Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi döneminde küresel servet miktarı yükselirken, zenginlerin sayısı da arttı. Yapılan bir araştırmaya göre, serveti 30 milyon doların üzerinde olan bireylerin sayısı son bir yılda %10 yükseldi. Bu durum da lüks emlaklara yönelik talebin büyümesine neden oldu. Knight Frank’in lüks emlak sektörünü izleyen Prime International Residential Index (PIRI) isimli endeksi, dünyanın en pahalı 100 evini takip ediyor. Endeks 2021 yılında %8,4 yükseliş gösterdi ve 2008 yılından bu yana en büyük yıllık artış gerçekleşti.
Knight Frank tarafından hazırlanan raporda, “takip edilen 100 lüks emlak arasında, 2021 yılında yalnızca yedisi düşüş gösterdi. Lokasyonların %35’inde %10 ve üzerinde yükselişler görüldü” dendi. Forbes’un haberine göre ilk aşamada yükseliş, ikinci eve yönelik talep nedeniyle gerçekleşti.
Şimdi dünyada zenginlere ait olan 200 binin üzerinde ikinci ev var. Ancak bu davranış da değişiyor. Rapora göre, “ikinci evlerin daha uzun süre kullanılması 2021’in trendlerinden biri oldu. Esnek çalışma yaygınlaşırken ev sahipleri uzun süreler başka bir lokasyonda yaşamak istedi.”
Dijitalleşmenin de etkisiyle ikinci evler, birinci evlere dönüştü. İşte 2021’de zenginlerin gözdesi olan şehirler.
1. Dubai
Dubai’de lüks emlak pazarı geçtiğimiz yıl %44,4 yükseliş göstererek, tüm şehirlerden büyük bir artış kaydedildi.
Değeri 10 milyon dolar ve üzerindeki emlaklara talep oldukça büyük oldu. Normal koşullarda bu segment, Dubai’nin emlak piyasasının %2’sini oluştursa da, geçtiğimiz yıl dört kata yakın artışla %7’ye yükseldi. Knight Frank, “Birleşik Arap Emirlikleri’nin pandemi önlemleri, güçlü aşı süreci ve yeni vize girişimleri ile ekonomik reformları uluslararası emlak alıcılarının gözünde Dubai’nin çekiciliğini artırdı” dedi.
Geçtiğimiz yılın son dönemlerinde Dubai çalışma haftasını pazar-perşembe günleri arasına taşıdı. Bu da Knight Frank’e göre etkili faktörlerden biri oldu. Dubai’ye göç eden zenginler arasında Hollandalı bir kripto milyarderi ve Hindistan’ın e-ticaret milyarderi yer aldı.
2. Moskova
Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci lüks emlak pazarı Moskova oldu. Lüks emlak fiyatları %42,4 yükseliş gösterdi. Ancak yükseliş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesi dönemde kaydedildi. Moskova’nın lüks emlak fiyatlarındaki yükseliş aynı zamanda, piyasada önceki dönemlerde gerçekleşen düşüşlerle de şekillendi. Knight Frank, “2017 ve 2019 yılları arasında lüks emlak fiyatları %21 düşüş gösterdi, bu da piyasaların dip noktası anlamına geldi” dedi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Moskova şehirde yaşayan milyarderlerin sayısı açısından en zengin dördüncü şehir. Bu milyarderler de pandemi döneminde emlak alımlarına yöneldi. Dubai’de olduğu gibi emlak stokundaki kısıtlamalar, yüksek talep karşısında fiyatlarda sert yükselişi beraberinde getirdi. Şimdi Rusya’nın zenginlerini hedef alan yaptırımlarla, Moskova’nın lüks emlak piyasasının gelecek aylarda düşüşe geçmesi bekleniyor. Rusya’nın zenginleri şimdiden 126 milyar dolar kaybetti.
3. San Diego ve ABD
ABD’de 2021 yılı sonunda 30 milyon doların üzerinde servete sahip kişilere 23 bin kişi daha eklendi. Bu artış nedeniyle lüks emlak piyasası da yükselişe geçti. Ancak ülkenin bazı bölgelerinde performans daha yüksek oldu. ABD’de en büyük yükselişin görüldüğü şehir San Diego. Şehirde lüks emlak fiyatlarında %28,3’lük yükseliş görüldü. Brizolis Janzen & Associates Ortağı Jennifer Janzen, “arz oldukça kısıtlı, geçtiğimiz yıla göre %15 daha az” dedi.
Los Angeles, San Francisco ve Seattle gibi şehirlerden bu şehre gelen taleplerle birlikte fiyatlarda sert bir yükseliş gerçekleşti. Janzen, “şehirli alıcılar talep gösteriyor ve inanılmaz bütçeleri var” dedi.
Rus patronların 'yaptırım' uyanıklığı!
İngiltere sigorta sektöründe düzenleme paniği
Dünyanın en büyüğü! Rusya'ya hizmetlerini askıya aldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.