Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası para gönderme ve alma işlemi gerçekleştiren CMT verilerine göre, Türkiye'den yurt dışına en çok para transferi yüzde 36,9 ile Özbekistan'a yapılıyor.
CMT verilerinden derlenilen bilgilere göre, Türkiye'den yurt dışına en çok para transferi yüzde 36,9 ile Özbekistan'a gerçekleştirilirken, bu ülkeyi yüzde 20,2 ile Gürcistan, yüzde 15,3 ile Kırgızistan, yüzde 10,6 ile Rusya, yüzde 7,2 ile de Azerbaycan takip etti.
Türkiye'den en çok paranın gittiği Özbekistan'a ortalama gönderim tutarı 497 dolar olarak kaydedildi. Bu rakam Gürcistan için 303 dolar olurken, Kırgızistan'a ortalama 317 dolar, Rusya'ya 598 dolar, Ukrayna'ya ise 346 dolar yollandığı belirlendi.
Türkiye'ye para transferi gerçekleştiren ülkeler arasında ise ilk sırayı yüzde 57,7 ile Rusya aldı. Rusya'yı yüzde 12,4 ile Kazakistan, yüzde 9,6 ile Özbekistan, yüzde 7,7 ile Tacikistan, yüzde 6,8 ile Kırgızistan, yüzde 3,4 ile de Azerbaycan izledi.
"Dünyadan Türkiye'ye yapılan para transferi 2015'te 1,4 milyar dolar"
CMT Genel Müdürü Onur Baran Çağlar, Dünya Bankası verilerine göre Türkiye'den dünyaya 2014'te 815 milyon dolar, 2015'te 850 milyon dolarlık para transferi gerçekleştirildiğini söyledi.
Dünyadan Türkiye'ye doğru gerçekleştirilen para transferinin ise 2015'te 1,4 milyar dolar olduğu bilgisini veren Çağlar, FinTech girişimlerinin geleneksel bankacılık işlemlerine göre daha hızlı, esnek ve kişiselleştirilmiş hizmetleri ön plana çıkardığını kaydetti.
Çağlar, teknolojinin her alanda olduğu gibi finans sektöründe de oyunun kurallarını değiştirdiğine işaret ederek, "Müşteriler, mobilleşmenin de etkisiyle her yerden ve her zaman hızlı, sorunsuz şekilde hizmetlerden yararlanabilmek istiyor." dedi.
Ernst & Young tarafından gerçekleştirilen "FinTech Tercihleri" araştırmasında FinTech'lerin tercih edilmesinin sebepleri arasında ilk sırayı yüzde 43,4 ile "kolay ve hızlı hesap oluşturabilmenin" aldığını anımsatan Çağlar, yüzde 15,4’ünün "cazip taksit ve faiz oranları" nedeniyle, yüzde 12,4’ünün de "farklı ürün ve hizmetlerden" dolayı FinTech'leri başarılı bulduğunu dile getirdi.
Çağlar, bu sıralamayı yüzde 11,2 ile "kolay kullanım deneyimi", yüzde 10,3 ile "yüksek servis kalitesi", yüzde 5,5 ile de "yaratıcı ürünlerin kullanımının" izlediğine işaret ederek, "Ernst & Young verilerine göre, FinTech işlemlerinde ilk sırayı yüzde 17,6 ile para transferi uygulamaları alıyor. Yatırım işlemleri yüzde 16,7 ile ikinci sırayı alırken, bunu yüzde 7,7 ile sigorta işlemleri, yüzde 5,6 ile de kredi işlemleri takip ediyor." diye konuştu.
CMT verilerine Türkiye'den yurt dışına en çok para transferi gerçekleştiren ülkeler şöyle;
ÜLKELER ORAN (%)
Özbekistan 36,9
Gürcistan 20,2
Kırgızistan 15,3
Rusya 10,6
Azerbaycan 7,2
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.