Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Eski CEO'lar 'köşesine çekilmek' yerine artık, 'bağımsız yönetim kurulu üyesi' oluyor, böylece hem şirketler bu tecrübeden yararlanıyor hem yılların deneyimi boşa gitmemiş oluyor. Yönetimde kurumsallaşmanın öne çıktığı iş dünyasında bağımsız yönetim kurulu üyelerine talep artıyor. Bağımsız üyeler, görev aldıkları şirketlerin yönetim politikalarının belirlenmesinde objektif bakışlarıyla önemli katkılar yaparken deneyimli CEO'ların bağımsız yönetim kurulu üyeleri olarak görülmeye başlamaları da dikkat çekiyor.
100 ŞİRKETTEN 35'İNDE BAĞIMSIZ YÖNETİCİ VAR
Danışmanlık şirketi MY Executive tarafından yürütülen 'Halka Açık Şirketlerde Yönetim Kurulu Yapısı' adlı anket çalışmasında, Türkiye'nin 49 büyük şirketinin yönetim yapılarının bağımsız üyelik açısından analizi ve şirketlerin bağımsız yönetim kurulu üyeliğine yaklaşımları tespit edilmeye çalışıldı. MY Executive'in yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre, ankete katılan şirketlerin yalnızca yüzde 35'inde bağımsız yöneticilerin görev yaptığı belirlendi.
TECRÜBELERİNİ AKTARIYORLAR
MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, CEO'ların bağımsız üye olarak çalışmak istemelerini iki nedenle açıkladı: 'Bir kesimde hala enerjisi yerinde olan, önemli ilişkileri bulunan tecrübeli CEO'lar, bu birikimlerini kullanmak, faydalandırmak ve kendilerini de faydalı hissetmek, meşgul tutmak istiyorlar. Diğer grupta olanlarsa daha çabuk farklı bir kademeye geçmek, birden fazla şirketin yönetim kurulunda olmayı amaçlıyorlar.'
Çok ünlü isimler var
UZUN süre CEO olarak çalıştıktan sonra bağımsız yönetim kurulu üyesi olanlar arasında Cem Kozlu, Erkut Yücaoğlu, Emre Gönensay, Tezcan Yaramancı, Şaban Erdikler, Can Paker, Rüştü Saraçoğlu, Yılmaz Argüden, Yavuz Canevi, Hasan Subaşı, Engin Akçakoca ve Ahmet Dördüncü gibi isimler yer alıyor.
Ailelerine zaman ayırma fırsatı veriyor
CEO ve yönetim kurulu üyeliği arasındaki geçişte ücret azalışının da kaçınılmaz olduğunu ifade eden Yalçın, 'Çok özellikli ve uzmanlık isteyen bir pozisyon değilse bağımsız yönetim kurulu üyeleri toplantı başına 1.500-5 bin euro arasında bir gelir elde ediyorlar. Fakat bunun yanında full-time bir çalışma yapmayıp, sahada terlemeden, yıllarca erteledikleri uğraşlara, hobilerine, ailelerine ve çocuklarına zaman ayırma fırsatı da bulmuş oluyorlar. Yeni Türk Ticaret Kanunu tasarısının da bağımsız yönetim kurulu üyeliğine vurgu yapması, önümüzdeki süreçte bu konuyu daha çok konuşacağımızı gösteriyor' şeklinde konuştu.
BAĞIMSIZ ÜYELER NE İŞE YARIYOR?
Organizasyon körlüğünü engelliyor - Agah Uğur - Borusan Holding CEO: Bağımsız yönetim kurulu üyelerimiz kendi alanlarında uzman kişiler. Dolayısıyla bilgi ve deneyimlerini şirketlerimize taşıyarak stratejileri oluşturmamıza, faaliyetleri değerlendirmemize, önemli katkı sağlıyor. Dışarıdan bakan bir göz olması da bazı durumlarda yaşanan organizasyon körlüğünü engelliyor. Bu üyeleri seçerken göz önüne aldığımız temel kriterler kişinin o sektördeki bilgi ve deneyimidir.
Yatırımlar güvenceye alınıyor - Tayfun Bayazıt - TKYD YK Üyesi: Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin şirketlerde yer alması kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanabilmesi için çok önemli. Türkiye'de giderek artan kurumsal yönetim anlayışı ile bağımsız yönetim kurulu üyeliğine olumlu yaklaşılmaya başlandı. Bugün şirketlerin en temel ihtiyacı para, kredi, finansal enstrümanlar değil, stratejik kararların verildiği yönetim kurullarında 'kalplerin ve beyinlerin sesi' ile görev yapacak olan yönetim kurulu üyeleridir. Bu üyelerin 'bağımsızlığı' sayesinde şirketler yatırımlarını güvence altına alabileceklerdir.
Dışarıdan bir gözün katkısı önemli - Aclan Acar -Doğuş Otomotiv YK Üyesi : Şirketlerde dışarıdan bir gözün katıkısı çok önemli. Geçmişte ben de bağımsız yönetim kurulu üyeliği yaptım. Bunlardan bir tanesi TÜPRAŞ idi. TÜPRAŞ'ın özelleştirilme sürecini doğru yönetilmesinde katkım olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla doğru isimler seçilir ve doğru yönlendirilirse bağımsız yönetim kurulu üyeliğinin çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Aylin Löle/Akşam
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.