Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’deki bu yıl açılan 3 vakıf üniversitesiyle tüm üniversitelerin sayısı 203’e vakıf üniversitelerinin sayısı da 81’e çıktı. Vakıf üniversiteleri sayısal olarak artarken, kontenjanları ve öğrenim ücretleri de arttı.
“PARASI OLAN OKUYACAK
YÖK üniversitelerde niteliğini düşürmemek için sıralamalarda; Tıpta ilk 50 bin, diş hekimliğinde 80 bin, Eczacılıkta 100 bin, Hukukta 125 bin, mimarlıkta 250 bin, mühendislikte ve öğretmenlikte 300 bin sınırı getirdi. Bu sınırlama dolaylı olarak vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerini de tetikledi.
Sıralama sınırları mesleklerin yetkinliği için pozitif ama yine de devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında aynı bölümü kazanan adaylar arasında on binlerce aday farkı var. Tek bir doğru soruyla üniversiteye yerleşirken 25 bin kişinin elendiği düşünüldüğünde, parası olanlar ayrıcalıklı konuma yükseldi.
İstanbul Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Hacettepe Tıp Fakültesi gibi yüzde 1’lik dilimle yani ilk 5 bindekilerin ancak girildiği Türkiye’nin en iyi tıp fakültelerindeki öğrenciler ile vakıf üniversitelerinde sıralamada ilk 50 bine girmeyi başaranlar da tıp diploması alacak.
EN ÇOK KONTENJAN SAĞLIKTA
Kontenjanlara baktığı mızda devlet üniversitelerinde örgün eğitimde 2019’a göre ciddi bir artış yok. Vakıf üniversitelerinin ise kontenjanları yükseldi. Oransal devlet ve vakıflarda toplam 921 öğrenci sayısı ve yüzde 13.5’le en çok Diş Hekimliği bölümü nün kontenjanı arttı.
Aday sayısı olarak en çok artışı 1050 aday ve yüzde 6,8’le tıpta oldu. Tıp fakülteleri nin 2020 Kontenjanı 16 bin 448’e, Diş Hekimliğinin 7 bin 752 öğrenciye çıktı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.