Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Küresel ekonomiye yön veren merkez bankalarının 2017’de ‘quantative easing’ (QE) olarak adlandırılan parasal genişleme ya da gevşeme politikalarını bırakıp sıkılaştırmaya geçeceği belirtiliyor.
ABD merkezli küresel yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch (BAML), bu yıl için hazırladığı “Ekonomik Görünüm” başlıklı raporunda, 2017’de yaklaşık on yıl boyunca süren parasal genişlemenin sona ereceğini öngörüyor. Banka tarafından yayımlanan rapora göre, faizleri tarihi düşük seviyelere çeken ve finansal varlık alımları bu yıl 25 trilyon doları aşarak rekor kıran merkez bankalarının silahları artık tükendi. BAML, bundan sonra zayıf büyüme pençesindeki dünya ekonomisine yönelik herhangi bir teşvikin hükümetler kanadından geleceğini ve gelir dağılımında ‘eşitsizlikle savaşta’ mali politikaların belirleyici olacağını belirtiyor. Bank of America Merrill Lynch’in Yatırım Stratejisi Başkanı Michael Hartnett rapora ilşikin olarak, “Küresel ölçekte artık merkez bankaları likiditesi dönemi sona eriyor. 2017 yılında global piyasalar, 2006 yılından bu yana ilk kez büyük bir parasal gevşemeden yararlanamayacak gibi görünüyor” diye konuştu.
Sekiz yılda 700 faiz indirimi
ABD Merkez Bankası ‘Fed’ aralık FOMC toplatısında 25 baz puan faizleri artırdı. Bu hamlenin ardından Avrupa (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) bu yıl 13 trilyon doların üzerinde eksi getirili devlet tahviline neden olan negatif faiz politikalarından vazgeçmesi bekleniyor. Dünya genelindeki merkez bankaları finans devi Lehman Brothers’ın çökmesiyle sonuçlanan 2008 krizinden bu yana toplam 700 kez Faiz indirimine gitmesi dikkat çekiyor. Reuters verilerine göre sadece 2015’te 59 merkez bankası 214 kez parasal gevşemeye gitti. On yedi para otoritesi ise ilk parasal genişleme hamlesini bu yıl gerçekleştirdi. Küresel piyasalarda 2017’de deflasyon trade ve sıfır faiz politikalarının desteklediği varlıkların en büyük kaybeden olması beklenirken, enflasyona duyarlı varlıkların ise en çok kazananlar olacağı belirtiliyor. Tahviller en çok zarar görürken, banka hisse senetleri, enflasyona bağlı bonolar daha iyi performans gösterecek.
Tetiğe basmak için altı ay bekleyecek
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, yeniden faiz tetiğine basmadan önce en az altı ay bekleyecek. Financial Times’ın Wall Street’in 31 ekonomistinin katılımıyla gerçekleştirdiği son ankete göre Fed, yeni bir faiz artışı için, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın ekonomik paketinin neler olduğunu görmek isteyecek. Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 80’i, Fed’in hamlesinin Haziran 2017’de geleceğini ve üç yerine sadece iki faiz artışının olacağını öngörüyor. Ekonomistler, Trump’ın teşvik paketiyle ABD ekonomisinin yeni yılda ekstra 0.2 ile yüzde 2.2 büyüme kaydedeceğini tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, Fed’in fon faizleri 2017’yi yüzde 1- yüzde 1.25’e aralığında tamamlayacak. Oxford Economics’in kıdemli Ekonomisti Gregory Daco, “Küresel büyüme gelecek yıl artıracak, ancak uzun vadeli eğiliminin altında kalacak. Trump politikaları ve beklentileri, küresel gelişmelere önemli katkı sağlayacaktır” diye görüşünü bildiriyor. Dünya
Önümüzdeki sene ABD devfaizler iddi artabilir. 1.5 ile 3 puan arası bir artış yapabilirler..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.