Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Piyasaların yangını sürüyor. Dolar/TL kuru 4,37 seviyesini test etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ekonomi zirvesiyle 4,21’lere kadar geriledi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanından gelen açıklamalarla yeniden kurun 4,31 TL’nin üzerine tırmandığı gözleniyor. Benzer durum borsada da yaşanıyor.
BIST 100 Endeksi 103 bin seviyelerini gördükten sonra haftayı 101.852 puandan tamamladı.
Önümüzdeki hafta ise bir süredir gündemin gerisine düşen Zarrab davası görülecek. Davanın sonucu Halkbank hisselerinde ve bankacılık sektöründe rahatlamayı beraberinde getirebilir. Borsa dip seviyelerde güçlenme çabası içerisinde. Fakat her yukarı atağında dolar/TL’de başlayan güçlü hareket endeksin önünü kesiyor. Teknik göstergelerden MACD aşırı satım bölgelerinden alım sinyali vermeye başladı.
Dipten dönüş eğilimi
Diğer kısa vadeli göstergelerde de dipten dönüş eğilimi izleniyor. BIST 100 Endeksinde kısa vadede 100.000 ve 98.000’deki destekler güçlü. İlk dirençler 103.000 ve 104.000’de bulunuyor.
Endeksin güçlenebilmesi için 106.000-107.000 bandındaki satıcılı bölgeyi hacimli olarak aşması gerekiyor.
Dolar/TL’de ise hareket bandı genişledi. 4,20 seviyesinin üzerindeki seyir devam ettikçe dolar kurunun 4,50’ye doğru yükselişi devam edecek. Yeniden gerilemenin olması 4,20’nin aşağı doğru kırılmasına bağlı.
Hisse toplama dönemi başlıyor
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi dolar bazında 23.882’e geriledi. Ancak kriz zamanlarında görülen bu seviyeler kademeli olarak güçlü hisseleri toplamak için en iyi döneme girildiğini gösteriyor. Seçim sürecinde, bu seviyelerden itibaren satış ve kâr performansı yüksek, istikrarlı olarak kârlılığını artıran şirketler, endeksin yatay hareketlerinde bile yatırımcılara kazandırma potansiyeli taşıyacaktır. Normalleşme süreci başladığında da bu hisse senetlerinde yukarı yönlü çok sert ataklar görülecektir.
Dolardaki yükselişin 5 nedeni
Dolar kuru 4,20 seviyesindeki direncini de aşarak 4,37’ye kadar yükseldi. Dolar/TL’de geri çekilmeler tekrar alım yönünde değerlendiriliyor. Peki dolar/TL’nin yükselişi neden devam ediyor. İşte dolar kurundaki yükselişin devam etmesinin beş nedeni:
1 - Gelişmekte olan ülkelere yönelik para akışında gözlenen azalma,
2 - Kredi kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürmesinden kaynaklı kimi yabancı fonların piyasalardan çıkma eğilimi ve dövize olan yönelimi,
3 -Dış ticaret açığı ve cari açık pozisyonunun artarak devam etmesi,
4 - Yabancılar nazarında bozulan Türkiye algısının toparlanamaması ve jeopolitik risklerin artarak sürmesi.
5 -Erken seçim süreciyle birlikte oluşan belirsizlik.
Risk primi yüksek
Türkiye’nin Kredi Risk Primi (CDS) 237 ile yüksek seyrini koruyor. Mayıs başından itibaren 200 seviyesinin üzerine tırmanan CDS, söz konusu seviyenin altına inmedi. Risk primi 200’ün üzerinde kalmaya devam ettiği sürece piyasalardaki yüksek dalgalı dönem devam edecek.
Yabancıların satışı sürüyor
Yurt dışı yerleşiklerin Borsa İstanbul’da satışları devam ediyor. Son üç haftadır üst üste satış yapan yabancılar 5 Mayıs haftasında 51 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Yabancılar Devlet İç Borçlanma Senetleri Piyasası’nda (DİBS) ise nette 30 milyon dolar satış yaptı. Yabancıların 4 Mayıs haftasında yaptığı satışlarla repo dahil net menkul kıymet çıkışı 81 milyon dolar oldu.
Banka sektörünün değeri 45 milyar $
Bankacılık sektörünün piyasa değeri son 10 yılda dolar bazında yüzde 35 değer kaybetti. Sektörün piyasa değeri 68.8 milyar dolardan 45 milyar dolara gerilerken sektör içerisinde piyasa değeri en fazla düşen banka yüzde 70 değer kaybıyla Halk Bankası oldu. Halk Bankası’nın piyasa değeri Mayıs 2008’de 7.5 milyar dolar seviyesindeyken aradan geçen on yılda 2.2 milyar dolara kadar geriledi. Halk Bankası’ndaki değer kaybının bu kadar yüksek olmasında ABD’de henüz sonuçlanmayan davanın etkisi şüphesiz ki büyük. Halk Bankası’ndan sonra dolar bazında piyasa değeri en fazla azalan banka yüzde 67 ile Albaraka Türk oldu.
Mayıs 2008’de sektördeki bankalar içerisinde piyasa değeri en yüksek olan Akbank idi. Banka, 14.9 milyar dolar ile sektördeki en değerli kurum konumundaydı. Bununla birlikte aradan geçen on yıllık sürede Akbank’ın piyasa değeri yüzde 45 azalarak 8 milyar dolara geriledi. Azalan piyasa değeriyle birlikte Mayıs 2018 itibariyle sektör içerisinde en değerli ikinci Banka konumuna geriledi.
3 bankanın değeri arttı
2018 Mayıs ayı itibariyle piyasa değeri en yüksek banka ise 9 milyar dolarlık değeriyle Garanti Bankası. Garanti Bankası’nın son on yılda piyasa değeri yüzde 12 eridi. Sektörde gözlenen erimede kendisini daha fazla koruyabilen Garanti Bankası mevcut durumda piyasadaki en değerli kurum konumunda bulunuyor. Bankacılık sektöründe yer alan 13 banka içerisinde 10 bankanın piyasa değeri azalırken TSKB, Denizbank ve ICBC Türkiye piyasa değerlerini artıran bankalar oldu.
Dolar secime kadar 4,5u bulacak anlasilan
Piyasaları hareketlendiren, yıllardır yön veren; istediğini almadan, hedefine ulaşmadan kenara çekilmez.Nasıl ki, Güney Afrika'da hedefine ulaşıncaya kadar baskıladı, Brezilya da duruma müdahale ettiyse ; Rusya'nın ekonomisine can suyu verip ayaklandırıp gölgesinden uzaklaşınca terbiye ettiyse bize de aynısını yapacaktır.Biz gerçekleri öğrenip anladığımızda atı alan Üsküdar'ı çoktan geçmiş olacaktır.Sesini değil sözünü-gücünü yükselt ki, gelecek seni minnetle ansın.
Arkadaşlar , tarafsız bir şekilde yorum yapacak olur isek ülkemiz ekonomisini; su alan ve batan geminin son görüntüsünü görmemek içten değil, zira batıyoruz gemisini kurtaran kaptan ..
Bu devirde hala TL ile işlem yapan kaldı mı? Ben bile iş yerime gelen müşterilerime önce yolun karşısındaki döviz bürosunu işaret ediyorum. TL'ni bozdur da gel kampanyası yaptım. Getir dövizini al malını. Kimse TL alıp da zarar etmek istemez.
Çok ufurukcusun....
bu ülkede herkes yattığı yerden kazanmaya alıştı,al arazi bir sene sonra üç katına sat,mütahitliğe soyun köşeyi dön,devlete gir sadece sabah kart bas 7000 tl maaş al,bunlarla ekonomi düzelmez,ekonomi üretimle ,teknoloji ile bilim ile düzelir,bunları yapacak insanlarda bu ülkede sürünüyor,magandalık prim yapıyor,herkesin elinde telefon akşama kadar boş konuşuyor,siyasiler dersen onlarda hergün konuşuyor,çok laf boş laf ,düşünmek hiç yok...
DÖVİZDE VE BORSADA AÇIK ALIM SATIMLAR KALKMALI SERMAYE ARTIRIM VE EKSİLTİMLERİNE İZİN VERLMEYİP BORSADAKİ HİSSE SEBETLERİNE GÜVEN VERİCİ DÜZENLEMELERE GİDİLMELİ AKSİ HALDEKİ BU TUTUMLAR İFLASLARI GETİRECEKDİR ZATEN KÜÇÜK YATIRIMCI KALMADI SOYULUP KADERİNE TERK EDİLDİ SPK PİYASADA GÜVEN SAGLAYAMADIGI SÜRECE VURGUN VE SOYGUN ARTARAK DEVAM EDECEKDİR.
Bir ulke dusunun ki, hem saman ithal ediyor hem de sigir. Bu ulkede dolar yukselmez mi?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.