Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandeminin olumsuz etkilerinden birisi de hane halkı birikimlerinin yara alması oldu. CNBC’nin haberine göre Amerikalıların sadece %53’ü acil durum birikimlerinin kredi kartı borçlarından daha yüksek olduğunu söylüyor.
Habere göre özellikle de Y ve X Kuşağı bireylerinin de dahil olduğu daha genç Amerikalıların pandemi sürecinde birikimlerini kaybettiğini ortaya koydu.
Ocak 2022'de 1.000'den fazla ABD'li yetişkinle yapılan yeni bir Bankrate anketine göre, salgın sırasında yaşları 26 ile 41 arasında değişen Y Kuşağı üyeleri ve 18-25 yaşları arasındaki Z Kuşağı üyeleri en büyük darbeyi alanlar arasında yer aldı. Araştırma Y Kuşağı üyelerinin tasarruflarına göre kredi kartı borçlarının diğer yaş gruplarına oranla daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Z Kuşağı katılımcılarının yaklaşık yarısı (%46) acil durum birikimlerinin 2022'de pandeminin başlangıcında olduğundan daha az olduğunu açıkladı, Y Kuşağı katılımcılarının %43'ü ise birikimleri hakkında aynı şeyi söyledi. Araştırma sonuçları, 26 ila 32 yaşları arasındaki genç Y Kuşağı üyeleri için tablonun daha da kötü olduğunu gösterdi. Bu yaş grubundakilerin %54'ü salgın sırasında acil durum tasarruflarının azaldığını söyledi. Karşılaştırmak gerekirse, X Kuşağı üyelerinin yaklaşık %37'si tasarruflarının salgın sırasında azaldığını belirtti. İkinci Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş arası doğan Baby Boomer’larınsa sadece %27'si tasarruflarının küçüldüğünü söyledi.
Bankrate.com Baş Finans Analisti Greg McBride konuyla ilgili demeçte, "Bu tablo, salgın sırasında genç çalışanların özellikle de Y Kuşağı’nın yükünü çektiği orantısız gelir düşüşünün bir yan ürünüdür" ifadelerine yer verdi.
ABD merkezli Ekonomi Politikaları Enstitüsü 2020'de yayınladığı bir araştırma Kovid-19 salgını nedeniyle Z Kuşağı üyelerinin işsiz kalma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermişti. Ayrıca Pew Araştırma Merkezi, hem Z Kuşağı hem de genç Y Kuşağı üyelerini kapsayan 18 ila 29 yaşları arasındaki Amerikalıların pandemi sırasında işlerini kaybetme olasılığı en yüksek grup olduklarını tespit etmişti.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Y Kuşağı’nda tasarruflardaki düşüşle kredi kartı borçlarındaki artış aynı zamana denk geldi. Bankrate verilerine göre, Y Kuşağı üyelerinin %32'si şu anda birikimlerinin sahip oldukları kredi kartı borçlarından daha az olduğunu söylüyor.
Bununla birlikte, Z Kuşağı ve X Kuşağı bu konuda Y Kuşağı bireylerinden daha olumlu yönde bir eğilim gösteriyor. Bankrate anketine göre Z Kuşağı bireylerinin sadece %23'ü ve X Kuşağı üyelerinin sadece %24'ü borçlarının tasarrufları aştığını bildiriyor.
McBride konuyla ilgili araştırmasında, “Finansal kriz sırasında hayata yeni başlamış olmak veya daha henüz reşit olmak gerçekten de bireylerin borca karşı bir nefret duymasına ve acil durum tasarruflarına daha fazla öncelik verilmesine neden oluyor. Pandemi, Z Kuşağı üzerinde bu etkinin oluştuğunun göstergesi olabilir” dedi.
Aslına bakılırsa pandemi öncesinde Y Kuşağı üyeleri kendilerinden önceki jenerasyonlara göre borçtan kaçınma ve tasarruf edinme konusunda daha iyi performans gösteriyordu. Zira bu jenerasyonun üyeleri dot-com balonu ve 2008 Küresel Finans Krizi sırasında yaş almıştı. McBride, “Ancak gelir düşüşleri veya ani işsizlik dönemleri inşa edilen tasarrufları hızla aşındırabilir ve daha önce var olmayan kredi kartı borçlarına neden olabilir” dedi.
Bankrate araştırması genel olarak kredi kartı borcundan daha fazla tasarruf eden Amerikalıların oranının, bir yıl önceki %54'ten Ocak 2022'de %53'e gerilediği bilgisine ulaştı. Ancak bu oran 2019'da insanların sadece %44'ünün kredi kartı borçlarının tasarruflarına göre daha ağır bastığını söylediği pandemi öncesine göre daha yüksek. Hala birçok Amerikalınınsa acil durum birikimi bulunmuyor.
McBride, ABD’de kabaca her 7 haneden 1'inin kredi kartı borcu olmadığını, ancak acil durum tasarruflarının da olmadığını, bunun da kendi başına tehlikeli bir durum olduğunu belirtiyor. Zira McBride büyük ve beklenmedik bir masraflar karşısında bu hanelerin mali durumlarının bozulma olasılığının daha yüksek olduğunu da ekliyor.
Bankrate, hanelere bütçelerini göz önünde bulundurup zorlu günler için acil durum tasarruf fonu oluşturmaya başlamaları gerektiğini ve bunun içinde küçük miktarlarda paraların nereden ayırabileceğinin incelenmesini öneriyor.
Milenyum ve Z kuşağı, dijitale sadık değil
Z kuşağının hayali kripto milyarderi olmak
Yeni nesil bankaların odağı Z kuşağı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.