Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rekor enflasyon karşısında merkez bankalarının atacağı adımlar küresel piyasaların odağında olmaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası’nın resesyon endişelerinin artması ve euro/dolar paritesinin eşitliğe gelmesi sonrası 100 değil 75 bps faiz artırımı yapacağı beklentileri dolar endeksindeki ralliye nefes aldırırken, parite Avrupa Merkez Bankası’nın 50 bps faiz artırımını da değerlendireceği haberleriyle salı günü yüzde 1’in üstünde yükseliş kaydetti. Dolar 100 değil 75 bps ihtimaliyle düşüşte Son bir haftada yüzde 1,45 düşüş kaydeden dolar endeksinde zayıflığın bir nedeni Fed’in temmuz toplantısı için 100 bps artırım kararından vazgeçmiş gibi görünmesi. Para piyasaları tekrar 75 bps bir artırım fiyatlıyor. Dolar endeksi sadece Salı günü yüzde 1’e yakın düşüşle 106,40 düzeyine kadar geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta 100 bps ihtimali güçlenince 109,29 ile 20 yılın yeni zirvesini görmüştü.
Resesyon endişeleri paritedeki yükselişi sınırlayabilir
Euro/dolar paritesi ise ECB’nin bugün başlayacak 2 günlük toplantısında 50 bps artırımı da değerlendireceği haberleriyle salı günü yüzde 1’in üstünde yükselerek 1,027 düzeyine dayandı. ECB’nin mevduat faizini eksi yüzde 0,5’ten 50 bps artırması 8 yıldır süren negatif faiz sürecini sonlandırmış olur ve analistlerin beklentilerinin üzerinde bir artırım olması nedeniyle euro’yu dolar karşısında güçlendirir. Dünya'dan Hilal Sarı'nın haberine göre, analistler resesyon endişelerinin paritedeki yükselişleri sınırlayacağı görüşünde. HSBC Avrupa Foreks Araştırmaları Direktörü Dominic Bunning “ECB 50 bps artırım yapsa bile artık 50 bps Fed ve diğer merkezlerin yanında çok şahin durmadığını, paritede yükselişin uzun soluklu olmayacağını” söylüyor.
Gazprom'un 'mucbir sebebi' Euro Bölgesi ekonomilerinde resesyon riskini artırıyor
Rusya’nın devlete ait doğalgaz şirketi Gazprom’un Almanya’nın ve Avrupa’nın en büyük enerji şirketlerinden Uniper ve RWE’ye sevkiyatlarında “mücbir sebep” (force majeure) ilan etmesi Euro Bölgesi ekonomilerine ilişkin resesyon riskini hızla artırıyor. Uniper sözcüsü “Kararı haksız buluyoruz ve resmi olarak mücbir sebep iddiasını reddettik” diye konuştu. Kuzey Akım 1’de geçtiğimiz hafta başlayan ve 21 Temmuz’da bitmesi planlanan “teknik bakım” sonrası gaz akışlarının tamamen eski seviyesine dönmeyeceğine yönelik endişeler de dile getiriliyor.
"AB üyeleri LNG'yi paylaşmalı"
Uluslararası Para Fonu da (IMF) Rus gazının tamamen kesilmesi durumunda Çekya, Macaristan, Slovakya ve İtalya’da yüzde 5’in üzerinde resesyon görüleceğini tahmin ediyor. Financial Times'ın haberine göre IMF, akışın tamamen kesilmesi halinde Doğu Avrupa'da ve İtalya'da ağır resesyon yaşanacağı uyarısında bulundu ve bunun önüne geçilmesi için AB üyelerinin temin ettikleri LNG'yi ve bedelini paylaşmaları gerektiğini vurguladı. TTF tekrar 164 Euro’nun üzerinde Araştırma şirketi ICIS’in enerji analitiği direktörü Andreas Schröder, “AB Rusya’dan hidrokarbon ithalatını önemli ölçüde azaltmayı başarsa da, fiyatları düşürebilmiş değiller” değerlendirmesiyle enerji fiyatlarının AB ekonomilerine açabileceği sorunlara işaret ediyor. Avrupa gösterge doğalgazı TTF, geçen yıla göre yüzde 600’ün üzerinde artmış durumda ve salı günü yüzde 3’e yakın yükselişle 164 Euro/mwh düzeyinin üzerine çıktı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.