklüğünde bir banka olduk ve bu yılı da öyle kapatacağız. Bu büyüklüğe iki yıl içinde geldik. Yani bankayı geçen yıla göre yüzde 50 büyütmüş olduk. 250 milyon TL sermayemiz var. Onun dışında nakit ve gayri nakitte yurt içi ve yurt dışı piyasalardan da borçlanarak 600 milyon TL üzerinde bir riskle de 2016 yılını kapatacağız.  Çok şükür biraz da kar edeceğiz,  14-15 milyon TL aralığında.

2017 yılında büyümeye devam edeceğiz ve hedefimiz yüzde 25 büyümek.  700 milyon TL gibi bir rakama ulaşmak istiyoruz. Kredi riski yani nakdi gayri nakdi tarafta 800 milyon TL. Bu da gücümüz nispetinde ve imkanların el verdiği şekilde Azerbaycan’ın Türkiye’ye inancını gösteriyor. Bakın Azerbaycan’ın Türkiye’deki yatırımları 20 milyar dolara yaklaşıyor. Pasha Bank da Azerbaycan’ın en büyük özel bankacılık grubu. Türkiye’de amacımız ulusal bankacılık yapmak ve yatırım bankacılığı tarafında da faaliyetleri desteklemek.

-Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, hangisi amiral?

Cenk Eynehan - Amiral gemi yani banka Pasha Bank Azerbaycan. Biz Türkiye ve Gürcistan Azerbaycan’ın yüzde yüz iştirakleriyiz.

DİJİTAL BANKACILIKTA ÇOK CİDDİ YATIRIMLAR YAPIYORUZ

-2017 yılı strateji ve hedefleriniz neler?

Cenk Eynehan - Kurumsal bankacılıkta tüm hizmetleri veriyoruz. Yatırım bankası olarak da olabildiğince odaklı gitmek istiyoruz. Pasha Bank Türkiye milli bir Banka ve Türkiye’de 2017 yılında 100 aktif müşteriye ulaşmak istiyoruz. Bizim amacımız müşterisini tanıyan, müşterisini iyi bilen ve müşterisinin ihtiyacına göre ürünlerini sunan bir banka olmak. Çünkü, Türkiye’de sektör oldukça rekabetçi. Biz de bu rekabet alanında kendimiz odaklanmak gereğini  hissediyoruz. Amacımız piyasada bu banka şu banka olayım değil, bir önceki Pasha Bank’ı geçmeye çalışıyoruz. Yani biz kendi kendimizi geçmek ve kendi kendimizi büyütmek istiyoruz.  O yüzden de odaklı olmaya çalışıyoruz.

Aslında biz butik bankacılık yapıyoruz. Yeni bir oyuncu olmamıza rağmen özelikle dijital bankacılıkta çok ciddi yatırımlar yapıyoruz.

-Hangi alanda iddialısınız?

Cenk Eynehan - En iddialı olduğumuz bu üçgen, Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan. Buradaki ticaretin finansmanı, alacakların sigortalanması, yatırım kredilerinin verilmesi gibi. Ama piyasanın yeni oyuncusu olarak kurumsal tarafta her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Tabi bu biraz da ölçek meselesi. Ölçek büyüdükçe imkanlarımız artacak ve daha fazla fırsatlar sunacağız.

Bakın bizim için iki alan çok önemli. Bir tanesi bundan birkaç ay önce İTÜ Çekirdek’ten bir firmaya yatırım yaptık. 2017 yılında daha çok KOBİ ölçeğindeki firmalara sermaye tarafında yatırım yapmak istiyoruz.
Aynı zamanda Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan üçgeninde alacak sigortası ki bu bizim için önemli.

2017’DE BİR ŞUBE AÇMA HEDEFİMİZ YOK AMA SONRA OLABİLİR

-Şube açacak mısınız?

Cenk Eynehan - Biz 2015-2017 arası 3 yıllık bir strateji yaptık. Amacımız hedef kitlemizde Pasha Bank algısını oluşturmak. 2017 yılının Ocak ayında yeni bir stratejimiz başlayacak, 2018-2020. Orada biraz ödevimizi çalışıp Türkiye’de daha başka neler yapabiliriz diye. Ama 2017’de bir şube açma hedefimiz yok. Belki sonraki dönemlerde olabilir.

-Türkiye’deki bankacılık sektörü hakkındaki düşünceniz nedir?

Cenk Eynehan - Ben bir Türk bankacısı olarak, Türk bankacılık sektörünün dünyadaki diğer bankacılık sektörlerine göre kıyaslamanın ötesinde önde olduğunu düşünüyorum. Bir çok anlamda böyle düşünüyorum. Birincisi, Türk bankacılarının bilgisi, tecrübesi. İkincisi, denetim, gözetim anlamındaki tecrübelerimiz. Üçüncüsü de teknolojik alanda çok ilerledik. Yani Türk bankacılığı bırakın Asya’yı, Avrupa ve Amerika’daki bankalardan bile iyi olduğunu düşünüyorum. Biz bu süreci bilgimizle, tecrübemizle, teknolojimiz ve insan kaynağımızla daha da ileriye götüreceğimize inanıyorum.

-‘Şehir Hikayeleri’ fotoğraf sergisi hakkında neler söyleyeceksiniz? Sergi fikri kimden çıktı?

Cenk Eynehan - Serginin fikir babası Türkiye.  Biz banka olmanın ötesine gidip sadece finansal köprü değil kültürel de bir köprü olmak istiyoruz.

Tarihimizden gelen yakın ilişkileri finansal bağlarla daha da güçlendirmeyi, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki bölgesel ticaretin gelişimine katkı sağlamayı hedeflerken kültürel yapımızı sanatsal bağlarla harmanlamayı amaçladık.

Fotoğraf sanatçısı Mustafa Seven, Bakü, İstanbul ve Tiflis’in doğal yaşamı, insan ilişkileri ve tarihi simgelerini inceleyip, hayat dolu insanları, hiç yaşlanmayan sokakları ve köklü değerleri fotoğraf karelerine yansıttı. Binlerce fotoğraf arasından 49 tanesini sanatseverlerin beğenisine sunduk.

21 Aralık 2016 Çarşamba akşamı sanatseverlere kapılarını açan ArTriangle ‘Şehir Hikayeleri’ Fotoğraf Sergisi 31 Ocak 2017 tarihine kadar 42 Maslak Art!SPACE  Gallery,  Ahi Evran Cad. No:6 Ofis: 3, Kat:1 42 Maslak  – Sarıyer adresinde ziyaret edilebilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • banka23 Aralık 2016 18:09

    hsbc hakkinda ne dusunuyosunuz

  • Firat23 Aralık 2016 17:25

    Dünyanin hic bir ulkeseinde musteriyi kaz gibi yolamiyor bankalar çünkü. Ekonomi ABD Ölçegine gelsin diye çaba sarfediğimize bankalar sanayiciyi kobiyi yolsun diye çaba harcaninca banka büyüyor ama üretici girişimci yok

  • melih demir23 Aralık 2016 15:35

    bizim bankalar güçlüdür..neye göre güçlü **piyasa ederlerine bakıyoruz..hlk bank vakıf bank yapı kredi anormal bir hisse çöküşü içindelder ..iyi olunsa herhalde böyle göçmezlerdi

  • yorum23 Aralık 2016 14:47

    2017 de kobi ölçeğinde firmalara sermaye tarafında yatırım yapmaktan kastınız ? nakit kredi vererek mi ? ortak olarak mı ?